1. Sigurohuni që të mirëmbani automjetin tuaj

Mirëmbajtja dhe servisi i rregullt përmirëson efikasitetin e automjetit tuaj dhe për këtë arsye mund të përmirësojë konsumin e karburantit.

Është veçanërisht e rëndësishme të siguroheni që gomat tuaja të jenë të fryra në presionin e duhur, siç tregohet në manualin e automjetit, pasi gomat e fryra më pak dhe ato të tepërta ndikojnë negativisht në ekonominë e karburantit. Presionet e gomave do të ndryshojnë në varësi të ngarkesës që mbani: nëse keni katër pasagjerë dhe bagazhe, atëherë do t’ju duhen gomat tuaja të fryra në presionin maksimal të rekomanduar.

2. Këmbë të butë kur nget makinën: marshi më i lartë i mundshëm brenda kufirit të shpejtësisë të lejuar

Shpejtësia e tepërt është faktori më i madh i konsumimit të karburantit, kështu që të kesh një këmbë të lehtë dhe të sigurohesh që i gjithë nxitimi të jetë i butë është shumë i rëndësishëm për drejtimin me efikasitet të karburantit.

Sigurisht që gjithmonë do t’ju duhet të përshpejtoni disa herë në një udhëtim, por kjo nuk do të thotë që ju duhet të ngisni makinën sikur jeni në një garë makinash.

Ndoshta sekreti më i madh për të arritur km të lartë është ngasja me marshin më të lartë të mundshëm për automjetin tuaj duke mbajtur brenda kufirit të shpejtësisë. Këshilla më e mirë në zonat urbane është të ndërroni marshin sa më shpejt që të mundeni me shpejtësitë më të ulëta të mundshme, ndoshta në rreth 2000 rpm. Mbani mend: sa më shpejt të rrotullohet një motor, aq më shumë karburant përdor.

Kjo shpejtësi optimale e ekonomisë së karburantit do të jetë e ndryshme për çdo makinë.

3. Parashikoni: përpiquni të mos humbni inercinë

Në përputhje me pikën e mësipërme, mbajtja e makinës në lëvizje me shpejtësinë e duhur është thelbësore për ekonominë e karburantit. Natyrisht, kjo varet nga kushtet e trafikut dhe nga ajo që po ndodh në rrugën përpara, por ngadalësimi dhe nevoja për të përshpejtuar përsëri, natyrisht konsumon më shumë karburant.

Këshilla më e mirë është të ngasësh makinën sa më mirë që të jetë e mundur, duke përdorur butësisht drejtimin, gazin dhe frenat. 

Mundohuni të parashikoni se çfarë do të ndodhë përpara jush duke parë mirë përpara. Në këtë mënyrë do t’i shihni semaforët në të kuqe që do të thotë se mund të lehtësoni përsëri përshpejtuesin ose të ngadalësoni natyrshëm dhe potencialisht të vazhdoni të lëvizni në krahasim me ndalimin.

Ngasja në kodra shkatërron ekonominë e karburantit. Kur vëreni një kodër që po vjen, përpiquni të përshpejtoni pak përpara se të arrini në të, më pas qetësohuni ndërsa ngjiteni. Momenti shtesë duhet të jetë i mjaftueshëm për të minimizuar konsumin shtesë të karburantit.

4. A përdor më shumë karburant kontrolli i shpejtësisë?

Kontrolli I shpejtësisë  ndihmon vetëm në ekonominë e karburantit kur vozit në një sipërfaqe të sheshtë konstante, prandaj zakonisht rezervohet më së miri për drejtimin në autostradë.

Një nga çelësat për të kursyer karburantin është ngasja me shpejtësi konstante, kontrolli i shpejtësisë mund ta bëjë këtë në mënyrë efektive në sipërfaqe të sheshta, duke e bërë drejtimin tuaj sa më efikas të karburantit duke mohuar përshpejtimin e panevojshëm.

Megjithatë, nëse do të përdorni kontrollin e shpejtësisë rregullisht, jo në rrugë të sheshta, do të hasni probleme që do të rrisnin konsumin e karburantit.

Kjo për shkak se kontrolli juaj i shpejtësisë do të ishte më i ngadalshëm për të reaguar ndaj ndryshimeve të gradientit, domethënë kur arrini në një kodër. Është interesante se rrugët më efikase në karburant në vend nuk janë karrexhata të qeta ekstra-urbane ose rrugë të qytetit me shpejtësi 20 km / orë, ato janë autostrada. Këtu mund ta lini makinën në marshin e sipërm dhe të ecni butësisht përgjatë, duke përdorur karburant minimal.

5. Përpiquni të ngisni makinën më xhama mbyllur.

Mos i lini të hapur xhamat e makinës tuaj, sepse ato krijojnë rezistencë ndaj erës dhe bëjnë që makina juaj të përdorë më shumë karburant përmes efektit ‘tërheqje’. Kjo rritet sa më shpejt që të ecni.

Një xham i hapur shton 16% zvarritje kur ecni me shpejtësi 110 km/h. Me të njëjtën shpejtësi një kuti çati e makinës është e hapur shton 39%, duke e bërë automjetin tuaj shumë më pak efikas në karburant. 

6. A përdorini AC apo nxehtësinë e motorrit?

Po, po. Mos e përdorni ajrin e kondicionuar nëse nuk duhet vërtet, pasi ai përdor fuqinë e motorit dhe për këtë arsye rrit konsumin e karburantit.

Kjo vlen si për ngrohjen ashtu edhe për ftohjen, kështu që përpiquni të visheni sipas motit, edhe brenda makinës tuaj, nëse efikasiteti i karburantit është një shqetësim i madh.

7. Kombinoni udhëtimet: një motor i ngrohtë është më efikas

Merrni parasysh të bëni një udhëtim vajtje-ardhje dhe jo disa udhëtime të shkurtra. Pasi motori të jetë ngrohur, ai do të funksionojë në mënyrën më efikase, ndërsa disa ndezje të ftohta do të rrisin konsumin e karburantit edhe pse kilometrazhi total mund të jetë i njëjtë.

8. Lehtësoni ngarkesën

Ndërsa kjo nuk do të bëjë ndryshimin më të madh në shifrat tuaja km/h, është arsyeja se sa më i rëndë të jetë një automjet, aq më shumë karburant do të përdorë.

Për këtë arsye, mos mbani sende të panevojshme në bagazhin tuaj pasi të gjitha i shtojnë peshë automjetit tuaj, gjë që nuk do të ndihmojë në ekonominë tuaj të karburantit në planin afatgjatë

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here