6.1 C
Pristina
Tuesday, January 26, 2021
Home KURIOZITETE Këto arkitektura të mrekulleshme, janë ndërtuar vetëm nga guri!(Foto)

Këto arkitektura të mrekulleshme, janë ndërtuar vetëm nga guri!(Foto)

Këto imazhe të mrekullueshme tregojnë se si guri është një material ndërtimi, që mund të jetë formal dhe elegant në të njejtën kohë.

Fotografitë janë paraqitur në një libër të ri të quajtur ‘Stone’, nga arkitekti William Hall, i cili ka koleksionuar një përzgjedhje spektakolare të strukturave të ndërtuara 5000 vjet më parë, dhe nxjerr në pah bukuritë e tyre.

Në mesin e ndërtesave të paraqitura janë: Një kanal i mrekullueshëm romak në Francë, një kishë e shkullit të 12-të e ndërtuar brenda një gropë të gdhendur në Etiopi, muze të çuditshëm, dhe një shtëpi e rrethuar me gurë në Portugali.

Libri gjithashtu paraqet projekte nga arkitektët më të mirë bashkëkohorë në botë, nga ndërtimi i Operës Kombëtare Norvegjeze në Oslo, në një tempull mahnitës Indian, i krijuar nga firma Spacematters me qendër në Delhi.

Në imazhet e mëposhtme mund të shihni një përzgjedhje të këtyre arkitekturave të mrekullueshme.

Casa do Penedo - or Boulder House - is an 'architectural monument' surrounded by four colossal boulders in the Fafe mountains in northern Portugal. It was built in 1974 initially as a holiday home, but today is a museum charting the quirky building's history
Casa do Penedo – është një ‘monument arkitektonik’ i rrethuar nga katër lloje gurësh kolosalë në malet Fafe në veri të Portugalisë.
Kisha e mrekullueshme e shpellës Spassky e lashtë në Kostomarovo në rajonin e Voronezh të Rusisë.
Uchimura Kanzo Memorial Stone Church in Karuizawa, Nagano Prefecture, Japan. It was built in 1988 by American architect Kendrick Kellog and is, according to stonechurch.jp, the perfect place for a 'mysterious, enchanting wedding ceremony'
Kisha e Gurit Përkujtimor ‘Uchimura Kanzo’ në Karuizawa, Prefektura e Nagano, Japoni. Është vendi i përsosur për një ‘ceremoni martesormisterioze, magjepsëse’
The Temple in Stone and Light is in Barmer, India, and was built in 2016 on the grounds of a power plant for its employees and the local community. It was constructed using locally sourced Jaisalmer yellow stone and designed by Delhi-based firm Spacematters
Tempulli në Gur dhe Dritë, gjendet në Barmer, Indi dhe është ndërtuar në vitin 2016 mbi bazën e një termocentrali për punonjësit e saj dhe komunitetin lokal.
The Church of Saint George in Lalibela, Ethiopia, is a 12th-century sunken, rock-hewn church that was built in a pit carved out of volcanic rock. It is still a place of pilgrimage for those in the Ethiopian Orthodox Tewahedo Church and is a Unesco world heritage site
Kisha e Shën Gjergjit në Lalibela, Etiopi, është një kishë e fundosur nga shekulli 12, e rrënjosur nga shkëmbi, e cila u ndërtua në një gropë të gdhendur nga shkëmbi vullkanik.
The Bibliotheca Alexandrina is a vast library and cultural centre located in the Egyptian city of Alexandria on the Mediterranean coast. The 11-storey building opened in 2001 and harbours over 6,000 square metres of hand-carved stone
‘Bibliotheca Alexandrina’ është një bibliotekë e gjerë dhe qendër kulturore që ndodhet në qytetin egjiptian të Aleksandrisë në brigjet e Mesdheut.
The King Abdullah Financial District Grand Mosque opened in the Saudi Arabian capital, Riyadh, in 2017. It has been designed to resemble a desert rose and can accommodate 1,500 worshippers
Xhamia e Madhe e Qarkut Financiar të Mbretit Abdullah u hap në kryeqytetin arab saudit, Rijad, në vitin 2017.
The Nevsehir Bus Terminal in Nevsehir, Turkey, opened in 2010 and has a huge stone wall facade, with a glass and steel structure behind it. The inspiration for the wall is said to be the towering boulders of Cappadocia
Terminali i Autobusëve në Nevsehir, Turqi, u hap në vitin 2010 dhe ka një fasadë të madhe muri guri, me një strukturë qelqi dhe çeliku pas saj.
Pont du Gard is a 35-arch Roman aqueduct that straddles the Gard river, around 14 miles from the city of Nimes, that dates back to the first century. It delivered around two million litres of freshwater to Nimes every day. After the fall of the Roman Empire it was used as a toll bridge. The bombastic structure, which is 165 feet high and 900 feet wide, is now one of the top five tourist attractions in France
Pont du Gard është një ujësjellës romak prej 35 harqe që shtron lumin Gard, rreth 14 milje larg qytetit të Nimes, që daton nga shekulli i parë.

Presheva.Com/InforCulture.info

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

256 TË SHËRUAR DHE 288 RASTE ME COVID-19!

256 TË SHËRUAR DHE 288 RASTE ME COVID-19!Gjatë 24 orëve të fundit, në Laboratorin e Mikrobiologjisë Molekulare në...

Sa shqiptarë ishin në vitin 1953 sipas dokumenteve të CIA-s

Në publikimin e 13 milion faqeve nga Agjencia Qendrore e Inteligjencës amerikane CIA, flitet edhe për shumë fakte rreth shqiptarëve. Këto dokumente...

A e dini pse personazhet e filmave të vizatuar mbajnë dorëza

Për këtë pyetje në fakt ka disa përgjigje, por më kryesorja është se në vitet e hershme kur filmat e animuar morën...

Si na përgjojnë shërbimet e fshehta?

Agjencitë e sigurisë kombëtare në pothuaj të gjithë vendet e botës tani bashkëpunojnë me operatorët e telefonisë celulare, që shpesh herë u...

Recent Comments