6.1 C
Pristina
Saturday, March 6, 2021
Home HISTORI/ARKEOLOGJI "Vetëm historianët amatorë kanë pohuar se Skënderbeu ka origjinën nga komunitetet sllave...

“Vetëm historianët amatorë kanë pohuar se Skënderbeu ka origjinën nga komunitetet sllave të rajoneve Dibër dhe Reka”

Shkruan: Jahja Drancolli

Sipas “Fjalorit Historik të Maqedonisë Veriore” të botuar në vitin 2009 dhe të ribotuar kohë më parë: “Vetëm historianët amatorë kanë pohuar se Skënderbeu ka origjinën nga komunitetet sllave të rajoneve Dibër dhe Reka”!

Një feudal nga veriu i Arberise që drejtoi, duke filluar nga viti 1443, bëri fushatë të rezistencës së guximshme dhe të suksesshme kundër ushtrive pushtuese osmane. Skënderbeu fitoi një status kulti në të gjithë Europën perëndimore si një nga mbrojtësit e krishterimit, pavarësisht nga fakti që ai më parë ishte shndërruar nga katolicizmi në Islam.


Që nga fundi i shekullit të 19-të, Skënderbeu ka qenë në qendër të panteonin kombëtar shqiptar, dhe ai është një figurë e nderuar edhe për Komuniteti shqiptar në Maqedoni. Në nëntor 2006, Komuna Çair e Shkupit zbuloi një monument për Skenderbeun, i cili nxiti një polemikë të madhe politike. Në të njëjtën kohë, disa historianë amatorë kanë pohuar se Skënderbeu ka origjinën nga komunitetet sllave të rajoneve Dibër dhe Reka, ku u zhvilluan disa nga betejat e rëndësishme kundër forcave osmane!

SKENDERBEG, GEORGE KASTRIOTI (ALBANIAN, GJERGJ KASTRIOTI SKËNDERBEU) (1405–1468). Feudal lord from northern Albania who led, starting from 1443, a dogged and successful resistance campaign against the invading Ottoman armies. Skenderbeg won a cult status across western Europe as one of the defenders of Christendom, irrespective of the fact that he had earlier converted from Catholicism to Islam.

Since the late 19th century, Skenderbeg has been at the center of the Albanian national pantheon, and he is a revered figure for the Albanian community in Macedonia. In November 2006, the Skopje municipality of Čair unveiled a monument to Skenderbeg, which spurred a major political controversy. At the same time, some amateur historians have claimed that Skenderbeg hailed from the Slavic communities of the Debar and Reka regions, where some of the important battles with the Ottoman forces took place. /InforCulture.info

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

Vendi i parë në Evropë që lejon hyrjen e pasagjerëve të pavaksinuar

Numri i rasteve të regjistruara rishtas është krejt i vogël, dhe njerëzit e vaksinuar, si dhe ata që janë rikuperuar nga koronavirusi...

Historia e një greku që u vra për Shqipërinë(Video)

Histori e jashtzakonshme e një njeriu që dha jetën për Shqipërinë,ësht ajo e Lefter Talos nga zona  Vurgut që i përkiste minoritetit...

Ishulli grek pa Covid-19, të gjithë banorët të vaksinuar

Vendi i parë pa Covid-19 në Evropë është ishulli Kastelorizo në Greqi, ku të gjithë banorët janë vaksinuar.Një...

Pse Cezari tha frazën e njohur: “Erdha, pashë, fitova”?

Pse i konsideroi banorët e Britanisë, “hordhi barbarësh që shkëmbejnë gratë dhe torturojnë pulat”.Fraza e famshme e Jul Cezarit përmbledh fitoren e...

Recent Comments