6.1 C
Pristina
Thursday, October 21, 2021
Home HISTORI/ARKEOLOGJI Petro Nini Luarasi me nxënësit e tij në shkollën e Negovanit në...

Petro Nini Luarasi me nxënësit e tij në shkollën e Negovanit në 1909

Petro Nini Luarasi fotografuar me nxënësit e tij në Shkollën e Negovanit më 1909 dhe letra e tij e rrallë si drejtues i shkollës, e gjetur në muzeun Elbasanit.

Letra në tri faqe me shkrim dore dhe ende me shkronjat e alfabetit të Stambollit është shkruar me aq kujdes dhe korrektësi nga vetë drejtuesi i atëhershëm i shkollës së Negovanit Petro Nini Luarasi. Nuk duhet se si kjo letër ka përfunduar në radhën e arkivave të muzeut të Elbasanit por ka gjasa të ketë qenë pjesë e bibliotekës së Lef Nosit i cili kishte një interes të shtuar për zhvillimin e arsimit dhe kishte kontakte me shoqëritë atëdhetare të asaj kohe. Ky dokument është me mjaft vlera dhe tregon edhe një herë përpjekjet e mëdha për arsimin shqip dhe historinë e shkollës shqipe të Negovanit që përbën një moment të rëndësishëm në historinë e arsimit shqip.

Në këtë letër lajmërohet se është hapur një mësonjëtore në gjuhën amëtare dhe se qysh një nisje kjo mësonjëtore ka mbi dyzet nxënës djem e vajza duke u shkëpurtur nga shkolla grekomane e cila është hapur tre muaj para saj.

Në këtë letër theksohet se ka një nevojë të madhe për libra që nuk gjenden në Manastir apo Follorinë. Më tej theksohet në letër se nevoja për libra është e domozdoshme pasi nxënësit janë shkëputur nga greqishtja. Në përfundim firmoset nga Pleqësia e Mësonjëtores Negovan. Kryeplaku Sotir Kristo dhe Kryesonjës I Pleqësisë Petro Nini Luarasi. Gjithashtu kjo letër mban edhe vulën e Pleqësisë së Mësonjëtores. Kjo letër dëshmon angazhimin e madh të patriotëve të kohës për mësimin e gjuhës shqipe në një zonë ku mbizotëronte greqishtja. Letra është një dëshmi e qartë e saj dhe dokumenton faktin se vetë Petro Nini Luarasi e ka drejtuar këtë shkollë pas vrasjes së Papa Kristo Negovanit deri në prag të Pavarësisë Kombëtare.

LETRA E PLOTE

Mesonjetoreja Shqip

Negovan

Negovan më 10 të Dimërorit 1909

Ne fort i nderçmi Zoti Kryesonjës i Shoqërisë për arrësim Shqip Diturija

Korçë

Në këtë letër lajmërohet se është hapur një mësonjëtore në gjuhën amëtare dhe se qysh një nisje kjo mësonjëtore ka mbi dyzet nxënës djem e vajza duke u shkëpurtur nga shkolla grekomane e cila është hapur tre muaj para saj.

Në këtë letër theksohet se ka një nevojë të madhe për libra që nuk gjenden në Manastir apo Follorinë. Më tej theksohet në letër se nevoja për libra është e domozdoshme pasi nxënësit janë shkëputur nga greqishtja. Në përfundim firmoset nga Pleqësia e Mësonjëtores Negovan. Kryeplaku Sotir Kristo dhe Kryesonjës I Pleqësisë Petro Nini Luarasi. Gjithashtu kjo letër mban edhe vulën e Pleqësisë së Mësonjëtores. Kjo letër dëshmon angazhimin e madh të patriotëve të kohës për mësimin e gjuhës shqipe në një zonë ku mbizotëronte greqishtja. Letra është një dëshmi e qartë e saj dhe dokumenton faktin se vetë Petro Nini Luarasi e ka drejtuar këtë shkollë pas vrasjes së Papa Kristo Negovanit deri në prag të Pavarësisë Kombëtare.

Drejtues të muzeut e konsiderojnë një dokument të rëndësishëm dhe që është rastësi shumë e bukur që ndodhet pikërisht në Elbasan në një muze të vogël por që ka dëshmuar edhe për praninë e shumë dokumenteve të tjera të rëndësishme/Diaspora Shqiptare/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Zbulohet kisha 1.600 vjeçare në qytetin e lashtë Oriene të Turqisë

Zbulohet kisha 1.600 vjeçare në qytetin e lashtë Oriene të Turqisë “Ne zbuluam se toka e kishës përbëhet nga...

Teknologjia e parë në botë, ari do të nxirret nga telefonat e vjetër

Ari dhe metalet e çmuara do të nxirren nga telefonat dhe laptopët e vjetër. “Mint Royal” planifikon të prezantojë...

Këshilla nga psikologët e Harvardit për të rritur fëmijë të mbarë

Kohët kanë ndryshuar shumë dhe me kohë të reja vijnë zakone të reja, grupe sjelljesh dhe qëndrimesh që duken shumë të ndryshme...

Kush ishte kroati që diktoi shqipen në 1920-ën në mes të Beogradit

Fillimi i interesimit për mësimin e gjuhës shqipe në Serbi, e ka zanafillën më 1905, kur Universiteti i Beogradit, që atë vit...

Recent Comments