Në mbrëmjen e 27 shkurtit, pothuajse e gjithë përbërja e garnizonit të Petrogradit – rreth 160 mijë njerëz – kaloi në anën e rebelëve. Komandanti i Qarkut Ushtarak të Petrogradit, gjenerali Khabalov, detyrohet të informojë Nikollën II: “Unë ju kërkoj t’i raportoni Madhërisë së Tij Perandorake se nuk mund të përmbushja urdhrin për të rivendosur rendin në kryeqytet. Shumica e njësive, njëra pas tjetrës, tradhtuan detyrën e tyre, duke refuzuar të luftojnë kundër rebelëve.

Ideja e një “ekspedite karteli”, e cila parashikonte heqjen e njësive ushtarake hoteliere nga fronti dhe dërgimin e tyre në Petrograd rebel, nuk vazhdoi. E gjithë kjo rrezikonte të kthehej në një luftë civile me pasoja të paparashikueshme.
Duke vepruar në frymën e traditave revolucionare, rebelët liruan nga burgjet jo vetëm të burgosurit politikë, por edhe kriminelët. Në fillim, ata e mposhtën lehtësisht rezistencën e rojeve të Kresty, dhe më pas ata morën Kalanë e Pjetrit dhe Palit.

Masat revolucionare të padisiplinuara dhe të larmishme, duke mos përçmuar vrasjet dhe plaçkitjet, e zhytën qytetin në kaos.
Më 27 shkurt, rreth orës 2 pasdite, ushtarët pushtuan pallatin Tauride. Duma e Shtetit u gjend në një pozicion të dyfishtë: nga njëra anë, sipas dekretit të perandorit, ajo duhej të ishte shpërbërë, por nga ana tjetër, presioni i rebelëve dhe anarkia virtuale i detyroi ata të ndërmarrin disa veprime. . Një zgjidhje kompromisi ishte një takim nën maskën e një “takimi privat”.
Si rezultat, u vendos të formohej një organ pushteti – Komiteti i Përkohshëm.

Më vonë, ish-ministri i Punëve të Jashtme i Qeverisë së Përkohshme, P. N. Milyukov, kujtoi:

“Ndërhyrja e Dumës së Shtetit i dha rrugës dhe lëvizjes ushtarake një qendër, i dha një pankartë dhe një slogan dhe kështu e ktheu kryengritjen në një revolucion që përfundoi në përmbysjen e regjimit dhe dinastisë së vjetër”.

Lëvizja revolucionare u rrit gjithnjë e më shumë. Ushtarët kapin Arsenalin, postën kryesore, telegrafin, urat dhe stacionet e trenit. Petrogradi ishte plotësisht në duart e rebelëve. Një tragjedi e vërtetë shpërtheu në Kronstadt, i cili u përfshi nga një valë linçimi, duke rezultuar në vrasjen e më shumë se njëqind oficerëve të Flotës Balltike.
Më 1 mars, shefi i shtabit të Komandantit të Përgjithshëm Suprem, gjenerali Alekseev, në një letër i lutet perandorit “për hir të shpëtimit të Rusisë dhe dinastisë, të vendosë në krye të qeverisë një person të cilit Rusia do t’i besonte. .”

Nikolla deklaron se duke u dhënë të drejta të tjerëve, ai e privon veten nga fuqia që u është dhënë atyre nga Zoti. Mundësia për një transformim paqësor të vendit në një monarki kushtetuese ishte humbur tashmë.

Pas abdikimit të Nikollës II më 2 mars, në fakt u zhvillua një pushtet i dyfishtë në shtet. Pushteti zyrtar ishte në duart e Qeverisë së Përkohshme, por pushteti i vërtetë i përkiste sovjetikëve të Petrogradit, i cili kontrollonte trupat, hekurudhat, postën dhe telegrafin.
Koloneli Mordvinov, i cili ishte në trenin mbretëror në kohën e abdikimit të tij, kujtoi planet e Nikolait për t’u transferuar në Livadia. “Madhëria juaj, largohuni sa më shpejt jashtë vendit. Në kushtet aktuale, edhe në Krime nuk ka jetë,” u përpoq të bindte mbretin Mordvinov. “Në asnjë mënyrë. Nuk do të doja të largohesha nga Rusia, e dua shumë atë, “kundërshtoi Nikolai.

Leon Trotsky vuri në dukje se kryengritja e shkurtit ishte spontane:

“Askush nuk planifikoi paraprakisht mënyrat e grushtit të shtetit, askush nga lart nuk bëri thirrje për kryengritje. Indinjata e grumbulluar ndër vite shpërtheu në një masë të madhe e papritur për vetë masat.

Sidoqoftë, Milyukov, në kujtimet e tij, këmbëngul se grushti ishte planifikuar menjëherë pas fillimit të luftës dhe para se “ushtria duhej të shkonte në ofensivë, rezultatet e së cilës do të ndalonin rrënjësisht të gjitha shenjat e pakënaqësisë dhe do të shkaktonin një shpërthim. të patriotizmit dhe gëzimit në vend”. “Historia do të mallkojë liderët e të ashtuquajturve proletarë, por do të mallkojë edhe neve që shkaktuam stuhinë”, shkruan ish-ministri.
Historiani britanik Richard Pipes i quan veprimet e qeverisë cariste gjatë kryengritjes së shkurtit “dobësi fatale e vullnetit”, duke vënë në dukje se “bolshevikët në rrethana të tilla nuk u ndalën para ekzekutimeve”.
Megjithëse Revolucioni i Shkurtit quhet “pa gjak”, megjithatë ai mori jetën e mijëra ushtarëve dhe civilëve. Vetëm në Petrograd, më shumë se 300 njerëz vdiqën dhe 1200 u plagosën.

Revolucioni i shkurtit filloi një proces të pakthyeshëm të rënies së perandorisë dhe të decentralizimit të pushtetit, i shoqëruar me veprimtarinë e lëvizjeve separatiste.

Pavarësia u kërkua nga Polonia dhe Finlanda, ata filluan të flasin për pavarësinë në Siberi dhe Rada Qendrore e formuar në Kiev shpalli “Ukrainë autonome”.

Ngjarjet e shkurtit 1917 lejuan bolshevikët të dilnin nga streha. Falë amnistisë së shpallur nga Qeveria e Përkohshme, dhjetëra revolucionarë u kthyen nga mërgimi dhe mërgimi politik, të cilët tashmë po hartonin planet për një grusht shteti të ri.

Revolucioni i vitit 1917 në Rusi

Historia e Revolucionit Socialist të Tetorit është një nga ato tema që kanë tërhequr dhe po tërheqin vëmendjen më të madhe të historiografisë së huaj dhe ruse, sepse ishte si rezultat i fitores së Revolucionit të Tetorit që situata e të gjitha klasave dhe seksioneve të popullsia, partitë e tyre ndryshuan rrënjësisht. Bolshevikët u bënë partia në pushtet, duke udhëhequr punën për krijimin e një sistemi të ri shtetëror dhe shoqëror.

Më 26 tetor u miratua një dekret për paqen dhe tokën. Pas dekretit për paqen dhe tokën, qeveria Sovjetike miratoi ligje: për futjen e kontrollit të punëtorëve mbi prodhimin dhe shpërndarjen e produkteve, në një ditë pune 8-orëshe dhe “Deklarata e të Drejtave të Popujve të Rusisë”. ” Deklarata shpalli se tani e tutje në Rusi nuk ka kombe dominuese dhe kombe të shtypura, të gjithë popujt marrin të drejta të barabarta për zhvillim të lirë, për vetëvendosje deri në shkëputje dhe formimin e një shteti të pavarur.

Revolucioni i Tetorit shënoi fillimin e ndryshimeve shoqërore të thella, gjithëpërfshirëse në mbarë botën. Toka e pronarëve kaloi falas në duart e fshatarësisë punëtore dhe fabrikat, uzina, miniera, hekurudha në duart e punëtorëve, duke i bërë ato pronë publike.

Shkaqet e Revolucionit të Tetorit

Më 1 gusht 1914, në Rusi filloi Lufta e Parë Botërore, e cila zgjati deri më 11 nëntor 1918, shkaku i së cilës ishte lufta për sferat e ndikimit në kushtet kur nuk ishte krijuar një treg i vetëm evropian dhe mekanizëm ligjor.

Rusia ishte në mbrojtje në këtë luftë. Dhe megjithëse patriotizmi dhe heroizmi i ushtarëve dhe oficerëve ishte i madh, nuk kishte asnjë vullnet të vetëm, asnjë plan serioz për të bërë luftë, nuk kishte furnizim të mjaftueshëm me municion, uniforma dhe ushqime. Kjo nguli pasiguri në ushtri. Ajo humbi ushtarët e saj dhe pësoi disfata. Ministri i Luftës u vu në gjyq, Komandanti i Përgjithshëm Suprem u hoq nga detyra. Vetë Nikolla II u bë komandant i përgjithshëm. Por situata nuk është përmirësuar. Megjithë rritjen e vazhdueshme ekonomike (prodhimi i qymyrit dhe naftës, prodhimi i predhave, armëve dhe llojeve të tjera të armëve u rrit, rezerva të mëdha u grumbulluan në rast të një lufte të zgjatur), situata u zhvillua në atë mënyrë që gjatë viteve të luftës Rusia u gjend pa një qeveri autoritative, pa një kryeministër autoritar, ministër dhe pa një seli autoritative. Trupa e oficerëve u plotësua me njerëz të arsimuar, d.m.th. inteligjenca, e cila iu nënshtrua disponimeve opozitare dhe pjesëmarrja e përditshme në luftë, së cilës i mungonte më e nevojshme, jepte ushqim për dyshime.

Centralizimi në rritje i menaxhimit ekonomik, i kryer në sfondin e mungesës në rritje të lëndëve të para, karburantit, transportit, fuqisë punëtore të kualifikuar, shoqëruar me një shkallë spekulimesh dhe abuzimesh, çoi në faktin se roli i rregullimit shtetëror u rrit së bashku me rritja e faktorëve negativë në ekonomi (Historia e shtetit dhe ligjit vendas. K. 1: Teksti mësimor / Nën redaksinë e O. I. Chistyakov – Moskë: Shtëpia Botuese BEK, 1998)

Në qytete u shfaqën rradhë, në të cilat ishte një prishje psikologjike për qindra mijëra punëtorë dhe punëtorë.

Mbizotërimi i prodhimit ushtarak mbi prodhimin civil dhe rritja e çmimeve të ushqimeve çoi në një rritje të vazhdueshme të çmimeve për të gjitha mallrat e konsumit. Në të njëjtën kohë, pagat nuk kanë mbajtur ritmin me rritjen e çmimeve. Pakënaqësia u rrit si në pjesën e pasme ashtu edhe në pjesën e përparme. Dhe ajo u kthye kryesisht kundër monarkut dhe qeverisë së tij.

Duke marrë parasysh se nga nëntori 1916 deri në mars 1917 u zëvendësuan tre kryeministra, dy ministra të Brendshëm dhe dy ministra të bujqësisë, atëherë shprehja e monarkistit të bindur V. Shulgin për situatën që u krijua në atë kohë në Rusi është vërtet e vërtetë: “autokraci pa autokrat” .

Midis një numri politikanësh të shquar, në organizata dhe qarqe gjysmë legale, po piqte një komplot dhe u diskutuan planet për të hequr Nikollën II nga pushteti. Ai supozohej të kapte trenin e carit midis Mogilev dhe Petrograd dhe të detyronte monarkun të abdikonte.

Revolucioni i Tetorit ishte një hap i madh drejt shndërrimit të një shteti feudal në një shtet borgjez. Tetori krijoi një shtet thelbësisht të ri, sovjetik. Revolucioni i Tetorit u shkaktua nga një sërë arsyesh objektive dhe subjektive. Para së gjithash, kontradiktat klasore që u përkeqësuan në 1917 duhet t’i atribuohen atyre objektive:

Kontradiktat e natyrshme në shoqërinë borgjeze janë antagonizmi midis punës dhe kapitalit. Borgjezia ruse, e re dhe e papërvojë, nuk arriti të shihte rrezikun e tensioneve të ardhshme klasore dhe nuk mori masa të mjaftueshme në kohë për të ulur sa më shumë intensitetin e luftës së klasave.

Konfliktet në fshat, të cilat u zhvilluan edhe më akute. Fshatarët, të cilët me shekuj ëndërronin t’u hiqnin tokën pronarëve dhe t’i largonin vetë, nuk ishin të kënaqur as me reformën e 1861-ës dhe as me reformën e Stolypinit. Ata sinqerisht dëshironin të merrnin të gjithë tokën dhe të hiqnin qafe shfrytëzuesit e vjetër. Veç kësaj, që nga fillimi i shekullit të 20-të, në fshat u intensifikua një kontradiktë e re, e lidhur me diferencimin e vetë fshatarësisë. Ky shtresim u intensifikua pas reformës së Stolypinit, e cila u përpoq të krijonte një klasë të re pronarësh në fshat përmes rishpërndarjes së tokave fshatare të shoqëruara me shkatërrimin e komunitetit. Tani, përveç pronarit, masat e gjera fshatare kishin edhe një armik të ri – kulakun, edhe më të urryer, pasi vinte nga mjedisi i tij.

Konfliktet kombëtare. Lëvizja kombëtare, e cila nuk ishte shumë e fortë në periudhën 1905-1907, u bë më e mprehtë pas shkurtit dhe gradualisht u rrit drejt vjeshtës 1917.

Lufte boterore. Frezia e parë shoviniste që mbërtheu pjesë të caktuara të shoqërisë në fillim të luftës u shpërbë shpejt dhe në vitin 1917 masa dërrmuese e popullsisë, që vuante nga vështirësitë e shumëanshme të luftës, dëshironte përfundimin sa më të shpejtë të paqes. Para së gjithash, kjo kishte të bënte, natyrisht, me ushtarët. Edhe fshati është i lodhur nga sakrificat e pafundme. Vetëm klasa e lartë e borgjezisë, e cila fitoi shuma të mëdha parash për furnizimet ushtarake, u ngrit për vazhdimin e luftës deri në një fund fitimtar. Por lufta pati edhe pasoja të tjera. Para së gjithash, ai armatosi masat e gjera të punëtorëve dhe fshatarëve, u mësoi atyre se si të përdornin armët dhe ndihmoi në kapërcimin e pengesës natyrore që ndalon një person të vrasë njerëz të tjerë.

Dobësia e Qeverisë së Përkohshme dhe e gjithë aparatit shtetëror të krijuar prej saj. Nëse menjëherë pas shkurtit, qeveria e përkohshme kishte një lloj autoriteti, atëherë sa më tej, aq më shumë e humbiste atë, duke mos qenë në gjendje të zgjidhte problemet urgjente të shoqërisë, në radhë të parë çështjet për paqen, bukën dhe tokën. Njëkohësisht me rënien e autoritetit të Qeverisë së Përkohshme, ndikimi dhe rëndësia e sovjetikëve u rrit, duke u premtuar se do t’u jepnin njerëzve gjithçka që dëshironin.

Së bashku me faktorët objektivë, faktorët subjektivë ishin gjithashtu të rëndësishëm:

Popullaritet i gjerë në shoqërinë e ideve socialiste. Kështu, në fillim të shekullit, marksizmi ishte bërë një lloj modë në mesin e inteligjencës ruse. Ai gjeti një përgjigje në qarqet më të gjera popullore. Edhe në kishën ortodokse në fillim të shekullit të 20-të, u shfaq një lëvizje e socializmit kristian, ndonëse e vogël.

Ekzistenca në Rusi e një partie të gatshme për të udhëhequr masat drejt revolucionit – Partia Bolshevike. Kjo parti nuk është më e madhja në numër (social-revolucionarët kishin më shumë), megjithatë ishte më e organizuara dhe më e synuara.

Fakti që bolshevikët kishin një udhëheqës të fortë, autoritar si në vetë partinë ashtu edhe në mesin e popullit, i cili arriti të bëhej një udhëheqës i vërtetë në pak muaj pas shkurtit – V.I. Leninit.

Si rezultat, kryengritja e armatosur e tetorit fitoi në Petrograd me lehtësi më të madhe se Revolucioni i Shkurtit dhe pothuajse pa gjakderdhje, pikërisht si rezultat i një kombinimi të të gjithë faktorëve të përmendur më sipër. Rezultati i saj ishte shfaqja e shtetit Sovjetik.

Ana ligjore e Revolucionit të Tetorit të 1917

Në vjeshtën e vitit 1917, kriza politike u intensifikua në vend. Në të njëjtën kohë, bolshevikët po punonin aktivisht për të përgatitur kryengritjen. Filloi dhe shkoi sipas planit.

Gjatë kryengritjes në Petrograd, deri më 25 tetor 1917, të gjitha pikat kryesore të qytetit u pushtuan nga detashmentet e garnizonit të Petrogradit dhe Gardës së Kuqe. Në mbrëmjen e asaj dite, Kongresi i Dytë Gjith-Rus i Sovjetikëve të Deputetëve të Punëtorëve dhe Ushtarëve filloi punën e tij, duke e shpallur veten autoriteti më i lartë në Rusi. Komiteti Qendror Ekzekutiv All-Rus, i formuar nga Kongresi i Parë i Sovjetikëve në verën e vitit 1917, u rizgjodh.

Kongresi i Dytë i Sovjetikëve zgjodhi një Komitet të ri Ekzekutiv Qendror All-Rus dhe formoi Këshillin e Komisarëve Popullorë, i cili u bë qeveria e Rusisë. (Historia Botërore: Libër mësuesi për shkollat ​​e mesme / Redaktuar nga G.B. Polyak, A.N. Markova. – M .: Kultura dhe Sporti, UNITI, 1997) Kongresi ishte i natyrës përbërëse: ai krijoi organet qeverisëse shtetërore dhe miratoi aktet e para kushtetuese. , rëndësi themelore. Dekreti i Paqes shpalli parimet e politikës së jashtme afatgjatë të Rusisë – bashkëjetesën paqësore dhe “internacionalizmin proletar”, të drejtën e kombeve për vetëvendosje.

Dekreti për tokën bazohej në mandatet e fshatarëve të formuluara nga sovjetikët që në gusht 1917. U shpallën një sërë formash të përdorimit të tokës (shtëpiake, ferma, komunale, artel), konfiskimi i tokave dhe pronave të pronarëve të tokave, të cilat u transferuan në asgjësimi i komiteteve të tokës së madhe dhe këshillave të qarqeve të deputetëve fshatarë. E drejta e pronësisë private mbi tokën u hoq. Përdorimi i punës me qira dhe dhënia me qira e tokës ishin të ndaluara. Më vonë, këto dispozita u përfshinë në Dekretin “Për Socializimin e Tokës” në janar 1918. Kongresi i Dytë i Sovjetikëve miratoi gjithashtu dy thirrje: “Për qytetarët e Rusisë” dhe “Për punëtorët, ushtarët dhe fshatarët”, të cilat foli për transferimin e pushtetit në Komitetin Revolucionar Ushtarak, Kongresin e Sovjetikëve të Deputetëve të Punëtorëve dhe Ushtarëve dhe në nivel lokal – këshillat vendorë.

 • janar
 • shkurt
 • prill
 • gusht
 • shtator
 • tetor
 • Nëntor
 • dhjetor

Grevat e Janarit në Petrograd, shpëtimi i Rigës dhe votuesi në Shtëpinë e Bardhë

Revolucioni Më 22 janar (9 janar sipas stilit të vjetër), në përvjetorin e të Dielës së Përgjakshme, në Petrograd filloi greva më e madhe gjatë luftës, në të morën pjesë më shumë se 145 mijë punëtorë të rajoneve Vyborg, Narva dhe Moskë. Demonstratat u shpërndanë nga Kozakët. Sulmet u zhvilluan gjithashtu në Moskë, Kazan, Kharkov dhe qytete të tjera të mëdha të Perandorisë Ruse; në total, më shumë se 200,000 njerëz dolën në grevë në janar 1917.

Lufta Më 5 janar (23 dhjetor 1916, stili i vjetër), ushtria ruse nisi një ofensivë në Frontin Verior në rajonin e Mitava (Jelgava moderne në Letoni). Një goditje e papritur bëri të mundur depërtimin e linjës së fortifikimeve të ushtrisë gjermane dhe zhvendosjen e frontit nga Riga. Suksesi fillestar i operacionit Mitav nuk mund të konsolidohej: ushtarët e Korpusit të 2-të dhe të 6-të të Siberisë u rebeluan dhe refuzuan të merrnin pjesë në armiqësi. Për më tepër, komanda e Frontit Verior refuzoi të sigurojë përforcime. Operacioni u ndërpre më 11 janar (29 dhjetor).Picket në portat e Shtëpisë së Bardhë. Uashington, 26 janar 1917 Biblioteka e Kongresit

Më 10 janar, një lëvizje sufragiste e njohur si “Rojet e Qetë” filloi të piketonte jashtë Shtëpisë së Bardhë në Uashington. Për dy vitet e gjysmë të ardhshme, gjashtë ditë në javë, gratë piketuan rezidencën e presidentit amerikan, duke kërkuar të drejta të barabarta votimi me burrat. Gjatë kësaj kohe, ata u rrahën vazhdimisht, u ndaluan për “pengim trafiku” dhe u torturuan gjatë arrestimeve. Piketi përfundoi më 4 qershor 1919, kur të dy dhomat e Kongresit miratuan Amendamentin e 19-të të Kushtetutës së SHBA: “E drejta për të votuar e qytetarëve të Shteteve të Bashkuara nuk do të mohohet ose kufizohet nga Shtetet e Bashkuara ose nga asnjë shtet në llogari për seksin”.

Lufta e Nëndetëseve të Shkurtit, Opozita e Dumës dhe Kushtetuta e Meksikës

Revolucioni Më 27 shkurt (14), u hap mbledhja e parë e Dumës së Shtetit në 1917. Ishte dashur të zhvillohej në janar, por në fillim të vitit, me dekret të perandorit, u shty për një datë të mëvonshme. Pranë Pallatit Tauride u zhvillua një demonstratë, shumë deputetë në mbledhje kërkuan dorëheqjen e qeverisë. Udhëheqësi i fraksionit Trudovik, Alexander Kerensky, bëri thirrje për të luftuar autoritetet jo vetëm me mjete ligjore, por edhe me ndihmën e “eliminimit fizik”.

Lufta

Nëndetësja gjermane U-14. 1910 Biblioteka e Kongresit

Më 1 shkurt, Gjermania filloi një luftë të pakufizuar nëndetëse. Nëndetëset gjermane i kapërcen lehtësisht barrierat dhe sulmuan si kolonat ushtarake ashtu edhe anijet civile. Gjatë javës së parë të shkurtit, 35 anije u fundosën në Kanalin Anglez dhe në afrimet perëndimore të tij. Gjatë gjithë muajit, flota gjermane humbi vetëm 4 nëndetëse nga 34, dhe trupat britanike u ndërprenë nga furnizimet për shkak të sulmeve të vazhdueshme ndaj anijeve tregtare në ngushticë dhe në Atlantik.

paqe Më 5 shkurt, Meksika publikoi tekstin e Kushtetutës të miratuar në janar nga Asambleja Kushtetuese. Ligji i ri bazë ia transferoi të gjithë tokën shtetit, uli kompetencat e kishës në minimum, ndau degët e qeverisë dhe vendosi një ditë pune tetë orëshe. Kështu, revolucionarët arritën përmbushjen e të gjitha kërkesave të tyre. Megjithatë, lufta e armatosur midis qeverisë dhe liderëve rebelë vazhdoi edhe pas kësaj. Revolucioni filloi në vitin 1910 me luftën kundër diktaturës së Presidentit Porfirio Diaz. Pastaj fshatarët iu bashkuan lëvizjes dhe reforma e tokës u bë qëllimi kryesor.

Heqja dorë e marsit në Pskov, kapja e Bagdadit dhe rekordi i parë i xhazit

Revolucioni 8 Marsi (23 Shkurt), Dita Ndërkombëtare e Gruas, filloi një tjetër grevë, e cila u shndërrua në një të përgjithshme. Punëtorët nga pala Vyborg depërtuan në Nevsky Prospekt, greva u kthye në një aksion politik. Më 11 mars (26 shkurt), si rezultat i përleshjeve, demonstruesit vdiqën, regjimentet e rojeve filluan të kalonin në anën e rebelëve dhe trazirat nuk mund të shuheshin. Më 15 mars (2) në Pskov, Nikolla II nënshkroi një akt të heqjes dorë; në Petrograd u formua një Qeveri e Përkohshme, e kryesuar nga udhëheqësi i Unionit Zemsky, Princi Georgy Lvov.

Lufta

Trupat britanike hyjnë në Bagdad. 11 mars 1917 Wikimedia Commons

Më 11 mars, trupat britanike morën Bagdadin, duke e detyruar ushtrinë osmane të tërhiqej. Britania e Madhe u hakmor për humbjen në El Kut në fillim të vitit 1916, kur mbrojtësit e kalasë u detyruan të kapitullonin pas një rrethimi të gjatë. Në janar 1917, trupat britanike fillimisht rimorën El Kutin dhe më pas u zhvendosën në veri, i dhanë një goditje të befasishme ushtrisë osmane dhe hynë në Bagdad. Kjo i lejoi britanikët të fitonin një terren në Mesopotami dhe Perandoria Osmane humbi kontrollin e një territori tjetër.“Livery Stable Blues” interpretuar nga Original Dixieland Jass Band. 1917

Më 7 mars, regjistrimi i parë komercial i xhazit do të dalë në shitje publike – singulli “Livery Stable Blues” nga orkestra e bardhë e Original Dixieland Jass Band. Me publikimin e këtij rekordi shoqërohet një shpërthim në popullaritetin e xhazit. Në vitin 1917 lindën gjithashtu muzikantët e ardhshëm të xhazit Ella Fitzgerald (25 prill), Thelonious Monk (10 tetor) dhe Dizzy Gillespie (21 tetor).

Tezat e Prill Leninit, Lufta e Wilsonit dhe Protesta jo e dhunshme e Gandit

Revolucioni

Skica e “Tezave të Prillit”. Dorëshkrim i Vladimir Leninit. 1917 RIA News”

Më 9 prill (27 mars), qeveria e përkohshme i dërgoi një notë Francës dhe Britanisë së Madhe, në të cilën siguroi aleatët se Rusia nuk do të tërhiqej nga lufta dhe nuk do të përfundonte një paqe të veçantë. Si kundërpërgjigje, Sovjeti i Petrogradit, i cili përbëhej nga bolshevikë dhe socialistë-revolucionarë, udhëhoqi ushtarët dhe punëtorët në një demonstratë kundër luftës. Kriza e prillit çoi në një ndarje midis qeverisë së përkohshme dhe sovjetikëve. Në të njëjtën kohë, Lenini botoi “Tezat e Prillit” – programin e veprimit të bolshevikëve: përfundimi i luftës; refuzimi për të mbështetur Qeverinë e Përkohshme; revolucion i ri, proletar.

Lufta Më 6 prill, Shtetet e Bashkuara hynë në Luftën e Parë Botërore. Deri në këtë pikë, Shtetet e Bashkuara kishin mbetur neutrale, por anijet amerikane po bëheshin gjithnjë e më shumë viktima të luftës së nëndetëseve që Gjermania kishte zhvilluar që nga shkurti. Shkak i luftës ishte edhe një telegram i ministrit të Jashtëm gjerman, Arthur Zimmermann, në të cilin ai i kërkonte ambasadorit gjerman në Shtetet e Bashkuara të Amerikës të arrinte një aleancë me Meksikën. Britanikët e përgjuan telegramin, e deshifruan dhe ia paraqitën presidentit amerikan Woodrow Wilson, i cili e bëri publik. Menjëherë pas kësaj, me disa anije të tjera amerikane të fundosura në Atlantik, Kongresi i shpalli luftë Gjermanisë.

paqe Më 10 prill, avokati dhe aktivisti social 47-vjeçar Mohandas Gandhi nisi fushatën e parë të mosbindjes civile në Indi. Gandhi e quajti këtë formë proteste Satyagraha (nga sanskritishtja “satya” – “e vërteta” dhe “agraha” – “qëndrueshmëri”). Në rrethin Champaran, ai filloi të luftonte kundër autoriteteve koloniale, të cilët i detyruan fshatarët të kultivonin indigo dhe kultura të tjera tregtare në vend të drithërave që mund të haheshin. Qëllimi kryesor ishte pavarësia e Indisë nga Perandoria Britanike. Faza e parë e rezistencës paqësore përfundoi me arrestimin e Gandit. Mijëra njerëz kërkuan lirimin e tij, duke e quajtur Mahatma – Shpirti i Madh, dhe policia duhej të lironte Gandin disa ditë më vonë.

Qeveria e Koalicionit Maj, Komandanti i Përgjithshëm Pétain dhe Lindja e Surrealizmit

Revolucioni Kriza e prillit, mbi të gjitha, deklarata e Ministrit të Punëve të Jashtme Milyukov për “luftën deri në një fund fitimtar”, çoi në ndryshimin e qeverisë. Koalicioni i ri përfshinte gjashtë socialistë: socialist-revolucionari Kerensky u bë Ministër i Luftës dhe i Marinës, kreu i Partisë Socialiste-Revolucionare Viktor Chernov u bë Ministër i Bujqësisë, Menshevikët Irakly Tsereteli dhe Matvey Skobelev, Trudovik Pavel Pereverzev dhe Në koalicion hyri edhe socialisti Popullor Alexei Peshekhonov.

Lufta Më 15 maj, gjenerali Henri Philippe Pétain u bë komandant i përgjithshëm i ushtrisë franceze. Pas betejës së Verdunit, e cila zgjati pothuajse gjithë vitin 1916, Pétain u bë një nga gjeneralët më të nderuar të ushtarëve. Në pranverën e vitit 1917, Komandanti i Përgjithshëm Robert Nivel dërgoi trupa për të thyer frontin gjerman, humbjet e ushtrisë franceze arritën në 100 mijë njerëz të vrarë dhe të plagosur. Filloi një krizë në ushtri – ushtarët u rebeluan. Pétain qetësoi trupat, premtoi të hiqte dorë nga sulmet vetëvrasëse dhe qëlloi nxitësit e rebelimit. Më vonë, në vitin 1940, ai do të drejtonte qeverinë e regjimit të Vichy, i cili bashkëpunoi me nazistët.

Leonid Myasin si një magjistar kinez. Kostum i dizajnuar nga Picasso për baletin “Parade”. Fotografi nga Harry Lachman. Paris, 1917

kalë. Kostum i dizajnuar nga Picasso për baletin “Parade”. Fotografi nga Harry Lachman. Paris, 1917© Muzeu Victoria dhe Albert, Londër

Menaxher amerikan. Kostum i dizajnuar nga Picasso për baletin “Parade”. Fotografi nga Harry Lachman. Paris, 1917 © Muzeu Victoria dhe Albert, Londër

Akrobat. Kostum i dizajnuar nga Picasso për baletin “Parade”. Fotografi nga Harry Lachman. Paris, 1917© Muzeu Victoria dhe Albert, Londër

foshnjë amerikane. Kostum i dizajnuar nga Picasso për baletin “Parade”. Fotografi nga Harry Lachman. Paris, 1917© Muzeu Victoria dhe Albert, Londër

menaxher francez. Kostum i dizajnuar nga Picasso për baletin “Parade”. Fotografi nga Harry Lachman. Paris, 1917© Muzeu Victoria dhe Albert, Londër

Më 18 maj u shfaq termi “surrealizëm”. Poeti Guillaume Apollinaire e aplikoi këtë përkufizim për Paradën e baletit. Performanca me muzikë nga Eric Satie, skenar nga Jean Cocteau, kostume nga Pablo Picasso dhe koreografi nga Leonid Myasin, bazuar në një paradë të interpretuesve të një cirku farsë, shkaktoi një skandal të vërtetë. Publiku fishkëlleu, kritikët pas premierës e quajtën produksionin një njollë në reputacionin e Baletit Russes të Sergei Diaghilev dhe një goditje për shoqërinë franceze. Apollinaire mbrojti me pasion baletin në manifestin e tij “Paradada dhe shpirti i ri”, duke shpjeguar se ky kombinim i peizazheve, kostumeve dhe koreografisë “çoi në një lloj sur-realizmi” në të cilin Fryma e Re mund të fillonte të ngrihej.

Qershor Komiteti Qendror Ekzekutiv All-Rus, abdikimi i Kostandinit I dhe Akti mbi spiunazhin

Revolucioni Më 16 (3) qershor u hap në Petrograd Kongresi i Deputetëve të Punëtorëve dhe Ushtarëve. Shumica në të ishin socialist-revolucionarë dhe menshevikë. “Tezat e Prillit” të Leninit për përfundimin e luftës dhe transferimin e pushtetit te sovjetikët u hodhën poshtë. Pas rezultateve të kongresit, deputetët zgjodhën udhëheqjen e tyre – Komitetin Qendror Ekzekutiv All-Rus (Komiteti Qendror Ekzekutiv All-Rus), i kryesuar nga Mensheviku Nikolai Chkheidze.

Lufta Më 11 qershor, Mbreti Konstandini I i Greqisë abdikoi nën presionin e Antantës. Që nga fillimi i luftës, monarku mbeti neutral, pavarësisht kundërshtimit nga qeveria. Kostandini I ishte i martuar me motrën e kaiserit gjerman Wilhelm II, gjë që shkaktoi qortime për pozicionin pro-gjerman të mbretit. Kryeministri Eleftherios Venizelos miratoi zbarkimin britanik në Selanik, u shkarkua, por më pas formoi Qeverinë e Përkohshme të Mbrojtjes Kombëtare të opozitës. Pushteti i dyfishtë u ngrit në vend, dhe si rezultat, Kostandini I abdikoi dhe u largua për në Zvicër, duke ia kaluar fronin djalit të tij Aleksandrit, i cili nuk kishte fuqi të vërtetë si mbret.

Winsor McKay. Karikatura e Aktit të Spiunazhit nga Amerikani i Nju Jorkut. maj 1917 Biblioteka e Kongresit

Më 15 qershor, Shtetet e Bashkuara miratuan “Aktin e spiunazhit”, një ligj federal që synonte të forconte sigurinë kombëtare të një vendi që sapo kishte hyrë në Luftën e Parë Botërore, por u perceptua menjëherë si një sulm ndaj lirisë së fjalës. Ai në mënyrë specifike ndalon shpërndarjen e informacionit që mund të dëmtojë ushtrinë amerikane ose të avancojë armiqtë e saj. Akti i spiunazhit është ende në përdorim sot – në veçanti, për shkeljen e tij fajësohet Edward Snowden, i cili bëri publike të dhënat se si agjencitë amerikane të inteligjencës monitorojnë njerëzit në mbarë botën.

Korrik Kriza e qeverisë, ofensiva e dështuar dhe ekzekutimi i Mata Harit

Revolucioni Më 17-18 korrik (4-5) në Petrograd, demonstratat e anarkistëve dhe bolshevikëve çuan në përleshje me trupat qeveritare. Kryengritja e armatosur dështoi, udhëheqësit bolshevik Lenin dhe Zinoviev duhej të largoheshin nga kryeqyteti. Në të njëjtën kohë, një krizë po ndodh edhe në Qeverinë e Përkohshme: së pari, kadetët e lënë atë në shenjë proteste kundër dhënies së pushteteve të gjera Rada Qendrore e Ukrainës, dhe më pas jep dorëheqjen edhe kryetari i qeverisë, Princi Georgy Lvov. .

Lufta Në fund të qershorit, ushtria ruse filloi përgatitjet për një ofensivë strategjike në shkallë të gjerë. Më 1 korrik (18 qershor), ofensiva filloi në Frontin Jugperëndimor në drejtim të Lvov. Në dy ditët e para, trupat përparuan ndjeshëm, gjë që lejoi Kerensky, Ministër i Luftës dhe Marinës, të shpallte “triumfin e madh të revolucionit”. Më 6 korrik (23 qershor), ushtria e 8-të e gjeneralit Lavr Kornilov sulmoi pozicionet e trupave austro-hungareze. Por një javë më vonë, impulsi u tha: fermentimi filloi në ushtri, komitetet ushtarake vendosën të braktisnin armiqësitë. Ndërkohë komanda austro-gjermane transferoi forca shtesë në këtë sektor të frontit. Kundërofensiva u shndërrua në një katastrofë për ushtrinë ruse: divizione të tëra u larguan nga fronti.

Mata Hari me kostum skenik. Kartolinë. 1906Biblioteka Marguerite Durand

Mata Hari ditën e arrestimit. 1917 Wikimedia Commons

Më 24 korrik, në Francë filloi gjyqi i kërcimtares holandeze Marga-re-ta Gertrude Zelle, e njohur më mirë me emrin e saj artistik Mata Hari. Ajo u akuzua se kishte spiunuar për Gjermaninë dhe për t’u transmetuar gjermanëve informacione që shkaktuan vdekjen e disa divizioneve të ushtarëve. Të nesërmen gjykata dënoi me vdekje Mata Harin. Ajo u pushkatua më 15 tetor 1917, ajo ishte 41 vjeç.

August Mustard, Kongresi Bolshevik dhe pamja e mrekullueshme e Virgjëreshës

Revolucioni Më 6 gusht (24 korrik) u formua një qeveri e dytë e koalicionit, tashmë e udhëhequr nga. Qeveria e Përkohshme pas ditëve të korrikut ktheu dënimin me vdekje dhe shpalli synimin e saj për të likuiduar sovjetikët. Në Moskë, me iniciativën e qeverisë, u mblodh një Konferencë Shtetërore me pjesëmarrjen e të gjitha forcave politike, përveç bolshevikëve, duke kërkuar likuidimin gradual të komiteteve ushtarake, ndalimin e tubimeve dhe mbledhjeve dhe kthimin e dënimit me vdekje. . Bolshevikët, nga ana tjetër, mbajtën një kongres partie në Petrograd, në të cilin ata njoftuan nevojën për një kryengritje të armatosur.

Lufta Në gusht filloi faza më e vështirë e betejës së Passchendaele në Belgjikë (beteja e tretë e Ypres), e cila kishte vazhduar që nga 11 korriku. Trupat britanike vendosën të depërtojnë në frontin gjerman, qëllimi kryesor ishte baza e nëndetëseve gjermane. Në ditën e tretë të betejës, ushtria gjermane përdori një gaz të ri helmues – gaz mustardë: goditi lëkurën dhe sytë, humbjet prej tij ishin më të mëdha se nga çdo armë tjetër kimike gjatë luftës. Në gusht, për shkak të reshjeve, zona u shndërrua në një moçal të padepërtueshëm, në të cilin luftuan ushtritë. Tanket u mbërthyen në baltë. Britanikët nuk arritën të kapërcejnë fortifikimet gjermane dhe vetëm në tetor ata mundën të ecin përpara.

Lucia Santos, Francisco Marta dhe Jacinta Marta. Fatima, Portugali, 1917 Wikimedia Commons

Nga maji deri në tetor 1917, çdo ditë të 13-të, tre fëmijë nga qyteti portugez i Fatima – Lucia Santos dhe kushërinjtë e saj Francisco dhe Jacinta Marta – sipas tyre, i shfaqeshin Virgjëreshës Mari. Përjashtim bëri data 13 gusht, kur fëmijët u arrestuan nga një zyrtar dhe gazetar vendas, Artur Santos, një antiklerik dhe antimonarkist i njohur në rreth. Ai u përpoq t’i bënte ata të pranonin se në të vërtetë nuk kishin parë ndonjë mrekulli, por më kot. Të dalë nga arresti, fëmijët dëshmuan një tjetër paraqitje të Virgjëreshës më 19 gusht. Fusha në të cilën ndodhi kjo, në vitin 1917, u bë një vend pelegrinazhi masiv.

Rebelimi i shtatorit Kornilov, dorëzimi i Rigës dhe viruset bakteriale

Revolucioni 8 shtator (26 gusht) Komandanti Suprem i paraqiti një ultimatum Qeverisë së Përkohshme. Ai kërkoi t’i jepej pushteti i plotë përpara thirrjes së Asamblesë Kushtetuese. Si përgjigje, Kor-nilov u quajt rebel. Trupat besnike të Komandantit të Përgjithshëm Suprem u zhvendosën në Petrograd, por nën ndikimin e agjitatorëve ata u ndalën në afrimet drejt kryeqytetit. Pas dështimit të rebelimit, qeveria u shemb: kadetët, të cilët mbështetën fjalimin e Kornilov, e lanë atë. Gjatë periudhës së tranzicionit, u formua autoriteti më i lartë – Drejtoria, e kryesuar nga Kerensky.

Lufta

Këmbësoria gjermane në Riga. shtator 1917© IWM (Q 86949)

Kaiser Wilhelm II dhe Leopold i Bavarisë në brigjet e Dvinës Perëndimore (Daugava). Riga, shtator 1917© IWM (Q 70272)

Të burgosur rusë të luftës. Riga, shtator 1917© IWM (Q 86680)

Më 1 shtator, trupat gjermane filluan të bombardojnë pozicionet e ushtrisë ruse pranë Rigës. Kjo u pasua nga një ofensivë masive, qëllimi i së cilës ishte rrethimi i ushtrisë së 12-të. Në dy ditë, trupat ruse humbën 25 mijë njerëz të vrarë dhe tashmë më 3 shtator u larguan nga Riga. Sidoqoftë, Ushtria e 12-të u largua nga rrethimi. Qyteti ishte një nga objektivat kryesore të ushtrisë gjermane në Frontin Lindor. Pas kapjes së Rigës, lindi frika se gjermanët do të mund të pushtonin Petrogradin. Në kryeqytetin rus filloi paniku dhe filluan përgatitjet për evakuim.

paqe Më 3 shtator, mikrobiologu francezo-kanadez Felix d’Herelle, i cili punon në Institutin Pasteur në Paris, publikoi një punim që përshkruan bakteriofagët, viruse që infektojnë bakteret. Ky është një nga grupet më të lashta dhe më të shumta të viruseve, i cili tani përdoret në mjekësi si një alternativë ndaj antibiotikëve dhe në biologji si një nga mjetet e inxhinierisë gjenetike. Fillimisht, bakteriofagët u përshkruan në 1915 nga anglezi Frederick Twort (i quajtur ata agjentë bakterolitikë), por kërkimi i tij kaloi pa u vënë re dhe d’Herelle e bëri zbulimin e tij vetë.

Sulmi i tetorit në Petrograd, kapja e Ishujve Moonsund dhe kërthizës së Kleopatrës

Revolucioni Më 8 tetor (25 shtator) u njoftua përbërja e qeverisë së koalicionit të tretë, ku Kerensky mbeti kryetar. Në këtë kohë, në Petrograd, bolshevikët filluan të përgatisnin një kryengritje të armatosur. Ata morën shumicën në Sovjetin e Petrogradit të Deputetëve të Punëtorëve dhe Ushtarëve, dhe më 29 (16) tetor u miratua propozimi i kreut të Sovjetit të Petrogradit, Lev Trotsky, për të krijuar një Komitet Revolucionar Ushtarak, për t’u mbrojtur kundër kornilovitët dhe trupat gjermane që po i afroheshin kryeqytetit. Pas kësaj, garnizoni i Petrogradit ra nën kontrollin e sovjetikëve të Petrogradit.

Lufta Më 12 tetor, trupat gjermane nisën një operacion për të kapur ishujt Moonsund në pronësi ruse në Detin Baltik. Operacioni ishte një banjë e kombinuar: forcat tokësore, marina dhe aviacioni (aeroplanë dhe aeroplanë) morën pjesë në të. Marina gjermane papritmas hasi në rezistencë të ashpër nga flota ruse. Vetëm deri më 17 tetor, dreadnoughts gjermane arritën të arrinin në arkipelag dhe të fitonin kontrollin mbi të.Theda Bara në Kleopatra (1917)

Më 14 tetor, shfaqet Kleopatra, filmi më i shtrenjtë i kohës së tij, me një buxhet prej 500 mijë dollarësh (pothuajse 10 milionë dollarë sot). Rolin e titullit e ka luajtur Theda Bara, një nga seks simbolet kryesore të viteve 1910. Filmi iu nënshtrua censurës së konsiderueshme – për shembull, gjatë shfaqjeve në Çikago, një skenë u pre nga pjesa e parë në të cilën Kleopatra qëndron përballë Cezarit me një “kërthizë të zhveshur” dhe “përkulet në mënyrë të paqartë” ndaj sundimtarit romak. Dy kopjet e fundit të plota të filmit u dogjën në një zjarr në Studios Fox në 1937, aktualisht konsiderohet i humbur, vetëm fragmente të vogla kanë mbijetuar.

Nëntor Grusht shteti bolshevik, beteja nga lamtumirë në armë! dhe hebrenjtë në Palestinë

Revolucioni 7 nëntor (25 tetor) Petrogradi ishte pothuajse plotësisht në duart e Komitetit Revolucionar Ushtarak, i cili lëshoi ​​një thirrje “Për qytetarët e Rusisë!”, duke raportuar se pushteti i kishte kaluar Sovjetikëve të Petrogradit. Natën e 7-8 nëntorit (25-26 tetor), bolshevikët dhe aleatët e tyre politikë morën Pallatin e Dimrit dhe arrestuan ministrat e Qeverisë së Përkohshme. Të nesërmen Kongresi i Dytë i Deputetëve të Punëtorëve dhe Ushtarëve formoi autoritetet dhe miratoi dekrete për paqen dhe tokën.

Lufta

Tërheqja e ushtrisë italiane gjatë betejës së Caporetto-s. Nëntor 1917 Fotografë të Ushtrisë Italiane/Wikimedia Commons

Më 9 nëntor, faza aktive e Betejës së Caporetto-s në Italinë verilindore përfundoi. Filloi më 24 tetor, kur ushtria e 14-të nën komandën e gjeneralit Otto von Belov, e përbërë nga divizione gjermane dhe austro-hungareze, depërtoi në frontin italian. Ushtria italiane e demoralizuar nga sulmi kimik filloi të tërhiqej. Aleatët e Antantës transferuan forca shtesë në këtë sektor, por trupat gjermano-austriake vazhduan të ecnin përpara. Më 9 nëntor, ushtria italiane u detyrua të tërhiqej përtej lumit Piave. Ernest Hemingway e përshkroi këtë tërheqje në A Farewell to Arms. Humbja në Caporetto çoi në dorëheqjen e qeverisë italiane dhe komandantit të përgjithshëm Luigi Cadorna, ushtria e mbretërisë humbi më shumë se 70 mijë njerëz të vrarë dhe të plagosur.

paqe Më 2 nëntor, Sekretari i Jashtëm britanik Arthur Balfour i dërgoi një letër zyrtare Lordit Walter Rothschild, përfaqësuesit të komunitetit hebre britanik, për t’ia transmetuar më tej Federatës Sioniste të Britanisë së Madhe dhe Irlandës. Qëllimi i letrës ishte të merrte mbështetjen jo vetëm të përfaqësuesve britanikë, por edhe amerikanë të diasporës, në mënyrë që ata të kontribuonin në një pjesëmarrje më aktive të SHBA-së në Luftën e Parë Botërore. Ministri Balfour deklaroi se qeveria “po shqyrtonte me miratim çështjen e krijimit në Palestinë të një shtëpie kombëtare për popullin hebre”. Ky dokument u quajt Deklarata Balfour dhe u bë baza për zgjidhjen e pasluftës në Palestinë dhe për Britaninë e Madhe për të marrë një mandat mbi territoret, dhe në të ardhmen për krijimin e shtetit të Izraelit.

Dhjetor Bisedimet e Paqes, Cheka dhe NHL

Revolucioni Nga mesi i dhjetorit, SR-të e majta hynë në qeverinë e re, në Këshillin e Komisarëve Popullorë dhe në autoritetin më të lartë, Komitetin Qendror Ekzekutiv All-Rus. Më 20 dhjetor (7), Këshilli i Komisarëve Popullorë krijoi Komisionin e Jashtëzakonshëm Gjith-Rus për Luftimin e Kundërrevolucionit dhe Sabotazhit (VChK). Dhe më 26 dhjetor (13), në Pravda u shfaq “Tezat mbi Asamblenë Kushtetuese” të Leninit, ku thuhej se përbërja e asamblesë (ku socialist-revolucionarët e djathtë kishin shumicën) nuk korrespondonte me vullnetin e popullit.

Lufta

Takimi i delegacionit të RSFSR në stacionin në Brest-Litovsk. Në fillim të vitit 1918 Wikimedia Commons

Më 3 dhjetor (20 nëntor) në Brest-Litovsk, fillojnë negociatat midis Gjermanisë dhe Rusisë Sovjetike për një armëpushim. Pasi miratuan, nga njëra anë, Dekretin për paqen në Kongresin e Dytë të Sovjetikëve dhe duke shpresuar për një revolucion të hershëm në vendet e Evropës Qendrore, nga ana tjetër, bolshevikët filluan këto negociata, por u përpoqën të bëjnë çmos për t’i zvarritur ato. . Tre muaj më vonë, më 3 mars, megjithë luftën e dëshpëruar të brendshme partiake të bolshevikëve, paqja u përmbyll, por edhe mbështetësi kryesor Vladimir Lenin e quajti atë “të turpshme”: Rusia pranoi të paguante dëmshpërblime kolosale dhe të humbiste territoret perëndimore me një total. një sipërfaqe prej 780 mijë kilometra katrorë me një popullsi mbi 50 milionë banorë. Antanta e quajti Traktatin e Brest-Litovsk një “krim politik”. Sidoqoftë, Rusia, në fakt, nuk duhej të përmbushte kushtet e tij: në nëntor 1918, Gjermania u mund në Luftën e Parë Botërore. Një pjesë e territoreve të pushtuara u bënë pjesë e BRSS pas rezultateve të Luftës Civile, dhe një pjesë u pushtua nga Bashkimi Sovjetik në fillim të Luftës së Dytë Botërore.

paqe Më 19 dhjetor u zhvillua ndeshja e parë në historinë e Ligës Kombëtare të Hokejve, e cila lindi si rezultat i mosmarrëveshjeve brenda Shoqatës Kombëtare të Hokejve që ekzistonte që nga viti 1909. Toronto Arenas dhe Montreal Wanderers luajtën në ndeshjen hapëse të NHL. Dy ekipe të tjera kanadeze morën pjesë në kampionatin e parë – Montreal Canadiens dhe Ottawa Sena Torz, të cilat, ndryshe nga dy klubet e para, ekzistojnë ende. Kampioni i sezonit të parë ishte “Toronto”. NHL parashikoi një kolaps të afërt: në vitin e tretë të luftës, shumë lojtarë hokej shkuan në front. Megjithatë, liga doli të ishte një projekt i suksesshëm dhe së shpejti tërhoqi klube jo vetëm nga Kanadaja, por edhe nga Shtetet e Bashkuara.

Sipas historisë moderne, në Rusinë cariste pati tre revolucione.

Revolucioni i vitit 1905

Data: Janar 1905 – Qershor 1907. Shtysa për veprimet revolucionare të popullit ishte pushkatimi i një demonstrate paqësore (22 janar 1905), në të cilën morën pjesë punëtorët, gratë dhe fëmijët e tyre, të udhëhequr nga një prift, të cilin shumë historianë. më vonë thirri një provokator që udhëhoqi qëllimisht turmën nën pushkë.

Rezultati i revolucionit të parë rus ishte Manifesti i miratuar më 17 tetor 1905, i cili u siguronte qytetarëve rusë liritë civile bazuar në paprekshmërinë e individit. Por ky manifest nuk e zgjidhi çështjen kryesore – urinë dhe krizën industriale në vend, kështu që tensioni vazhdoi të grumbullohej dhe më vonë u shkarkua nga revolucioni i dytë. Por përgjigja e parë për pyetjen: “Kur ishte revolucioni në Rusi?” do të jetë – 1905.

Revolucioni borgjezo-demokratik i shkurtit i vitit 1917

Data: Shkurt 1917 Uria, një krizë politike, një luftë e zgjatur, pakënaqësia me politikat e carit, fermentimi i ndjenjave revolucionare në garnizonin e madh të Petrogradit – këta faktorë dhe shumë të tjerë çuan në përkeqësimin e situatës në vend. Greva e përgjithshme e punëtorëve më 27 shkurt 1917 në Petrograd u shndërrua në trazira spontane. Si rezultat, ndërtesat kryesore qeveritare dhe strukturat kryesore të qytetit u kapën. Shumica e trupave kaluan në anën e sulmuesve. Qeveria cariste nuk ishte në gjendje të përballonte situatën revolucionare. Trupat e thirrura nga fronti nuk mundën të hynin në qytet. Rezultati i revolucionit të dytë ishte përmbysja e monarkisë dhe krijimi i Qeverisë së Përkohshme, e cila përfshinte përfaqësues të borgjezisë dhe pronarë të mëdhenj tokash. Por së bashku me këtë, Sovjeti i Petrogradit u formua si një organ tjetër pushteti. Kjo çoi në pushtet të dyfishtë, i cili pati një efekt të keq në vendosjen e rendit nga qeveria e përkohshme në një vend të rraskapitur nga një luftë e zgjatur.

Revolucioni i Tetorit i vitit 1917

Data: 25-26 tetor, stil i vjetër. Lufta e tejzgjatur e Parë Botërore vazhdon, trupat ruse tërhiqen dhe pësojnë disfatë. Uria në vend nuk ndalet. Shumica e njerëzve jetojnë në varfëri. Mitingje të shumta mbahen në fabrika, fabrika dhe para njësive ushtarake të stacionuara në Petrograd. Shumica e ushtrisë, punëtorëve dhe i gjithë ekuipazhit të kryqëzorit “Aurora” morën anën e bolshevikëve. Komiteti Revolucionar Ushtarak shpall një kryengritje të armatosur. 25 tetor 1917 Pati një grusht shteti bolshevik të udhëhequr nga Vladimir Lenin – Qeveria e Përkohshme u rrëzua. U formua qeveria e parë sovjetike, më vonë në 1918 u nënshkrua paqja me Gjermaninë tashmë të lodhur nga lufta (paqja e Brestit) dhe filloi ndërtimi i BRSS.

Kështu, marrim pyetjen “Kur ishte revolucioni në Rusi?” Ju mund të përgjigjeni shkurt në këtë mënyrë: vetëm tre herë – një herë në 1905 dhe dy herë në 1917.

Ngjarja që ka ndodhur 25 tetor 1917 në kryeqytetin e atëhershëm të Perandorisë Ruse, Petrograd, u bë vetëm një kryengritje e njerëzve të armatosur, e cila trazoi pothuajse të gjithë botën e qytetëruar.

Kanë kaluar njëqind vjet, por rezultatet dhe arritjet, ndikimi në historinë botërore të ngjarjeve të tetorit mbeten objekt diskutimesh dhe mosmarrëveshjesh midis historianëve, filozofëve, politologëve, specialistëve të fushave të ndryshme të së drejtës, si në kohën tonë ashtu edhe. në shekullin e kaluar të njëzetë.

Në kontakt me

Shkurtimisht për datën 25 tetor 1917

Zyrtarisht në Bashkimin Sovjetik, kjo ngjarje e vlerësuar në mënyrë të paqartë sot u quajt dita e Revolucionit të Tetorit të vitit 1917, ishte një festë për të gjithë vendin e gjerë dhe popujt e tij. Ajo solli një ndryshim rrënjësor në situatën sociale dhe politike, transformimi i qëndrimeve politike dhe shoqërore mbi pozicionin e popujve dhe secilit individ veç e veç.

Sot, shumë të rinj as nuk e dinë se në cilin vit ndodhi revolucioni në Rusi, por është e nevojshme të dihet për të. Situata ishte mjaft e parashikueshme dhe e krijuar për disa vite, atëherë ndodhën ngjarjet kryesore të rëndësishme të Revolucionit të Tetorit të 1917, tabela shkurtimisht:

Çfarë është Revolucioni i Tetorit në konceptin historik? Kryengritja kryesore e armatosur e udhëhequr nga V. I. Ulyanov – Lenin, L. D. Trotsky, Ya. M. Sverdlov dhe udhëheqës të tjerë të lëvizjes komuniste në Rusi.

Revolucioni i vitit 1917 është një kryengritje e armatosur.

Kujdes! Kryengritja u krye nga Komiteti Revolucionar Ushtarak i Sovjetit të Petrogradit, ku, çuditërisht, fraksioni i Majtë Socialist-Revolucionar përfaqësonte shumicën.

Suksesi i grushtit të shtetit u sigurua nga faktorët e mëposhtëm:

 1. Niveli i konsiderueshëm i mbështetjes popullore.
 2. Qeveria e përkohshme ishte joaktive dhe nuk zgjidhi problemet e pjesëmarrjes së Rusisë në Luftën e Parë Botërore.
 3. Aspekti politik më domethënës në krahasim me lëvizjet ekstremiste të propozuara më parë.

Fraksioni i Menshevikëve dhe SR-ve të Djathtë nuk mund të organizonte një version pak a shumë real të një lëvizjeje alternative në lidhje me bolshevikët.

Pak për shkaqet e ngjarjeve të tetorit të vitit 1917

Sot, askush nuk e hedh poshtë idenë se kjo ngjarje fatale praktikisht e ktheu jo vetëm të gjithë botën përmbys, por edhe rrënjësisht. ndryshoi rrjedhën e historisë për shumë dekada në vijim. Larg nga të qenit një vend feudal, borgjez që përpiqet për përparim, ai praktikisht u përmbys drejtpërdrejt gjatë ngjarjeve të caktuara në frontet e Luftës së Parë Botërore.

Rëndësia historike e Revolucionit të Tetorit, i cili u zhvillua në 1917, përcaktohet kryesisht nga përfundimi. Sidoqoftë, siç e shohin historianët modernë, kishte disa arsye:

 1. Ndikimi i revolucionit fshatar si dukuri socio-politike si acarim i konfrontimit mes masave fshatare dhe pronarëve të mbetur në atë kohë. Arsyeja është “rishpërndarja e zezë” e njohur në histori, d.m.th. shpërndarja e tokës për nevojtarët. Gjithashtu në këtë aspekt ka ndikuar ndikimi negativ i rishpërndarjes së ndarjeve të tokës në numrin e personave në ngarkim.
 2. Seksionet e punës të shoqërisë përjetuan të rëndësishme presioni i qeverisë së qytetit Mbi banorët e zonave rurale, pushteti shtetëror është bërë leva kryesore e presionit ndaj forcave prodhuese.
 3. Dekompozimi më i thellë i ushtrisë dhe strukturave të tjera të pushtetit, ku shkuan për të shërbyer shumica e fshatarëve, të cilët nuk mund të kuptonin disa nuanca të armiqësive të zgjatura.
 4. revolucionare fermentimi i të gjitha seksioneve të klasës punëtore. Proletariati në atë kohë ishte një pakicë politikisht aktive, që përbënte jo më shumë se 3.5% të popullsisë aktive. Klasa punëtore ishte kryesisht e përqendruar në qytetet industriale.
 5. Lëvizjet kombëtare të formacioneve popullore të Rusisë perandorake u zhvilluan dhe arritën kulmin e tyre. Më pas ata kërkuan të arrinin autonominë, një opsion premtues për ta nuk ishte vetëm autonomia, por një opsion premtues. autonominë dhe pavarësinë nga autoritetet qendrore.

Në masën më të madhe, ishte lëvizja kombëtare ajo që u bë faktori provokues në fillimin e lëvizjes revolucionare në territorin e Perandorisë së gjerë Ruse, e cila fjalë për fjalë u shpërbë në pjesët përbërëse të saj.

Kujdes! Kombinimi i të gjitha shkaqeve dhe kushteve, si dhe i interesave të të gjitha shtresave të popullsisë, përcaktuan qëllimet e Revolucionit të Tetorit të vitit 1917, i cili u bë forca shtytëse e kryengritjes së ardhshme si një pikë kthese në histori.

Trazirat popullore para fillimit të Revolucionit të Tetorit të 1917.

E paqartë për ngjarjet e 17 tetorit

Etapa e parë, e cila u bë baza dhe fillimi i një ndryshimi mbarëbotëror të ngjarjeve historike, i cili u bë një pikë kthese jo vetëm në atë të brendshme, por edhe në shkallë globale. Për shembull, vlerësimi i Revolucionit të Tetorit, faktet interesante të të cilit janë ndikimi i njëkohshëm pozitiv dhe negativ në situatën socio-politike botërore.

Si zakonisht, çdo ngjarje e rëndësishme ka arsye objektive dhe subjektive. Shumica dërrmuese e popullsisë e kishte të vështirë të përjetonte kushtet e luftës, uria dhe privimi paqja u bë e nevojshme. Cilat ishin kushtet në gjysmën e dytë të 1917:

 1. E formuar në periudhën nga 27 shkurt deri më 3 mars 1917, Qeveria e Përkohshme e kryesuar nga Kerensky nuk kishte mjete të mjaftueshme për të zgjidhur të gjitha problemet dhe pyetjet pa përjashtim. Kalimi i tokës dhe i ndërmarrjeve në pronësi të punëtorëve dhe fshatarëve, si dhe eliminimi i urisë dhe përfundimi i paqes, u bënë një problem urgjent, zgjidhja e të cilit ishte e paarritshme për të ashtuquajturit “punëtorë të përkohshëm”.
 2. Përhapja e ideve socialiste në mesin e popullatës së përgjithshme, një rritje e dukshme e popullaritetit të teorisë marksiste, zbatimi nga sovjetikët i parullave të barazisë universale, perspektivat për atë që populli priste.
 3. Shfaqja e një të fortë lëvizje opozitare i udhëhequr nga një udhëheqës karizmatik, i cili ishte Ulyanov-Lenin. Kjo linjë partiake në fillim të shekullit të kaluar u bë lëvizja më premtuese për arritjen e komunizmit botëror si koncept për zhvillim të mëtejshëm.
 4. Në kushtet e kësaj situate u bënë sa më të kërkuara ide radikale dhe problemet e shoqërisë që kërkojnë një zgjidhje radikale – paaftësia për të udhëhequr perandorinë nga aparati administrativ tërësisht i kalbur carist.

Slogani i Revolucionit të Tetorit – “paqe për popujt, tokë për fshatarët, fabrika për punëtorët” u mbështet nga popullsia, e cila bëri të mundur që rrënjësisht ndryshimi i sistemit politik në Rusi.

Shkurtimisht për rrjedhën e ngjarjeve të 25 tetorit

Pse ndodhi Revolucioni i Tetorit në Nëntor? Vjeshta e vitit 1917 solli një rritje edhe më të madhe të tensionit shoqëror, shkatërrimi politik dhe socio-ekonomik po i afrohej me shpejtësi kulmit.

Në industri, sektorin financiar, sistemet e transportit dhe komunikimit, bujqësi një kolaps i plotë.

Perandoria shumëkombëshe ruse u ndanë në shtete-kombe të veçanta, kontradiktat ndërmjet përfaqësuesve të popujve të ndryshëm dhe mosmarrëveshjet brendafisnore po rriteshin.

Ndikim të rëndësishëm në përshpejtimin e përmbysjes së Qeverisë së Përkohshme pati hiperinflacioni, rritja e çmimeve të ushqimeve Në sfondin e pagave më të ulëta, rritjen e papunësisë, një situatë katastrofike në fushat e betejës, lufta u zvarrit artificialisht. Qeveria e A. Kerensky nuk ka paraqitur një plan kundër krizës, dhe premtimet fillestare të shkurtit praktikisht u braktisën.

Këto procese vetëm në kushtet e rritjes së tyre të shpejtë ndikim i rritur lëvizjet politike të majta në të gjithë vendin. Këto ishin arsyet e fitores së paprecedentë të bolshevikëve në Revolucionin e Tetorit. Ideja bolshevike dhe mbështetja e saj nga fshatarët, punëtorët dhe ushtarët çoi në deputet i shumicës në sistemin e ri shtetëror – sovjetikët në kryeqytetin e parë dhe Petrograd. Kishte dy drejtime në planet për ardhjen e bolshevikëve në pushtet:

 1. Paqësore e kushtëzuar diplomatikisht dhe e vërtetuar ligjërisht akti i kalimit të pushtetit te shumica.
 2. Trendi ekstremist në sovjetikë kërkonte masa të armatosura strategjike, sipas mendimit të tyre, plani mund të zbatohej vetëm rrëmbim pushteti.

Qeveria, e krijuar në tetor 1917, u quajt Sovjetikët e Deputetëve të Punëtorëve dhe Ushtarëve. Gjuajtja e kryqëzorit legjendar “Aurora” natën e 25 tetorit dha sinjal për fillimin e sulmit Pallati i Dimrit, i cili çoi në rënien e Qeverisë së Përkohshme.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here