Shkencëtarët besojnë se Dielli mund të ishte rrotulluar tre herë më shpejt në vitet e tij kur ishte më i ri në krahasim me ditët e sotme. Me shumë mundësi ajo kishte një fushë magnetike më të fortë dhe lëshonte rrezatim më intensiv. Nëse Toka tashmë ekzistonte në atë kohë, ndikimi i grimcave diellore mund të përjetohej në të gjithë botën dhe jo vetëm në polet e saj.

Ky yll, Kappa 1 Ceti, gjithashtu ka të njëjtën moshë me Diellin tonë kur u zhvillua jeta në Tokë.

Për ta gjetur atë, astronomët e NASA-s u mbështetën në të dhënat e mbledhura nga disa misione të ndryshme hapësinore, të tilla si “Sateliti i NASA-s Transiting Exoplanet Exploration Satellite”, “NASA / ESA Hubble Space Telescope”, “ESMM’s XMM-Newton” dhe “misionet NICER”.

Agjencitë e shumta hapësinore kanë dërguar instrumente në hapësirë ??të aftë për të matur erërat yjore të diellit, por ende nuk është e mundur të vëzhgohen drejtpërdrejt erërat yjore të yjeve të tjerë në galaktikën tonë, si Kappa 1 Ceti, sepse ata janë shumë larg. Studimi i erërave yjore është i rëndësishëm sepse mund të ketë një ndikim të rëndësishëm në planet në çdo fazë të jetës. Ne e dimë se yjet më të reja kanë tendencë të krijojnë erëra yjore më të nxehta dhe më të fuqishme dhe shpërthime më të fuqishme plazmatike sesa yjet më të vjetër.

Kështu, të kuptuarit se si ishte Dielli kur Toka po zhvillohej do të ndihmojë në përsosjen e kërkimit të yjeve me ekzoplanetë që ata mund të strehojnë jetën në të ardhmen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here