Categories: KAFSHËT

Çfarë duhet të prisni nëse hasni në një ujk (Video)

InforCulture sjellë disa këshilla se çfarë duhet të bëni nëse ndodheni në ndonjë pyll dhe rastësisht hasni në një ujk apo ndonjë kafshë tjetër grabitqare. /InforCulture.info

Në raste të ndryshme që mund të hasni në një ujk, kjo është ajo se çfarë duhet të bëni:

– Sigurohuni që ujku e ka të dijëshme prezencen tuaj aty.

– Thirrni ose flisni me zë të lartë kështu që ujku të ju dëgjon.

– Nëse jeni ulur, ngrihuni në këmbë dhe tundni krahët, që ujku të ju sheh.

Ujqërit kanë tendencë t’i shmangin njerëzit kur janë vetëm ose edhe në një grup ujqish apo llavë. Sapo që një ujk të ju sheh, të ju dëgjon ose të nuhat, në shumicën e rasteve ujku largohet nga ajo zonë shpejt.

Nëse ujku (ose ndonjë grabitqar tjetër) ende afrohet ose vepron në mënyrë agresive:

– Mos vraponi, qëndroni të qetë dhe vazhdoni të përballeni me ujkun.

– Merrni fëmijë të vegjël pa u përkulur,mbajeni qenin lidhur afër vetës dhe largohuni nga ajo zonë.

– Thirrni, bëni zhurmë, bëni veten të dukeni sa më i madh dhe hidhni objektet e ndryshme që keni në dispozicion.

– Në rast se në të gjitha tentimet për shmangie ujku prap se prap ju sulmon at’herë luftoni.

– Përdorni sprej ose topuz, janë shumë efektiv në dekurajimin e çdo grabitqari të madh.

Ujqërit përgjithësisht shmangin ndërveprimet me njerëzit, përveç nëse ata janë mësuar shumë me ta. Kjo mund të ndodhë kur njerëzit ushqejnë ujqër ose ujqit marrin ushqim  nga vendet e kampeve në prani të njerëzve ose nga deponitë e ndryshme. /InforCulture.info

Video: Youtube, myodfw

InFor. Culture

Recent Posts

Para Vlorës, flamuri i pavarësisë u valëvit… ku?

Pak orë, na ndajnë nga festa e madhe e pavarësisë së Shqipërisë.  Teksa qyteti i…

13 seconds ago

A e largon kafeja dhimbjen e kokës?

Dhimbja e kokës ka efekt ngadalësues për të gjithë organizmin. Njeriu kërkon shpëtim të menjëhershëm…

2 mins ago

​Largoni dhimbjen e kokës pa ilaçe: Përbërësit e fshehtë i kemi të gjithë në shtëpi

Dhimbjet e kokës shpesh nuk shkaktohen nga sëmundje, por nga patogjenë që janë pjesë e…

17 mins ago

Mësoni vitaminat që ju mbrojnë nga COVID-19

Marrja e vitaminave është një nga mënyrat më të  mira për të luftuar çfarëdolloj sëmundjeje.…

38 mins ago

Spastrimi etnik ndaj shqiptarëve të Follolinës dhe Prespës me ndihmën e ushtrisë franceze (Foto)

Fotografitë e sjellura më poshtë tregojnë historinë e dhimbshme të spastrimit etnik të shqiptarëve të…

3 hours ago

Historina e “Ditës së Falenderimeve” në Amerikë

Në vjeshtën e vitit 1621, pelegrinët festuan të korrat e para të suksesshme duke qëlluar…

4 hours ago