E dimë se e njihni mirë trupin tuaj, por a jeni i sigurt që me të vërtetë dini gjithçka për muskujt tuaj? A e dini se keni 752 muskuj? Epo, ka pak njerëz që e dinë të gjithë këtë, prandaj vendosëm të flasim me ju në lidhje me një muskul në veçanti…

Emri i tij shkencor është “musculus psoas major”, por është i njohur gjithashtu me emrin “muskuli i shpirtit”. Le të shohim së bashku se çfarë është ky muskul, pse quhet lështu kjo dhe mbi të gjitha se si mund të kujdesemi për të.

Ajo është i vendosur në zonën e mesit dhe, megjithëse mund të duket më pak i rëndësishëm se të tjerët, duhet të dini se kjo zonë është thelbësore për balancën e trupit tuaj … Pra ky muskul ka një rol shumë të rëndësishëm në sjelljen tonë.

Por pse e quajnë atë “muskuli i shpirtit”? E thjeshtë… sepse stresi, ankthet dhe tensionet që grumbullojmë çdo ditë ndikojnë në dhimbjen gjeneruese të muskujve. Por ka më shumë: Muskuli i shpirtit na jep dëshirën për të shpëtuar në rast rreziku të afërt, vepron si një lajmëtar që komunikon me sistemin nervor qendror dhe ndikon frymëmarrjen dhe tretjen.

Ky muskul na dhemb kur ne bëjmë një jetë shumë sedentare. Prandaj ne duhet të jemi të kujdesshëm dhe të kujdesemi për të në mënyrën e duhur.

Më poshtë do t’ju tregojmë një stërvitje që ndihmon shumë këtë muskul dhe që lehtë mund të bëni në shtëpi. Duhet të qëndrosh në shpinë, duke e sjellë gjurin në gjoks. Pastaj ju duhet të rrotulloni mesin duke lëvizur në gjunjë në të majtë dhe të djathtë.

Tani që e dini se çfarë është dhe cili është “muskuli i shpirtit”, çfarë po prisni të kujdeseni për të?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here