6.1 C
Pristina
Monday, October 25, 2021
Home KURIOZITETE A e dini përse nuk tregohet paga në njoftimet për punë?

A e dini përse nuk tregohet paga në njoftimet për punë?

Paga është ndoshta parametri më i rëndësishëm që duhet marrë parasysh kur vendosni nëse do të pranoni një punë. Por kompanitë rrallë listojnë pagën në reklamat e tyre.

Shumicën e kohës, reklamat kanë fraza të tilla si “rroga konkurruese” ose “në varësi të shërbimit”. Çështjet e pagave janë komplekse.

Por kjo është në dëm të punonjësve. Kur ai e di pagën që mund të presë, një kandidat e kupton më mirë nëse pozicioni do të jetë financiarisht i qëndrueshëm për të.

Në një sondazh, 61% e të anketuarve thanë që pagesa është pjesa më e rëndësishme e një reklame. Në një tjetër sondazh, e njëjta përgjigje u dha nga 67% e atyre që morën pjesë.

Pra, pse punëdhënësit nuk e shkruajnë pagën në reklama? Kjo ndodh shpesh sepse ata kanë frikë se do të kenë një disavantazh konkurrues ose do të shkaktojnë pakënaqësi në mesin e stafit të tyre ekzistues.

Vetëm 12.6% e kompanive në mbarë botën postuan një listë të pagave vitin e kaluar, sipas një sondazhi të “Payscale”.

Punëdhënësit nuk duan të zbulojnë sa po japin, pjesërisht sepse kjo do të shkaktojë pakënaqësi tek punonjësit e tyre” tha Eddy Ng nga Universiteti Queen’s.

Në një botë ideale, ata që bëjnë të njëjtën punë fitojnë të njëjtat para kur fillojnë. Por kjo nuk ndodh gjithmonë. Ndonjëherë, punëdhënësit detyrohen të paguajnë paga më të larta për të tërhequr talentin dhe kjo mund të shkaktojë mosmarrëveshje të brendshme midis punonjësve ekzistues.

Një gjë tjetër është se kur publikoni pagën, është më e lehtë për konkurrentët të rrëmbejnë punonjësit tuaj” shton Eddy Ng.

Në epokën e telekomunikacionit, nëse zbulojnë se punonjësi i ardhshëm jeton në një zonë ku kostoja e jetesës është e ulët, ata mund të konsiderojnë të bëjnë një ofertë më të ulët për të kursyer para.

Kohët e fundit, megjithatë, ka pasur një zhvendosje drejt transparencës më të madhe në çështjet e pagave. Në Letoni, për shembull, në vitin 2019 u miratua një ligj që e bën të detyrueshme publikimin e  pagës në reklama. Nga ky vit, i njëjti ligj zbatohet në Kolorado, SHBA. /A

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

A e dini historinë e mozaikut ‘Bukuroshja e Durrësit’?

Mozaiku “Bukuroshja e Durrësit” u zbulua në vitin 1918 nga arkeologu austriak Kamilo Prashniker dhe daton në shekullin e katërt para Krishtit....

”Kthjelltësia a qiellit shkoi me diellin, me lulet, me verën..”

BORA Kthjelltësia a qiellit shkoi me diellin, me lulet, me verën. Vjeshta e trishtueshme erdhi dhe iku. Tani...

Historia/Njihuni me dy njerëzit që mund të kishin parandaluar Luftën e Parë Botërore

Ne jemi larg dëshirës për luftë. Përderisa po zhvillohen negociata me Austrinë për llogari të Serbisë, trupat e mia nuk do të...

Zbulohet letra e rrallë e Skënderbeut në arkivat e Shuteriqit

Gjergj Kastriot Skënderbeu nuk ishte vetëm Atleti i Krishtit, njeriu që mbajti larg dyerve të Europës Perandorinë Osmane, por edhe një njeri...

Recent Comments