Laboratori i Jet Propulsionit të NASA-s ka lëshuar një imazh të një deti me duna të errëta, të skalitur nga era në linja të gjata,i cili  rrethon pjesën veriore të Marsit dhe mbulon një zonë aq të madhe sa Texas.

Në këtë imazh me ngjyrë të rremë, zonat me temperatura më të ftohta regjistrohen në ngjyrime blu, ndërsa tiparet më të ngrohta përshkruhen në të verdhat dhe portokalli.

Kështu, dunat e errëta, të ngrohura nga dielli shkëlqen me një ngjyrë të artë. 

Ky imazh mbulon një zonë të gjerë 19 milje (30 kilometra). 

Kjo skenë kombinon imazhe të marra gjatë periudhës nga dhjetori 2002 deri në nëntor 2004 nga instrumenti i Sistemit të Imazheve të Termike në orbitën Mars Odyssey. 

Është pjesë e një grupi të veçantë imazhesh që shënojnë 20-vjetorin e Odyssey, anijen kozmike me punën më të gjatë në histori.

 Vendndodhja e paraqitur në Mars është 80.3 gradë gjerësi gjeografike veriore, 172.1 gradë gjatësi gjeografike lindore.

Për dy dekada, anija kozmike me jetëgjatësi në Planetin e Kuq ka ndihmuar në gjetjen e akullit të ujit, vlerësimin e vendeve të uljes dhe studimin e hënave misterioze të planetit.

Anija kozmike e NASA-s 2001 Mars Odyssey nisi 20 vjet më parë në 7 Prill, duke e bërë atë anijen më të vjetër që punon ende në Planetin e Kuq. 

Orbiteri, i cili e ka marrë emrin nga romani klasik shkencor i Arthur C. Clarke “2001: Një Odisea Hapësinore” (Clarke bekoi përdorimin e saj para nisjes), u dërgua për të hartuar përbërjen e sipërfaqes marsiane, duke siguruar një dritare për të kaluarën kështu që shkencëtarët mund të bashkojnë se si evoluoi planeti.

Por është bërë shumë më tepër sesa kaq, duke zbuluar shumë akuj, duke shërbyer si një lidhje thelbësore e komunikimit për anijet e tjera kozmike, dhe duke ndihmuar në hapjen e rrugës jo vetëm për ulje më të sigurta, por edhe për astronautët e ardhshëm.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here