Categories: KULTURË

Shitës rruge duke shitur mumje në Egjipt, 1865 (Foto)

Gjatë epokës Victorian të vitieve 1800-ta, Napoleoni gjatë pushtimit të Egjiptit hapi portat e historisë së egjiptiane  për evropianët. /InforCulture.info

Në atë kohë, mumjeve në Egjipt nuk u ipej respekti që ato meritonin nga elitat evropiane dhe në fakt, mumjet mund të bliheshin nga shitësit e rrugëve (siç tregohet në foto) për t’u përdorur si ngjarje kryesore për ahengje dhe tubime shoqërore që u zhvilluan në shekullin e 18-të.

Gjatë asaj periudhe kohore, mbetjet e ruajtura mirë të Egjiptianëve të lashtë u hidheshin rregullisht në pluhur dhe konsumoheshin si ilaç medicinal. Ku në të vërtetë, aq popullor ishte kjo praktikë e mumjes së pluhurosur sa që nxiti një tregti të falsifikuar për të përmbushur kërkesën e njerëzve, në të cilën edhe mishi i lypësve u mundua të modifikohet si ajo e egjiptianëve të lashtë të mumifikuar.

Kur revolucioni Industrial përparoi, bëri që mumjet egjiptiane të shfrytëzoheshin për qëllime më utilitare: një numër i madh i mumjeve njerëzore dhe shtazore u nxorrën dhe u dërguan në Britani dhe Gjermani për t’u përdorur si pleh. Të tjerët u përdorën për të krijuar pigmentin e ngjyrës kafe ose u hoqën mbështjelljet e tyre, të cilat më pas eksportoheshin në SHBA për t’u përdorur në industrinë e bërjes së letrës. Madje autori Mark Tëain  raportoi se në Egjipt u dogjën mumiet si karburant për lokomotivë.

Kur përparimi në shekullin XIX arriti në një stand më të lartë, mumjet u bënë objekte me çmim ekspozimi dhe shumë prej tyre u blenë nga koleksionistë të pasur evropianë dhe amerikanë si suvenire turistike. Për ata që nuk mund të përballonin një mumje të tërë, mbetjet e paartikuluara – të tilla si një kokë, duar apo këmbë – mund të bliheshin në tregun e zi dhe të kontrabandoheshin në shtëpi.

Aq e shpejtë dhe e madhe ishte tregtia e mumjeve për në Evropë sa që pasi u shkatërruan shumica e varreve dhe katakombeve, më nuk kishte trupa të lashtë egjiptianë për të përmbushur kërkesën kërkesën e ‘klientëve’. Dhe kështu u përhapën mumje të rreme të trilluara nga kufomat e kriminelëve të ekzekutuar, kufomat e të moshuarve, të varfërve dhe të atyre që kishin vdekur nga sëmundje të këqija, duke i varrosur në rërë ose duke i mbushur me bitum dhe duke i ekspozuar në diell.

Mummia është një substancë që është përdorur në balsamosjen e mumjeve, një pluhur i bërë nga mumiet tokësore, që përdoret si një “përgatitje mjekësore”. Mumëzimi i lashtë egjiptian ka përdorur shpesh asfaltumin (Persian: mumiya) si një përbërës për mbushjen e zgavrave të trupit të zbrazur pasi të hiqeshin organet e trupit të një njëriu. Në mesjetë, rrëshira që ishte përdorur në mumiet e lashta të Egjiptit besohej se kishte vlerë të lartë medicinale dhe kimike. /InforCulture.info

Përkthyer nga: rarehistoricalphotos.com

InFor. Culture

Recent Posts

Propozimi amerikan në ’45: Shqipëria të japë Shkodrën e të marrë Kosovën…

“Shqipëria të marrë pjesë nga Jugosllavia e Jugut me popullsi shqiptare dhe ta kompensojë atë…

1 day ago

Ide për shkrepje fotografish kreative (FOTO)

Fotografitë, si në letër e po ashtu edhe digjitale mund të shkatërrohen. Por emocionet dhe…

1 day ago

Stela e ushtarit ilir Bato nga Kaliqani i Istogut

Shkruan: Haxhi Mehmetaj Nga ky mbishkrim kuptojmë që kemi të bëjmë më një monument varri…

1 day ago

Hebrenjtë në Shqipërinë e besës

Kastriot Kotoni Popujt e Mesdheut kanë pikëtakimet e tyre të hershme qysh në ngjizjen e…

1 day ago

Konsumoni 2 mollë në ditë, ja çfarë do ndodh me organizmin

Nëse ekziston një frut që të bën shumë mirë ajo është molla. Nuk është ekzagjerim.…

2 days ago

Keni probleme me tretjen? Ja formula ideale

Konstipacioni, plogështia dhe problemet me stomakun janë shenja paralajmëruese që sistemi tretës nuk po funksionon…

2 days ago