Ura e Goricës në qytetin e bukur të Beratit, viti 1920 (Foto)

Beratit, qytetit të njohur si ‘qytieti i një mbi një dritareve’ bukurinë i’a shton edhe ura mbi lumin e Osumit i njohur më parë edhe si lumi i Beratit. Kjo urë njihet me emrin ‘Ura e Goricës’. /InforCulture.info

Për shkak të vlerave të veçanta historike e kulturore, Berati u shpall “qytet muze” në vitin 1961, ndërsa që nga viti 2008 është në listën e trashëgimisë botërore të UNESCO-s.

Monumenti kulturor historik i qytetit të Beratit ‘Ura e Goricës’ është ndërtuar së pari në shekullin e XVIII, ku fillimisht ishte e ndertaur nga druri, ndërsa në vitin 1780, në kohën e Ahmet Kurt Pashës u rindërtua me gur. Përgjat viteve 1920-1930 ura pati edhe një rindërtim pothuajse të plotë. Ajo ka një gjatësi 129.3 metra dhe gjerësi 5.3 metra. Përbëhet nga 7 harqe të cilat kanë hapësira që lëvizin nga 9 deri në 16.7 metra. Ajo lidh lagjen Goricë me pjesët e tjera të Beratit dhe rrugën e Këlcyrës. Ngrihet deri në 10 metra mbi shtratin e Osumit.

InforCulture sjellë një fotografi të Urës së Goricës të vitit 1920, ku shihet edhe një pjesë e qytetit të Beratit. /InforCulture.info

InFor. Culture

Recent Posts

Pamje interesante: ‘’Dyluftimet’’ e kuajve të egër (Video)

Përleshjet e kafshëve në botën e egër janë pothuajse shumë të zakonshme dhe jo pak…

6 hours ago

Konvertimi i Shqiptarëve në sllavë: serbë, malazezë e bullgarë

Nga: Adil Fetahu Në katër librat e Gent Ulqinit: “SHQIPËRIA DHE SHQIPTARËT, hulumtime nëpër burime…

7 hours ago

SHKENCAT E DA VINÇIT DHE PROFECITË (2 – NJERIU VITRUVIAN) – Nga S. Guraziu

“…aktiviteti intelektual, manuskriptet e tij janë dëshmi e punës së makinës më të fuqishme mendore…

8 hours ago

SHKENCAT E DA VINÇIT DHE PROFECITË (1) – Nga S. Guraziu

“…aktiviteti intelektual, manuskriptet e tij janë dëshmi e punës së makinës më të fuqishme mendore…

8 hours ago

Ja si dukej pulla e parë postare shqiptare në vitin 1913(Foto)

Pulla e parë shqiptare u emëtua më 1 maj 1913. Ajo është një vulë e…

8 hours ago

Trungu i ullirit nga i cili besohet se janë mbledhur ullinj që nga koha ilire

Është e mundur që duart ilire dikur kanë mbledhur ullinj nga pema në Gjorm të…

9 hours ago