Varri i një fëmije që jetoi 8000 vite më parë është zbuluar në Finlandën lindore duke treguar një panoramë se si finlandezët i trajtonin të dashurit e tyre pas vdekjes.

Varri Majoonsuo ka tërhequr vëmendjen e arkeologëve që në vitin 1992 kur gjetën okër të kuqe, një argjilë të pasur me hekur, të përdorur për një rit shërbese në pyll. Okra e kuqe është lidhur me artin në shkëmbinj, zbukurimet dhe varrimet, shkruan “CNN”.

Në varr u gjetën shumë pak sende, por sekretet e tij u zbuluan në një analizë të publikuar së fundmi, në muajin Shtator. Fiset e Epokës së Gurit i varrosnin të dashurit e tyre në gropa. Toka në Finlandë është kaq e pasur me acid sa shumë pak prej mbetjeve kanë mbetur të ruajtura përgjatë viteve, ndaj dhe gjetjet arkeologjike janë shumë të rralla.

Dhëmbët e një fëmije, pjesë të një pende zogu, fibra bimësh dhe qime qeni ishin gjithë çka u gjet në këtë vend. Dhëmbët i përkasin një fëmije 3-10 vjeç, thonë shkencëtarët. U gjetën gjithashtu dy koka kuarci shigjetash dhe objekte të tjera prej këtij materiali që mendohen se kanë qenë sende për varrin.

Është e mundur që fëmija të jetë vendosur mbi një shtrat pendësh të rëna ose i veshur me një veshje të bërë nga pendët e një shpendi uji. Qimet e gjetura në këmbët e tij mund të kenë qenë të një qeni ose ujku, i cili mund të jetë varrosur me fëmijën ose këpucët e tij të jenë qepur prej lëkurës së njërës prej këtyre kafshëve./tvklan.al

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here