6.1 C
Pristina
Monday, October 18, 2021
Home RETROSPEKTIVË Kur Shqipëria ishte vendi i parë në Evropë me rritje demografike

Kur Shqipëria ishte vendi i parë në Evropë me rritje demografike

Kaleidoskopi i zhvillimeve demografike në Evropën Lindore ndiqej me interes edhe nga agjencitë e specializuara në Amerikë të ndërlidhura me CIA-n, shkruan Konica.al.

Në një raport të titulluar ‘Projeksionet e popullatës në vendet komuniste të Evropën Lindore’ vlerësohej se në vitin 1975 tetë vendet komuniste të Evropës Lindore kishin një popullatë prej 129,479,000 banorë.

“Mes tetë vendeve ka një dallim të ndjeshëm sa i përket shkallëve të ndryshimit: rritja vjetore mesatare e Shqipërisë është 2.8 për qind që është sa dyfishi i shkallës mesatare në Poloni (1.3 për qind), Rumani (1.1), Jugosllavi (1.1), katër herë më e lartë se në Bullgari (0.7) dhe Çekosllovaki (0.7), dhe më shumë se pesë herë më e lartë sesa në Hungari (0.5)”, thuhet në raport.

Shkalla e ultë e rritjes kishte karakterizuar Evropën Lindore gjatë viteve ’60 për shkak të rënies së shkalles së lindjeve. Por, nga kjo rënie bënin përjashtim vetëm Shqipëria dhe Gjermania Lindore.

Liberalizimi i ligjeve të abortit nga ana e Gjermanisë Lindore në vitin 1972 kishte pasur një impakt katastrofik në rënien e lindshmërisë.

Fertiliteti në vitin 1974 ishte më i ulti në Gjermaninë Lindore dhe më i larti në Shqipëri. Në këtë të fundit pjelloria ishte tri herë mbi nivelin e Gjermanisë Lindore dhe dy herë mbi vendet e tjera komuniste.

Shkallja e rritjes për vitin 1974 në 1 mijë banorë ishte më e larta në Shqipëri nga të gjitha vendet komuniste.

/konica.al

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Këngë për lisin me rrënjë shekullore, Aristidh Kolën e shqiptarisë

Nga: Abdurahim Ashiku Meditime me një pikë loti rrudhave të jetës Në 15-vjetorin e IKJES Të...

Krapi Koi, nga tryeza deri te simboli i statusit: Përse ky peshk vlen deri në dy milionë dollarë

Koi në Japoni është simbol i dashurisë dhe i miqësisë Vitin e kaluar Krapi koi është shpallur peshk kombëtar...

Ndërtimet më ekstreme në planet (Video)

Nga ndërtimi i një hekurudhe në nxehtësinë e vrastare të shkretëtirës deri në rinovimin e një stacioni kërkimor në një nga vendet...

Wilhelm Röntgen, gjerman që zbulou rrezet-x, fizikanti që tejpërçoi brenda nesh shikimin

Ai ishte një prej atyre mendjeve krijuese, pasioni dhe përkushtimi i të cilit i dhuroi botës një dimenison të ri njohës, e...

Recent Comments