6.1 C
Pristina
Thursday, October 21, 2021
Home HISTORI/ARKEOLOGJI Ku ndodhet Maja e Thatë?

Ku ndodhet Maja e Thatë?

Maja e Thatë është një majë mali në Alpet Shqiptare, në rrethin e Tropojës, me lartësi 2400 m.

Shtrihet në skajin më perëndimor të kurrizit Kollatë-Rosnik, në anën e majtë të rrjedhjes së sipërme të lagunës së Valbonës.

Është e ndërtuar tërësisht prej gëlqerorësh e dolomitesh të triasit.

Ka formë të theksuar piramidale me shpate të thikta.

Spikat menjëherë në reliev me lartësinë relative afro 1500 m midis fshatrave Kukaj e Valbonë.

Qafa e Rupës në verilindje dhe ajo e Rrethit të Bardhë në juglindje e veçojnë Majën e Thatë nga kurrizi i lartpërmendur.

Maja mbi lartësinë 1400-1500 m është krejtësisht e zhveshur, kurse nën këtë lartësi shfaqen drurë të rrallë të rrobullit, që më poshtë ia lëshojnë vendin brezit të pishës së zezë dhe ahut.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Zbulohet antibiotiku që vret super bakterin

Dy lloje të kërpudhave kundër të cilave super bakteret kanë asnjë shans janë zbuluar në një minierë toksike në shtetin federal amerikan...

Mënyra shtëpiake shërimi që funksionojnë me të vërtetë kur ftoheni

Një ftoje e pakëndshme nuk është e pazakontë për këtë kohë të vitit. Njerëzit në rrjete sociale e kanë...

Një ilaç i ri po konsiderohet efikas për zhdukjen e qelizave të kancerit

Një ilaç i ri po konsiderohet efikas për zhdukjen e qelizave të kancerit Ilaçi i...

Pesë gjëra që mund të sigurojnë një gjumë të mirë dhe të rehatshëm

Gjumi është një aspekt i rëndësishëm i funksionimit të përditshëm, i cili ndihmon në mbajtjen e trupit të shëndetshëm. Gjithashtu mban shëndetin...

Recent Comments