6.1 C
Pristina
Thursday, October 21, 2021
Home HISTORI/ARKEOLOGJI Studiuesit e mirënjohur botëror: Shqipja ishte gjuha e Iliriëve, te cilët ishin...

Studiuesit e mirënjohur botëror: Shqipja ishte gjuha e Iliriëve, te cilët ishin këtu në (Ylliri) që shekulli 8-të para krishtit!

Shkruan: Aleksander HASANAS

Në se Ilirët ishin këtu në (Ylliri) para shekullit të 8 -të, para krishtit, dhe gjuha e tyre tashmë e vërtetuar prej shumicës së studiuesve të mirënjohur europianë e me tej, ishte shqipja, çfarë ende bëjnë sikur kërkojnë pseustudiuesit mbi lashtësinë e gjuhës shqipe?

Gjuhët e folura nga fiset ilire tani shumë prej tyre konsiderohen të zhdukura dhe të dëshmuara dobët si gjuhë indoeuropiane, megjithëse nuk është e qartë nëse kjo gjuhë i përket grupit centum ose satem.
Ilirët pësuan shkallë të ndryshme të Kelticizmit dhe mandej edhe prej gjuhëve perandorake bizante (Helene quajtur), apo latino-romake dhe krejt më vonë dyndjet barbare sllave rreth fillimit të shekullit të 7 pas krishtit, sollën sllavizimin e shume toponimeve dhe emërtimeve të vendbanimeve të ndryshme, e normal lanë një pjesë të fjalorit të tyre të përzjerrë tashmë me gjuhën ‘iliro-shqipe’ “e bastarduar” e cila dëmtoj shumë pastërtinë e gjuhës së lashtë shqipe.

Të gjitha këto gjuhë dialekte/fisesh ilire, mbetën në hije deri në zhdukje në shekullin V pas Krishtit. Megjithëse tradicionalisht gjuha shqipe njihet si pasardhës i dialekteve ilire që mbijetuan në vise të largëta të Ballkanit gjatë Mesjetës, provat janë edhe kontradiktore për të ditur nëse termi ilir i referohet qoftë edhe një gjuhe të vetme”.

Sot historianë të shumtë dhe gjuhëtarë të ndryshëm modernë, besojnë se gjuha moderne shqipe mund të ketë origjinën nga një dialekt i Ilirisë qëndrore – Jugore, ndërsa një hipotezë alternative pretendon se shqipja kishte origjinë nga gjuha thrake. Gjuha antike nuk dihet sa duhet për të vërtetuar ose kundërshtuar plotësisht ndonjë hipotezë, origjina e shqiptarëve mund të jetë edhe me e hershme … ajo tashmë të paktën mban moshën mbi 10 mijëvjeçare

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Zbulohet kisha 1.600 vjeçare në qytetin e lashtë Oriene të Turqisë

Zbulohet kisha 1.600 vjeçare në qytetin e lashtë Oriene të Turqisë “Ne zbuluam se toka e kishës përbëhet nga...

Teknologjia e parë në botë, ari do të nxirret nga telefonat e vjetër

Ari dhe metalet e çmuara do të nxirren nga telefonat dhe laptopët e vjetër. “Mint Royal” planifikon të prezantojë...

Këshilla nga psikologët e Harvardit për të rritur fëmijë të mbarë

Kohët kanë ndryshuar shumë dhe me kohë të reja vijnë zakone të reja, grupe sjelljesh dhe qëndrimesh që duken shumë të ndryshme...

Kush ishte kroati që diktoi shqipen në 1920-ën në mes të Beogradit

Fillimi i interesimit për mësimin e gjuhës shqipe në Serbi, e ka zanafillën më 1905, kur Universiteti i Beogradit, që atë vit...

Recent Comments