Gjëra të çuditshme po ndodhin në skajet e jashtme të sistemit tonë diellor. Një objekt deri në dhjetë herë më shumë se masa e Tokës, po tërheq të tjerët drejt tij. A është ai një planet, apo diçka tjetër?

Percival Lowell ishte një njeri me shumë gabime. Shkrimtari dhe biznesmeni i shekullit XIX-të – kishte lexuar një libër për Marsin, dhe mbi këtë bazë, vendosi të bëhej një astronom. Gjatë dekadave të ardhshme, ai bëri një numër pretendimesh të egra.

Së pari, ai ishte i bindur për ekzistencën e marsianëve dhe mendoi se i kishte gjetur (nuk i kishte gjetur). Të tjerët kishin dokumentuar linja të çuditshme që përshkonin planetin dhe Lowell sugjeroi që këto ishin kanale, të ndërtuara si përpjekja e fundit e një civilizimi që po vdiste për të kapur ujin nga akullnajat polare, raporton bbc.

Ai e përdori pasurinë për të ndërtuar një observator të tërë, vetëm për të parë një pamje më të mirë. Doli se ato ishin një iluzion optik, i krijuar nga malet dhe krateret në Mars kur shiheshin përmes teleskopëve me cilësi të ulët.

Lowell gjithashtu besonte se planeti Venus kishte koka – shihet në shënimet e tij si linja merimangë që burojnë nga qendra e tij (nuk ka). Megjithëse ndihmësit e tij u përpoqën t’i gjenin, dukej se vetëm ai mund ta shihte këtë detaj të papritur. Tani supozohet se ato ishin hije të hedhura nga sytë e tij, ndërsa ai shikonte përmes teleskopit të tij.

Por mbi të gjitha, Lowell ishte i vendosur të gjente planetin e nëntë në sistemin tonë diellor – një “planet X” hipotetik, i cili në atë kohë mendohej të ishte përgjegjës për orbitat mashtruese të planetëve më të njohur nga dielli, i freskët -gjigantët e akullit blu Urani dhe Neptuni. Megjithëse, ai kurrë nuk i vuri sytë këtij fantazma fantazmë, kërkimi konsumoi dekadën e fundit të jetës së tij – dhe pas disa prishjeve nervore, ai vdiq në moshën 61 vjeç.

Pak e dinte ai, kërkimi do të vazhdonte ende – me disa ndryshime – në vitin 2021.

I paepur nga vdekshmëria e tij, Lowell la një milion dollarë në testamentin e tij për gjetjen e planetit X. Kështu, pas një ndërhyrje të shkurtër që përfshiu një betejë ligjore me të venë e tij, Konstancë Lowell, observatori i tij vazhdoi të kërkonte.

Vetëm 14 vjet më vonë, më 18 shkurt 1930, një astronom i ri po shikonte dy fotografi të qiellit të mbushur me yje, kur vuri re një njollë mes tyre. Ishte një botë e vogël. Ai e kishte gjetur Plutonin – për një kohë konsiderohej si planeti i pakapshëm X.

Së shpejti shkencëtarët kuptuan se kjo nuk mund të ishte ajo që Lowell po kërkonte – nuk ishte gati aq e madhe sa të tërhiqte Neptunin dhe Uranin nga pozicionet e tyre të ligjshme. Plutoni ishte thjesht një interloper aksidental, i cili ndodhej të ishte në zonë.

Goditja e fundit në planetin X erdhi në vitin 1989, kur anija kozmike Voyager 2 përfshiu Neptunin dhe zbuloi se është ndarë më lehtë sesa kishte menduar dikush në fillim. Me këtë në mendje, përfundimisht një shkencëtar i NASA-s llogariti që orbitat e planetëve të jashtëm kishin kuptim gjatë gjithë kohës. Lowell kishte nxitur një kërkim që nuk ishte dashur kurrë.

Por ashtu siç u vra koncepti i një planeti të fshehur, u hodhën bazat për ringjalljen e tij./

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here