Në Shqipërinë Juglindore – diku thellë – fshihet një fshat i vogël, i cili strehon pesë kisha që kanë një nga përqendrimet më madhështore të artit të afreskut në botë.

Nga jashtë, kishat në Voskopojë ngjajnë me hambarë prej guri, një pasqyrim i trashëgimisë së tyre të shekullit të XVIII-të si vende grumbullimi të krishterë në Perandorinë Islame Osmane.

Brenda, megjithatë, ato zbulojnë kryevepra të pikturuara që marrin jetë nga tema të mrekullueshme: Krishti i Plotfuqishëm Shën Nikolla tejkalon perëndeshën Artemis.

“Për ne është si Luvri”, thotë Ministrja e Kulturës e Shqipërisë, Elva Margariti.

Nuk ka objekte të tjera në Shqipëri apo në botë si kishat e Voskopojës dhe afresket e tyre 43 mijë metra katrorë.

Qeveria i caktoi ato Monument Kulture dhe në vitin 2020 njohu qendrën e fshatit ku ndodhen shumica e tyre si Ansambël Historik.Massive Winter Storm Disrupts Delivery and Travel Services in the USKeep Watching

Ndoshta më e rëndësishmja, afresket janë një artefakt mbresëlënës të një identiteti multikulturor.

Është një mrekulli e vogël që afresket po mbijetojnë.

Duke filluar nga fundi i shekullit të XVIII-të, Voskopoja u plaçkit dhe u shkatërrua tre herë në 20 vjet.

javascript:'<html><body></body></html>’

U dogj në Luftën e Parë Botërore dhe u bombardua në Luftën e Dytë Botërore.

Nga më shumë se 20 kishat që dikur ishin në fshat, vetëm gjashtë kanë mbetur, duke përfshirë pesë me afreske.

Në dekadat e fundit, këto thesare arkitekturore dhe artistike po shkatërrohen.about:blank

Tani, ndërsa turizmi në zonë rritet, një kuadër studiuesish dhe restauruesish të përkushtuar po garojnë për të shpëtuar kishat.

Në nëntor, Ministria e Kulturës zbuloi një propozim ambicioz që do t’i sillte ruajtësit e artit nga e gjithë Evropa dhe arkitektët e konservimit për t’i restauruar ato para se të jetë tepër vonë.

Shqipëria ka një histori të trazuar.

Gjatë mijëra viteve, vendi u pushtua nga disa perandori, nga ato romake në bizantine dhe otomane.

Pikërisht në kohën e fundit Voskopoja lulëzoi, duke u bërë “Parisi i Ballkanit” në vitin 1760, siç shkruan vëzhguesit.

Voskopoja, në atë kohë një qytet me besim, kontrollonte një rrugë fitimprurëse tregtare tokësore midis Adriatikut dhe Stambollit, duke lidhur osmanët me dogët në Venecia, Habsburgët në Vjenë dhe më gjerë.

Në kulmin e saj, funksiononin rreth 50 esnafe artizanale, duke tërhequr dhe trajnuar artizanë si rrobaqepës, argjendarë dhe armëpunues.

Për njëfarë kohe, qyteti kishte të vetmen shtypshkronjë në Perandorinë Osmane, të ushqyer nga Akademia e Re, një kuti e ideve iluministe e themeluar në 1744.

Prosperiteti ekonomik i qytetit i mundësoi të lulëzonte si një qendër e besimit dhe artit të krishterë ortodoks në perandorinë e dominuar nga Islami, duke çuar në një lulëzim në ndërtimin e kishave.

Por duke filluar nga fundi i shekullit të XVII-të, qyteti filloi të bjerë.

Në vitin 1769 grabitësit, me gjasë nga rajoni përreth, plaçkitën Voskopojën.

Banorët ikën dhe qyteti dikur madhështor u reduktua në një fshat të vogël. Ajo u shty më tej nga luftërat e mëdha të shekullit të XX-të.

Pas Luftës së Dytë Botërore, diktatori Enver Hoxha konsolidoi sundimin e tij mbi Shqipërinë, duke zbatuar ateizmin nën regjimin e tij komunist.

Kishat e mbijetuara të Voskopojës, në rastin më të mirë, u lanë pas dore, u përdorën si magazina dhe depo.

Besimtarët fshehurazi fshehën ikona fetare nën dërrasat e dyshemesë në shtëpitë e tyre. Priftërinjtë, si dhe imamët dhe klerikë të tjerë, u ekzekutuan ose u dërguan në kampet e punës.

Kur regjimi ra në vitin 1991, fshatarët u mblodhën në Shën Nikollë.

“Edhe pse kishin frikë, kishin njëri-tjetrin”, kujton At Thoma Samaraj, kryeprift i kishave të Voskopojës që nga ajo kohë.

Koha ka vazhduar të degradojë kishat.

Në vitin 2002 dhe 2004, ata fituan njohje të dyshimtë në listën e “vëzhgimit” të Fondit Botëror të Monumenteve të vendeve të trashëgimisë në rrezik.

Në vitin 2018, ata hynë në listën e “7 më të rrezikuarve” të Europa Nostra.

Plagët nga historia janë ende të dukshme.

Të shtrembëruara nga ekspozimi i viteve, shumica e afreskeve “nuk janë në gjendje të mirë”.

E ndërtuar në vitin 1699, është më e madhja dhe më e vjetra nga katër kishat me afreske që qëndrojnë ende në fshat.

Tre të tjerat u ngritën brenda disa dekadave dhe të gjitha janë të vendosura afërsisht në të njëjtin stil bazilika.

Ajo që e dallon secilin është arti në mure.

Arti ortodoks duhej t’u përmbahej disa parimeve të ikonografisë fetare, dhe afresket duhej t’i përcillnin historitë e Biblës dhe të krishterimit të hershëm tek një kongregacion analfabet. Pjesa tjetër varet nga imagjinata e piktorëve.

Në Kishën e Shën Marisë, skenat e kryeengjëjve Mikael dhe Gabriel janë pika kryesore.

Pjesa qendrore e fshatit, Kisha e Shën Nikollës është domeni i David Selenicës, një mjeshtër portreti aktiv këtu në vitet 1720, i cili pikturoi në mënyrë anekdotike fytyrat e fshatarëve mbi trupat e shenjtorëve.

Në një panel, Shën Nikolla lutet mbi trupin e një marinari, ndërsa dallgët e një stuhie të frikshme trondisin anijen e tij.

Muralisti zgjodhi ta vendoste shenjtorin në mënyrë anakronike mbi një galion me katër direkë, të zbukuruar me top.

Ka shpresë për kishat e mbetura të Voskopojës.

Të inkurajuar nga rritja e turizmit, vendasit po hedhin dritë mbi strukturat, fshatin dhe historinë e tij. Në nëntor, Ministria e Kulturës shpalli një plan ambicioz për restaurimin dhe zhvillimin e qytetit.

Plani përfshin fortifikimin e muraturës dhe çatitë e varura të tre kishave.

Afresket do të restaurohen jo vetëm nga “maestrosët e vjetër” të teknikës, por edhe nga profesorë ndërkombëtarë dhe studentë të ruajtjes së artit, në terren.

Gjithashtu në listën e dëshirave: ndriçim i ri për një eksperiencë muzeale, guida audio, turne virtuale dhe madje edhe realitet i shtuar.

Ministria ka dorëzuar propozimin në Bankën Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim për financim, i cili sipas Margariti mund të arrijë rreth dy milionë euro.

Projektet e rehabilitimit do të zgjasin të paktën dy vjet.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here