6.1 C
Pristina
Monday, May 16, 2022
Home SOCIALE Katastrofat natyrore po shkatërrojnë botën

Katastrofat natyrore po shkatërrojnë botën

Dëmi ekonomik llogaritet 270 mld Dollarë vetëm në vitin 2021

Në vititn 2021 katastrofat natyrore kanë shkaktuar dëme ekonomike në nivel botëror prej 270 mld $, me një rritje prej 33% në krahasim me vitin 2020.

Ndërkohë që kostoja arrin në 280 mld Dollarë nëse këtu shtohen e ato të shkaktuara drejtpërdrejt nga njeriu. Por impakti i njeriut në katastrofat është reduktuar nga 14 mld në 10 mld Dollarë në vit.  Statistikat bëhen të ditura nga një studim i Sëiss Re, ndër kompanitë kryesore të asikuracioneve në botë.

Gjatë vitit të kaluar planeti u godit nga shumë fatkeqësi natyrore, veçanërisht përmbytjet që kanë qenë shkatërruese në Europë, Kinë dhe SHBA. Është e parashikueshme që ndryshimet klimatike të prodhojnë evente meteorolgjike gjithnjë e më të shpeshta dhe ekstreme. Humbjet e shkaktuara nga uraganet në SHBA janë më të rëndat, ku regjistrohen vetëm nga uragani Ida 30 mld Dollarë dëme,ndërsa nga përmbytjet dëmet përllogariten në 82 miliardë dhe përgjegjëse për 1/3 e vdekjeve.

Në nivel global, përmbytjetet godasin 1/3 e popullsisë, duke u renditur kështu ne vend të parë ndër katastrofat natyrore. Në 2021 janë regjistruar 50 evente përmbytjesh të mëdha në Tokë.

Klan News

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Njerëzit me këtë grup gjaku, kanë më shumë gjasa të pësojnë humbjen e kujtesës me kalimin e moshës

Një studim me mbi 30.000 njerëz, ka zbuluar lidhjen midis një grupi gjaku, dhe simptomave të para-demencës. Sipas tij, njerëzit që kanë grupin e gjakut AB, mund të kenë më shumë...

I biri i Luigjit të 8-të dhe përjetësimi i një “Mbretërie Shqiptare”

Pothuajse të gjitha territoret në Ballkanin Jugperëndimor u bënë katolike në gjysmën e dytë të shekullit të katërmbëdhjetë. Ka...

Një në tre fëmijë probleme me shikimin

Okulistja: Teknologjia po dëmton rëndë sytë e fëmijëve, rritje të problemeve sidomos te fëmijët 1-5 vjeç Problemet e shikimit...

Edhe Google me orë inteligjente

Google prezantoi këtë javë produktet më të reja, telefonin inteligjent Pixel 7, Pixel Watch dhe Pixel Buds Pro. Prezantimi u bë në...

Recent Comments