Astronomët kanë publikuar një nga informacionet më të mëdha ndonjëherë të të dhënave të Rrugës së Qumështit, duke kataloguar në detaje 3.32 miliardë objekte kozmike.

Rezultati përfundimtar është një imazh gjigant që mund të zmadhohet dhe zvogëlohet duke krijuar një ndjesi manhitëse.

Kushdo që ka parë ndonjëherë qiellin në një natë të kthjellët, larg çdo ndotjeje nga drita, është habitur se sa shumë yje ka. Mund të duket si një detyrë e pamundur të përpiqesh ndonjëherë t’i numërosh dhe katalogosh të gjitha, por sondazhet si PAN-STARRS , Sloan dhe Gaia janë përpjekur ta bëjnë pikërisht këtë. Secili prej tyre ka prodhuar pamje gjithnjë e më të detajuara të kozmosit dhe tani mund të kemi atë më të thelluarin deri më tani.

Më e fundit është publikimi i dytë i të dhënave të Anketës së Kamerës së Aeroplanit të Energjisë së Errët (DECaPS2), i cili po vëzhgon diskun e Rrugës së Qumështit në gjatësi vale optike dhe afër infra të kuqe të dritës. Disku ndodhet në teleskopin 4 metra Victor M. Blanco në Kili, me në një lartësi prej 2200 m, gjë që i jep një pamje të qartë të qiellit jugor./abcnews.a

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here