Instituti për Studimin të Lashtësisë me seli në Nju Jork, ka hapur një ekspozitë me artefakte e zbulime arkeologjike nga ballkani “Ritual and Memory – The Ancient Balkans and Beyond” apo “Rituali dhe kujtesa – Ballkani i lashtë e më gjerë”.

E veçanta e kësaj ekspozite është se janë prezantuar edhe gjurmë të së kaluarës antike, viteve 500 deri 100 p.e.r., e që i përkasin gjurmëve të lashtësisë së trevës së Anamoravës, saktësisht komunës së Kamenicës.

Kështu ka bërë të ditur historiani i njohur nga Komuna e Gjilanit, Naim B. Musliu, i cili një periudhë relative jeton e vepron në SHBA.

“Me Besim Beken, vizituam Institutin për Studime të Botës Antike, (“Institute for the Study of the Ancient ëorld”), në Nju Jork, për të pa Ekspozitën “Ritual and Memory – The Ancient Balkans and Beyond”, me zbulime arkeologjike të Ballkanit, veçanërisht stelen që përshkruan procesin e ritualit të varrimit dhe i takon periudhës 500 – 100 para erës së re, e gjetur në Kamenicë të Kosovës, dhe figura të gjetura në Shtoj të Shqipërisë që datojnë 2800 – 2500 para erës së re”, ka shkruar z. Musliu.

Sipas Dr. Naim B. Musliu, brengosëse janë dëshmitë e konstatuara se ato gjetje arkeologjike Pellazgo-Ilire, ndonëse me shumë vlerë e rëndësi, janë të regjistruara si gjetje të zbuluara nga shtete sllave që e përbëjnë rajonin e ballkanit, pavarsisht se i përkasin Kosovës e Shqipërisë!

“Ironia ishte se edhe pse gjetjet arkeologjike ishin të periudhës Para Erës së Re dhe i takonin kulturës dhe popullit Pellazgo-Ilir, pothuajse në gjithë Ballkanin, shumica e tyre ishin të regjistruara sipas shteteve sllave të tanishme që kanë pushtuar Ballkanin që nga shek. VII – VIII, dhe asnjëri zbulim nuk i takon kulturës së tyre ardhacake”, ka përfunduar ai.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here