Kjo është pema Manchineel, e cila konsiderohet më e rrezikshmja në botë. Trungu, degët dhe frutat përmbajnë lëng helmues. Një pikë prej këtij lëngu acidi gërryes mund të dëmtojë rëndë lëkurën tuaj. Pema mund ta sekretojë këtë lëng dhe nëse e prekni aksidentalisht, duke rrezikuar të digjni dorën. Kur bie shi, pikat e ujit bien mbi pemë dhe përzihen me helmin. Uji gjithashtu mund të kërcejë nga lëvorja dhe të futet në lëkurën tuaj. Prandaj ju nuk duhet të qëndroni as pranë sajë. Nuk ka pothuajse asnjë shkurre tjetër, apo kërpudha që rriten përreth kësajë peme të vecantë. Kafshët i shmangin këto pemë dhe njerëzit nuk i presin dhe nuk i shkulin frutat. Nuk mund të bësh zjarr nga degët e tyre. Djegia e drurit lëshon tym helmues që mund të dëmtojë sytë tuaj.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here