6.1 C
Pristina
Thursday, September 23, 2021
Home RETROSPEKTIVË Kur Korça tregtonte mallra luksi nga Parisi, Milano, Praga…

Kur Korça tregtonte mallra luksi nga Parisi, Milano, Praga…

Disa dokumente të rralla, të viteve ’29-’30, vijnë nga Drejtoria e Përgjithshme e Arkivave. Në pamje duken porositë e mallarve, që për kohën mund të tingëllonin luksoze – porosi me destinacion drejt shteteve europiane më në të njohura.

Kravata nga Napoli, disqe gramofoni nga Zagrebi, kapela nga Verona. Më tutje, dorashka nga Praga, parfume nga Parisi, ombrella nga Milano, etj

Këto janë disa prej mallrave të porositura nga një firme tregtare në Korçë, në qytete të ndryshme të Evropës, në vitet 1929-1930. Sigurisht, artikujt e mësipërm ende janë mallra luksi, nuk janë pjesë e listës së çdo konsumatori. Pavarësisht kësaj, dëftejnë se marrëdhëniet e Korçës, qendrës urbane të Shqipërisë juglindore, me Evropën Perëndimore nuk kanë qenë vetëm intelektuale, por shtriheshin edhe në ato tregtare.

Duket qartë, se Korça edhe pse pjesë e një vendi të varfër, ka pasur interes të lartë për këto mallra, që edhe në kohët e sotme nuk janë lehtë të aksesueshme dhe të përballueshme për qytetarët.

Vërehet një orientim i hershëm i Korçës, drejt perëndimit.

Postimi i plotë nga DPA ( Drejtoria e Përgjithshme e Arkivave):

Kur dilni në diell, mos harroni kapelën… Panama!

Kravata nga Napoli, disqe gramofoni nga Zagrebi, kapele nga Verona. Më tutje, dorashka nga Praga, parfume nga Parisi, ombrella nga Milano, etj. Këto janë disa prej mallrave të porositura prej një firme tregtare nga Korça në qytete të ndryshme të Evropës në vitet 1929-1930.

Sigurisht, artikujt e mësipërm ende janë mallra luksi, nuk janë pjesë e listës së çdo konsumatori. Pavarësisht kësaj, dëftejnë se marrëdhëniet e Korçës, qendrës urbane të Shqipërisë jug-lindore, me Evropën Perëndimore nuk kanë qenë vetëm intelektuale, por shtriheshin edhe në marrëdhëniet tregtare.

Kravata nga Napoli, disqe gramofoni nga Zagrebi, kapele nga Verona. Më tutje, dorashka nga Praga, parfume nga Parisi, ombrella nga Milano, etj. Këto janë disa prej mallrave të porositura prej një firme tregtare nga Korça në qytete të ndryshme të Evropës në vitet 1929-1930.

Sigurisht, artikujt e mësipërm ende janë mallra luksi, nuk janë pjesë e listës së çdo konsumatori. Pavarësisht kësaj, dëftejnë se marrëdhëniet e Korçës, qendrës urbane të Shqipërisë jug-lindore, me Evropën Perëndimore nuk kanë qenë vetëm intelektuale, por shtriheshin edhe në marrëdhëniet tregtare.

Shpeshtësia e këtyre porosive brenda pak viteve tregon se tregu i këtyre artikujve, jo vetëm ishte me interes për tregtarët, por dhe se i njëjti artikull blihej shpesh, jo vetëm një herë, sa për shenjë./Konica

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Tri orët e para janë vendimtare nëse do të jetoni: Nëse i ndieni këto simptoma, kanë të bëjnë me një goditje në tru!

Njohja e simptomave dhe shpejtësia e reagimit mund t’ju shpëtojë jetën! Goditja në tru ndodh për shkak të dëmtimit...

Flokët e thinjura mund të shkaktohen nga mungesa e kësaj vitamine

Mungesa e vitaminës B12 është një nga shkaqet më të zakonshme të thinjës së parakohshme të flokëve. Vitamina është...

Kuptimi i traditës të ecjes së grave prapa burrave

Shoqëria shqiptare ka qenë deri vonë e “p ushtuar” me tradita por edhe p aragjykime për mënyrën sesi gratë dhe vajzat trajtohen...

Persefoni Treni, mësuesja e palodhur e gjuhës shqipe

Persefoni Treni, ka qenë një ndër zërat më të fortë të grave shqiptare të cilat kontribuuan me shpirt dhe me dhëmbë për...

Recent Comments