6.1 C
Pristina
Friday, June 18, 2021
Home SOCIALE Çfarë është Nata e Kadrit – nata më e shenjtë e Ramazanit?

Çfarë është Nata e Kadrit – nata më e shenjtë e Ramazanit?

Nata e Kadrit konsiderohet nga myslimanët si nata më e shenjtë e Ramazanit.

Data e saktë e Natës së Kadrit është e paspecifikuar, por besohet se ndodh në një nga 10 ditët e fundit gjatë këtij muaji të shenjtë.

Shumë myslimanë besojnë se është ose nata e ditës së 27-të të Ramazanit, ose një nga netët me numër tek në 10 ditët e fundit.

Meqenëse askush nuk e di saktësisht se cila natë shënon Natën e Kadrit, shumica e myslimanëve respektojnë të gjitha 10 mbrëmjet e fundit të Ramazanit duke bërë lutje shtesë dhe duke lexuar Kur’an, librin e shenjtë të Islamit, transmeton Klan Kosova.

Nata përkujton kur Kur’ani iu zbulua për herë të parë Profetit Muhamed. Sipas traditës islamike, profeti shkonte për një muaj çdo vit në shpellën e Hira, e cila ndodhej në një mal jashtë qytetit të Mekës.

Besohet se Engjëlli Gabriel (Xhebraili) vizitoi profetin në shpellë një natë dhe e frymëzoi atë të recitonte vargjet e para të Kur’anit që do t’i zbuloheshin.

Çdo vit, kjo natë dëshmon se qindra mijëra myslimanë u drejtuan drejt xhamive për të ndjekur lutjet me xhemat.

Në Palestinë, dhjetëra mijëra myslimanë vizitojnë Xhaminë Al-Aqsa, vendi i tretë më i shenjtë i Islamit, për t’u lutur gjatë Natës së Kadrit.

Për disa vjet, ushtria izraelite ka lejuar gratë palestineze mbi 30 vjeç dhe burrat mbi 50 vjeç të hyjnë në Jeruzalem nga Bregu Perëndimor i okupuar për të mbajtur lutjet.

Në qytetet e shenjta myslimane të Mekës dhe Medinës, qindra mijëra njerëz nga e gjithë bota marrin pjesë në lutjet me xhemat në Xhaminë e Madhe të Mekës dhe Xhaminë e Profetit në Medinë – dy vendet më të shenjta për myslimanët.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Bukuri arbëreshe në sytë e një fotografi legjendar

MARIO TESTINO KUJTON ORIGJINËN... As fotografi shumë i njohur i modës, Mario Testino, nuk i ka rezistuar tundimit përballë...

RRlTENl shpejtësinë e internetit me këtë truk të thjeshtë

Të gjithë jemi bërë të varur nga interneti. Shumica prej nesh ndjehemi të h umbur pa internet. ProbIemet me...

Vetëm 1 në 5 persona mund të gjejnë gabim në këtë foto: A mund ta gjeni edhe ju?

Diçka që nuk mund të mjaftojnë kurrë janë mashtruest e trurit. Tani, të rinjtë e sotëm preferojnë të rrijnë...

Ku gjendet qyteti ilir Damastion?

Qyteti Damastion për të cilin janë bërë përpjekje të shumta që të lokalizohet përmendet të gjeografi dhe historiani i antikitetit Straboni (vitet...

Recent Comments