Mbretërinë e Bashkuar, pasi temperaturat arritën mbi 40 gradë Celcius. Meqenëse një numër shkollash mbyllen herët dhe pasagjerët e hekurudhës këshillohen të shmangin të gjitha udhëtimet, përveç atyre thelbësore, disa prej atyre që munden po qëndrojnë në shtëpi për t’u mbajtur larg vapës. Për shkak të kësaj situate, po diskutohet se a duhet të qëndrojnë dritaret të hapura apo të mbyllura dhe çfarë të bëhet me perdet?

Lektori i fizikës së ndërtimit në universitetin e Bath, Andreë Shea, tha se dritaret duhet t’i mbajmë të mbyllura kur brenda është më ftoftë se jashtë.

“Nëse keni një zonë me hije në pjesën e pasme të shtëpisë, për shembull, mund të jeni në gjendje të hapni një dritare atje – por në përgjithësi, ju nuk dëshironi të hapni dritaret. Thjesht kapeni pjesën e fundit të ajrit të freskët brenda”, thotë ai.

Ndërsa, pedagogia në shkollën e arkitekturës, Ana Souto, tha se ekspertiza e saj e vërtetë për ta mbajtur freskët vjen nga fakti se ajo është spanjolle, raporton The Guardian.

“Mbyllni gjithçka,” këshillon ajo. “Ju mund t’i hapni dritaret vonë në mbrëmje dhe herët në mëngjes – deri në orën 9 të mëngjesit ose më shumë – kur është freskët, por përndryshe t’i mbani të mbyllura. Vendi im është si një shpellë, por funksionon.”

Amin Al-Habaibeh, profesor i sistemeve inxhinierike sugjeron disa përjashtime nga rregulli i dritareve të mbyllura: “Nxehtësia hyn në shtëpi në dy mënyra: rrezatimi diellor nga dielli dhe ajri i nxehtë. Ne duam t’i kufizojmë të dyja, duke mbyllur dritaret dhe perdet – por, nëse arrin një pikë ku temperatura brenda shtëpisë është e barabartë me atë jashtë, atëherë duhet të hapni dritaret, duke i mbajtur perdet të mbyllura.”

Vendndodhja e dritareve gjithashtu mund të ketë një ndikim. “Ndonjëherë, në dritaret me pamje nga jugu, mbyllja e dritares dhe mbyllja e perdes mund të krijojë një efekt serë midis të dyjave – dhe kjo mund të bëhet një burim tjetër nxehtësie,” thotë Prof Al-Habaibeh. “Në këtë skenar, hapja e një dritareje mund të ndihmojë në reduktimin e shpërndarjes së nxehtësisë nga ana jugore.”

Ai gjithashtu sugjeron që dritaret e konservatorit të mbahen gjithmonë të hapura gjatë një vale të nxehtit – “përndryshe krijon një efekt serë – dhe dera midis konservatorit dhe shtëpisë duhet të mbahet e mbyllur”.

Po në lidhje me justifikimet e tjera për hapjen e një dritareje – siç është ideja se vendosja e një peshqiri ose lecke të lagur përpara rrjedhës së ajrit mund të ndihmojë? Dr Shea mbetet skeptik.

“Mund të funksionojë në parim, por nuk do ta bëja në këto kushte ekstreme të motit,” thotë ai. “Avullimi i ujit nxjerr pak nxehtësi nga ajri, por shkalla e ftohjes nuk do të mjaftonte për të bërë një ndryshim. Nëse shtëpia juaj tashmë ka arritur temperatura të padurueshme, atëherë mund të jetë zgjidhja e fundit.” Rezultati? “Ju është më mirë të mbani ajrin e ngrohtë jashtë krejtësisht

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here