Kushdo ka dëshirë të largohet në fundjavë për pak pushim. Por jo shumë njerëz e mbështetin idenë e të fjeturit në një shtrat të ndryshëm nga i veti, edhe pse kjo është e pashmangshme gjithmonë. Nata e parë në një shtrat tjetër mund të jetë një torturë e vërtetë. Shumë njerëz vuajnë nga një lloj ‘efekti i natës së parë’, gjë që i bën ata të bëjnë një gjumë të tmerrshëm.

Por pse ndodh që ne flemë kaq keq natën e parë në një shtrat tjetër?

Kjo shpjegon shumë gjëra…

Nata e parë

Është një natë e keqe për shkak të një dysheku të tmerrshëm? Aspak! Edhe nëse dysheku është super i butë, mund të duket absolutisht e pamundur të biesh në gjumë atë natë. Pra, çfarë po e shkakton? Studimet e fundit tregojnë se truri është fajtor.

Truri

Edhe kur jeni duke fjetur, truri është aktiv, pra është në gjendje pune. Kur jeni me pushime, ana e majtë e trurit (hemisfera juaj e majtë) është më aktive se zakonisht, sipas studiuesve. Me sa duket, kjo ndodh sepse jeni në një vend që nuk e njihni dhe truri e lidh këtë gjë me rrezikun. Pra, edhe kur jeni duke fjetur, jeni në rolin “e gatshëm” për çdo rrezik të mundshëm. Hemisfera juaj e majtë po punon më shumë gjatë natës, por hemisfera juaj djathtë ka të njëjtin nivel të aktivitetit siç ka kur jeni në shtëpi. Ky mosbalancim në veprimtarinë midis dy hemisferave shkakton atë çrregullim që ju torturon të flijoni gjithë natën.

Për fat të mirë, ky nuk është problem për shumë kohë; truri mësohet shumë shpejt për situatën e re. Shanset janë që gjatë natës së dytë mund të flini si qengj.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here