• Ujku femër kur gjen partnerin e jetës, tërë jetën jeton me të dhe nuk e zëvendëson me një tjetër as pas vdekjes së tij.

• Ujku mashkull nuk fle me një femër tjetër kur është i lidhur për gruan.

• Gjithashtu ujqërit nuk i lënë prindërit kur janë të vjetër, kujdesen për pleqte kur ata nuk mund të sigurojnë ushqimin e mjaftueshëm.

• Ujqërit të fortë dalin gjuajnë dhe vijnë me gjahun e tyre në fole ku ndajnë ushqimin me prindër, pleq dhe të vegjlit e tyre.

• Ujqërit në gjahë secili kanë detyrat dhe përgjegjësit e veta.

• Prandaj ujqërit janë shumë të rrezikshëm gjatë gjuajtjesë sepse janë shumë të organizuar.

• Beduinet arab ujqerit i kane quajtur “pasardhësit e mbretërve”.

• Ujku shqisën të dëgjuarit e ka shumë të zhvilluar kurse të nuhatjes jo,psh si qentë, mirëpo dëgjon deri në 5 km.

• Thuhet se xhinët vetëm ujkut i frigohen përndryshe askujt tjetër.

• Ujku është shtazë shumë e vendosur….

Pse thuhet; mashallah je si ujk?!

Sepse ujku është i veçantë për cilësi shumë të mira.

Informacione që mund të mos i dimë për ujkun

• Kurrë nuk e han trupin e coftë sikurse hijenat.

• Ujku është një kafsh e pastërtë dhe një racë e mbretërve të kafshëve.

• Ujku kur nuk ndodh të martohet me nënën apo motrën e tij si kafshët e tjera.

• Besnikëria e çifteve të tyre është e pakrahasueshme, dmth martohen vetem me një për tërë jetën sikurse femrat ashtu edhe meshkujt.

• Kështu që ujqit e dijnë saktë se fëmijët e tyre janë krijuar nga një nënë dhe një baba.

• Në rast të vdekjes së njërit prej çiftit kryhet një mbajtje ZI nga të mbeturit për të paktën tre muaj.

• Mund të zgjasë deri në një vit por nga dashuria për bashkëshortin në fund mund të bëjë vetëvrasje njëri nga çiftet që mbetet gjallë.

• Ujku njihet si përgjegjës i folesë sepse është kafsha e vetme që merrë përgjegjësin për prindërit e tyre pasi arrijnë pleqërinë dhe nuk mund të vazhdojnë gjuetin me tufën.

• Prindërit mbeten në fole dhe i ushqejnë të vegjëlit derisa të mëdhenjët dalin në gjueti.

• Ja pse kur e thërrasim dikend se është si ujk, shpresojmë të mbajë cilësitë e ujkut; si guximi, besnikëria ndaj femrave, besnikëria ndaj gruas, shëtitje për vetëvlerësimin dhe mbikqyrje prindërore.

Lavdi Zotit; Krijuesit që i dha këto cilësi të bukura, jo sikurse tek kafshët e tjera…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here