Categories: RETROSPEKTIVË

Filmi i vitit 1947 që parashikoi celularët dhe sjelljen e njerëzve me to

Njerëz duke përdorur pajisje që mbahen në dorë, në kafe apo makina të pajisura me televizorë mund të duket si një foto e realitetit tonë, për këto imazhe janë kapur në një film francez të vitit 1947.

Filmi i titulluar ‘Télévision: Oeil de Demain’ ose në shqip “Televizioni syri i së nesërmes” jo vetëm që parashikon një sërë pajisjesh teknologjike të ditëve modern, por tregon dhe sjelljen e njerëzve gjatë përdorimit të tyre.

Në film mund të shikohen njerëzit ndërsa përplasen me njëri-tjetrin ndërsa shohin pajisjen që kanë në dorë apo duke u përplasur me makinën që drejtojnë pasi shpërqendrohen nga televizioni i instaluar në kabinë.

Filmi bardhë e zi është prodhuar pas Luftës së Dytë Botërore bazuar në një ese të Rene Barjavel dhe me regji të J.K. Raymond-Millet.

Edhe pse Barajavel nuk i ka parashikuar me përpikmëri smartphone-t e ditëve të sotme, ka goditur me sjelljen e njerëzve kur kanë në përdorim këto pajisje.

In For Culture

Recent Posts

54 TË SHËRUAR DHE 186 RASTE ME COVID-19!

54 TË SHËRUAR DHE 186 RASTE ME COVID-19! Gjatë 24 orëve të fundit, në Laboratorin…

3 hours ago

Çfarë tha kryeministri serb, për vrasjen e Esat Pashës?

Nga Aurenc Bebja “La Petite République” ka botuar, të enjten e 17 qershorit 1920, në…

3 hours ago

Ballkani quhej Scandrebeco; Zbulimi i hartës së rajonit e vitit 1455

Një rast tjetër i ngjashëm kur territoret përcaktohen me emrin e një njeriu mund të…

4 hours ago

Arkitektja e parë shqiptare në Kosovë

Suade Doko Mekuli (1931-2010), erdhi nga Ohri i Maqedonisë në Prishtinë në moshë të re…

5 hours ago

Si u vendos “taksa e parfumeve” në Shqipëri për të financuar shtypjen e librave shqip për ‘tokat e lirueme’!

Në fund të tetorit të vitit 1943, kur vendi ndodhej nën pushtimin e trupave ushtarake…

5 hours ago

Misteret e shpellave të Cërkolezit të Istogut

Shkruan: Haxhi Mehmetaj Motivet e vizatuara, dielli, shkronja X, rrathët më katër rreze, rombi dhe…

5 hours ago