Jahja Drancolli

210 vjet më parë, më 14 shtator 1812, një javë pas Betejës së Borodinos (7 shtator 1812), Ushtria e Napoleon Bonapartit (Grande Armée) hyn në Moskë. Aty qëndruan një muaj, vetëm një pjesë e vogël e ushtarëve u kthyen në shtëpi!

Moska! Moska! “Të gjithë shpejtuan hapin e tij; trupat nxituan të çrregullt; dhe e gjithë ushtria, duke duartrokitur, përsëriti me furi: ‘Moskë! Moskë!’ ashtu si marinarët thërrasin ‘Tokë! tokë!’ në përfundim të një udhëtimi të gjatë dhe të mundimshëm.”

Simbolikisht, ishte një humbje e madhe për Perandorinë Ruse, sepse Moska ishte kryeqyteti i saj i vjetër (para se të zhvendosej në Shën Petersburg). Natyra dramatike e ngjarjeve që lidhen me pushtimin francez të Moskës u përshkrua nga konti Leo Tolstoy në romanin e tij të famshëm “Lufta dhe Paqja”, si dhe historianët, Adam Zamoyski, Philippe-Paul de Segur, e ndonjë tjetër!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here