Në këto dy pamje, të emëruara nga Lear si “Pamje e ujësjellësit dhe kalasë së Gjirokastrës në Shqipërinë e Jugut, 4 nëntor 1848”, autori na jep disa përshkrime tepër interesante për kalanë dhe ujësjellësin e saj.

Për skicën e parë, Edward Lear shkruan:

“Qyteti qëndron kryesisht në faqen ose skajin e këtyre shkurreve të ngushta, por shumë ndërtesa janë të shpërndara në mënyrë më piktoreske poshtë anëve të tyre, të përziera, siç është zakon në qytetet shqiptare, me pemë të bukura, ndërsa qendra dhe kreshta më e lartë e shkëmbinjve, të izoluara nga mali mëmë, dhe i lidhur me të vetëm nga një ujësjellës, kurorëzohet nga ajo që formon tiparin më të spikatur të vendit, një kështjellë e zezë e rrënuar, që shtrihet përgjatë gjithë majës së tij dhe kullëzon me krenari, edhe në kalbje, mbi shtëpitë poshtë të shpërndara.”

Ndërsa për skicën e dytë, Edward Lear na jep këto detaje për rinovimet që sundimtari shqiptar, Ali Pashë Tepelena bëri në kështjellë pas vitit 1812:

“Në fund të ditës unë shkova në kështjellë, aktualisht një guaskë muresh të errëta. Ajo u ndërtua nga Ali Pasha për të komanduar qytetin pas nënshtrimit të tij, por u shpërbë dhe u shkatërrua me rënien e tij, megjithëse mbetjet e tij dëshmojnë forcën dhe rëndësinë e mëparshme.”

Të dhënat janë marrë nga libri “Edward Lear në Shqipëri” publikuar nga autori në fjalë, në vitin 1851. Në faqen tonë do publikojmë më shumë nga skicimet e piktorit anglez për trojet shqiptare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here