Categories: HISTORI/ARKEOLOGJI

Kulla Iliriane e Sokolit

Kulla e SOKOLIT/SOKO–L qëndron e lartë në shkëmbinjtë e paarritshëm mbi fshatin Dunava në Konavle, pranë Dubrovnikut, qysh nga koha ilire. Forma e saj përputhet me gurin natyror mbi të cilin mbështetet, dhe ngjyrat e saj gri kombinohen me mjedisin natyror.Regjistrimet më të hershme të kësaj strukture interesante mund të gjenden në dokumentet në arkivat e Dubrovnikut nga viti 1391.
Vendndodhja e kullës sugjeron se në këtë vend ekzistonte një kështjellë që nga koha e ilirëve dhe romakëve, dhe fragmenteve qeramike tulla të zbuluara në muret e kullës datojnë nga ato kohë.
Kulla Sokol fitoi pamjen e saj të tanishme gjatë epokës së Republikës së Dubrovnikut, e cila bleu pjesën lindore të Konavle në 1419. Përveç përdorimit të saj për qëllime mbrojtëse, kulla shërbeu gjithashtu si arsenal armatimi dhe furnizime emergjente të grurit dhe verës u ruajtën këtu në raste konflikti.
Kulla e Sokol-it kishte edhe kazerma për rojet dhe lagjet për gratë dhe fëmijët nga fshatrat përreth, të cilët mund të kërkonin strehim këtu në rast rreziku.
Kjo kullë e mahnitshme mbijetoi tërmetin e madh të vitit 1667, por u braktis në fillim të shekullit të 18-të, pas së cilës u dëmtua në disa raste.
Që nga viti 1965, kulla Sokol është në pronësi të Shoqatës së Miqve të Antikave të Dubrovnikut, e cila ka punuar për pesë vitet e fundit për të rivendosur këtë fortifikim të vyer të mesjetës. Në pranverën e vitit 2013, Kulla Sokol edhe një herë hapi dyert e saj pas 350 vjetësh. Sot, vizitorët mund të zbulojnë koleksionin e saj të mrekullueshëm arkeologjik, të paraqitur në lagjet e banuara të Kastelanit. Gjetjet e vlefshme arkeologjike, të gjetura nën kështjellë, konfirmojnë vazhdimësinë e jetës në këtë vend dhe ekzistencën e kësaj kështjelle që nga koha e bakrit, rreth 2300 vjet para Krishtit, derisa kalaja u braktis në fillim të shekullit të 18-të.
Kulla Sokol, me mbetjet mesjetare më mbresëlënëse në zonën e Dubrovnikut, ofron një pamje mbresëlënëse të peizazheve madhështore të Konavle në bukurinë e tyre të plotë.

In For Culture

Recent Posts

”Lagur me lot, djegur me flagë, Flamur i kuq, flamur i zi” Fan Noli – Hymni i Flamurit

O Flamur gjak, o flamur shkabë,O vënd e vatr’ o nën’ e babë,Lagur me lot,…

1 hour ago

‘’A më tregoni, ku ta gjejmë forcen sot të këndojmë..’’ Jericho – Nëntori i ftohtë

Sot shënon 28 nëntori,në këtë datë në vitin 1912 Shqipëria shpalli pavarsinë e saj dhe…

4 hours ago

Lëngu i qepës/ Zgjidhja ideale për pastrimin e organizmit

Lëngu i qepës është një pije jo shumë e përhapur dhe me shumë gjasë e…

5 hours ago

Mielli i duhur për diabetikët/ Vlerat e semolinës kundër sheqerit të lartë në gjak

Nëse vuani nga diabeti i tipit 2 ose rrezikoheni nga kjo sëmundje, atëherë me siguri…

5 hours ago

Reumatizma – Shenjat dhe trajtimet që funksionojnë

Reumatizma është një sëmundje që prek kyçet, gjunjtë, ijet dhe shpinën. Ajo shfaqet me dhimbje,…

5 hours ago

Kush janë 40 burrat që firmosën Deklaratën e Pavarësisë

Ismail Qemal Bej Vlora/ Ngriti flamurin në Vlorë. Firmosi i pari Deklaratën e Shpalljes së…

5 hours ago