Një fermer që jeton pranë Ismailisë në Egjipt ka zbuluar një pllakë guri 2,600 vjeçare të ngritur nga faraoni Apries, i cili sundoi nga rreth 589 pes, deri në 570 pes, njoftoi ministria egjiptiane e antikave. 

Fermeri gjeti këtë pllakë antike me gur ranor ndërsa përgatiste tokën e tij për kultivim, rreth 100 kilometra në verilindje të Kajros; ai më pas kontaktoi Policinë e Turizmit dhe Antikiteteve për zbulimin, tha deklarata e ministrisë. Pllaka është 230 centimetra e gjatë, 103 cm e gjerë dhe 45 cm e trashë. 

Në majë të pllakës është një gdhendje e një disku dielli me krahë (një disk që nganjëherë shoqërohej me perëndinë e diellit Ra) me një kartuç të faraonit Apries, me 15 rreshta me shkrim hieroglif nën të, thuhej në deklaratë. Apries, i njohur gjithashtu si Wahibre Haaibre, mbretëroi gjatë dinastisë së 26-të të Egjiptit (688 pes – 525 pes), një kohë kur Egjipti ishte i pavarur dhe kryeqyteti i saj ndodhej shpesh në Sais në Egjiptin verior. 

Janë duke u bërë përpjekje për të përkthyer pllakën. Mostafa Waziri, sekretar i përgjithshëm i Këshillit Suprem të Antikiteteve, tha se pllaka e gurit duket se lidhet me një fushatë ushtarake që Apries ndërmori në lindje të Egjiptit. 

Historiani Herodoti pohoi se Apries luftoi një luftë të humbur kundër Phoenicians që la shumë ushtarë egjiptianë të vdekur dhe shkaktoi një luftë civile në Egjipt që çoi në fund Apries duke u vrarë dhe kështu zëvendësohet si faraon nga një njeri me emrin Amasis. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here