Lufta e Dytë Botërore dhe ajo që ndodhi gjatë asaj periudhe në Shqipëri fsheh mjaft mistere.

Një dokument i nxjerrë sëfundmi nga studiuesi Hasan Bello konfirmon faktin se gjatë kësaj periudhe, komanda gjermane ka detyruar qeverinë e asaj kohe që t’i japë ushtrisë naziste plot 5 000 000 franga, të cilët me shumë gjasa nuk janë kthyer më.

Postimi i Bellos
Raportet shqiptaro-gjermane ne vitet 1943-1944 kur territoret shqiptare ishin okupuar nga ushtria naziste perbejne nje fushe e cila duhet rishikuar.

Kjo per shkak se pavaresisht situates se krijuar midis komandes gjermane dhe Komitetit te Perkohshem Ekzekutiv ekzistonte nje raport i “cuditshem”.

Komanda ne fjale i kishte lene “qeverise” shqiptare dore te lire ne shume drejtime. Nje konstatim i tille vihet re edhe nga ky dokument i Drejtorise Qendrore te Bankes Kombetare me Komitetin e Perkohshem Ekzekutiv, ku sipas te cilit drejtoria ne fjale, duke u mbeshtetur ne kerkesen e Konsullates Gjermane, i kishte levruar per te dyten here Fuqive te Armatosura Gjermane 5.000.000 franga.

A iu rikthyen ndonjehere Bankes Shqiptare keto borxhe nga ushtria gjermane? Besoj qe jo! Prandaj pervec reperacioneve qe iu kerkuan Gjermanise pas 1945-ses, keto borxhe ishin nje ze i vecante, qe nuk figurojne ne kerkesat zyrtare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here