Është përdorur për breza, dhe sot është disi i harruar, megjithëse prej kohësh dihet se ka një ndikim të jashtëzakonshëm në shëndetin e njeriut.

Përdorimi i lakërishtës në trajtimin e sëmundjeve të shumta daton që nga historia e largët.

Babai i mjekësisë moderne, mjeku i lashtë grek Hipokrati rekomandoi lakërishtën për trajtimin e dhimbjeve të dhëmbëve, dhimbjeve të fytit, ngjirjes së zërit dhe strumës.

Njihej edhe si një bimë që rikthen energjinë, ndaj thuhet se faraonët egjiptianë u sillnin çdo ditë skllevërve të tyre lëng lakërishte për të ruajtur forcën dhe për të kryer më mirë detyrat e tyre.

Se sa e dobishme dhe e shëndetshme është kjo bimë dëshmon edhe fakti që përmban një sasi më të madhe të vitaminës C se limoni dhe portokalli dhe më shumë hekur se spinaqi. 

Lakërishtja rrit efektin antioksidues dhe redukton stresin oksidativ dhe rrit efektin antioksidues.

Kjo bimë është gjithashtu e shkëlqyer për nxitjen e oreksit. Pastron trupin dhe freskon. Potoçarka në mjekësinë popullore ka një aplikim të gjerë në shërim, si sallatë e freskët dhe në formën e lëngut të freskët.

Rekomandohet të merrni lëng të freskët në një raport 1:5, një pjesë lëng dhe pesë pjesë ujë, sepse lëngu i pastër mund të shkaktojë inflamacion të stomakut dhe fytit. Sigurisht, për marrjen e këtij lëngu, duhet të konsultoheni me mjekun tuaj të zgjedhur.

Mjekësia Nard përshkruan edhe lëngun e lakërishtes për përdorim të jashtëm kur ka sëmundje të lëkurës , njolla dielli dhe papastërti, si me fërkim ashtu edhe duke aplikuar kompresa.

Lakërishtja rekomandohet edhe për duhanpirësit

Veshjet e kësaj bime bëhen duke shtypur ose copëtuar gjethet e lakërishtës për të marrë një përzierje të butë, e cila më pas aplikohet në zonën e prekur. Konsultohuni me një mjek përpara përdorimit. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here