Arsyeja është lëkura e tyre e pazakontë, e përshtatshme për zhytje në thellësi të mëdha, e cila mund të përballojë presione të mëdha të jashtme por edhe të brendshme. Herët a vonë do të ketë një shpërthim që nuk do të dëshironi të jeni pranë!

Kur peshkatari Mark Watkins u ndesh me këtë “pamje” të mrekullueshme në brigjet e Australisë Perëndimore, ai fillimisht e ngatërroi atë me një tullumbace të rënë me ajër të nxehtë. Një vështrim më i afërt, megjithatë, zbuloi se struktura është një kufomë e fryrë e një keporkaku. Kafshët e ngordhura notojnë në sipërfaqe derisa presioni të relaksohet në një vend të dobët. Shpesh këto janë pika të dobëta, të tilla si goja e balenës ose aortksi. Megjithatë, peshkaqenët e uritur gjithashtu mund të kontribuojnë në krijimin e këtyre pikave të dobëta. Për sa i përket akumulimit të gazit në balenat e ngordhura, i kërkuam ndihmë Wolfgang Weinmann, toksikolog mjeko-ligjor në Universitetin e Bernës, Zvicër. Ai sqaroi se gazrat që grumbullohen te kafshët e ngordhura vijnë nga burime të ndryshme. Sipas tij, faji i kësaj situate është kalbëzimi dhe fermentimi. Gjatë dekompozimit, proteinat në indet e kafshëve shpërbëhen. Përveç metanit, prodhohen edhe një sërë “gazrave aromatike”. Kjo gjithashtu bën që organet të bëhen të lëngshme. Fermentimi, nga ana tjetër, është një proces me të cilin thahen pëlhurat e ndryshme. Prodhohen shumë gazra të tjerë, si dioksidi i karbonit. Pra, kur kalbja dhe fermentimi kombinohen, ndonjëherë mund të krijojë një trup të fryrë spektakolar. Dhe për shkak se balenat kanë një shtresë të trashë yndyre nën lëkurën e tyre, ajri i bllokuar brenda kryesisht qëndron brenda balenës derisa lëkura të thyhet – ose derisa dikush të vendosë se është koha për të çliruar gjithë atë presion. .

Sa i përket efektivitetit të këtyre shpërthimeve, në të vërtetë varet nga madhësia kur një balenë mund të grumbullojë më shumë gaz se një ketër. )

Mund të duhen rreth 30 vjet që trupi i mbytur të dekompozohet, një proces që luan një rol të rëndësishëm ekologjik për krijesat e detit të thellë që i shijojnë ato. Balenat e ngordhura janë më shumë se ushqim i mirëpritur për shumë krijesa të ndryshme, nga peshkaqenët te krimbat që hanë kocka (Osedax).

p.s. në Britani në shekullin e 11, një kufomë balene u klasifikua si “pasuri mbretërore” dhe askush tjetër përveç vendasit nuk u lejua ta përdorte atë. Pjesërisht edhe sepse kockat e balenës ishin një material shumë i çmuar dhe shumë i paguar për gdhendësit artistikë.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here