Fotoja e parë e këtij përbindëshi kozmik që fshihet në zemër të galaktikës sonë është marrë nga një përpunim i gjatë i të dhënave të mbledhura në vitin 2017 nga një konsorcium ndërkombëtar observatorësh.

Konsorciumi shkencor Event Horizon Telescope(EHT), e cila bashkon më shumë se 300 studiues në mbarë botën, në fakt ka zbuluar foton e vrimës së zezë gjigante që ndodhet në qendër të galaktikës sonë, Rrugës së Qumështit. Në imazh, një disk portokalli me zona më të lehta, pothuajse të bardha dhe, në mes, një njollë e errët. Kjo hije është Shigjetari A*, i cili e ka marrë emrin nga yjësia e Shigjetarit, prej të cilit është burimi më i ndritshëm i valëve të radios (prandaj A, shkronja e parë e alfabetit). Sipas definicionit, një vrimë e zezë është një trup aq i dendur sa fusha e saj gravitacionale sjell gjithçka përsëri tek ajo, duke përfshirë dritën që nuk mund të shpëtojë. Në një foto, ne mund ta “shohim” atë vetëm në kukulla hije, në kontrast me një sfond të ndritshëm, atë të diskut të gazit dhe pluhurit që.

Image

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here