Categories: KAFSHËT

Ja si e ndryshojnë ngjyrën kameleonët?

E ndryshojnë “veshjen” sa hap e mbyll sytë; jeshile, blu, e kuqe, kafe. Kameleonët njëjtësohen me ambientin që i rrethon duke ndryshuar ngjyrë. Një mënyrë e përsosur për t’u shpëtuar grabitqarëve, dhe jo vetëm. Ata ndryshojnë ngjyrë edhe nga gjendja e humorit në të cilën ndodhen, por edhe nga temperatura. Kur është ftohtë marrin një ngjyrë të errët për të përthithur më mirë rrezet e diellit, kur janë të trembur ose të inatosur përsëri ndryshojnë ngjyrë. Por si ia dalin?

Pigmentet ngjyruese, janë të ruajtura në disa qeliza të veçanta të lëkurës, të quajtura kromatofori. Pigmentet e ndryshme në këto qeliza, mund të shpërbëhen ose të përzihen mes tyre, duke krijuar ngjyra të errëta ose të çelëta në lëkurë. Në këtë mënyrë, disa ngjyra janë më të dukshme se të tjera

In For Culture

Recent Posts

1989/ Si erdhi interneti në Tiranë dhe cili ishte portali i parë

Ishte viti 1989. Në Universitetin Politeknik i Tiranës (UPT) ndodhi një ngjarje historike: lidhja e…

3 mins ago

Bëni kujdes nëse shihni një monedhë si kjo në derën e makinës

Nëse shihni një monedhë të ngjeshur si kjo në derën e makinës suaj, veproni menjëherë!…

20 mins ago

10 vendet më misterioze në botë, ndër to edhe një qytet shqiptar

Janë disa vende në botë që na lejojnë të lidhemi me hyjnoren. Këta janë vende…

2 hours ago

Harta e OKB-së, zbuloni si do të jenë shqiptarët në vitin 2060

Plakja e popullsisë dhe emigracioni do të bëjnë që në vitin 2060, mosha mesatare e…

2 hours ago

10 misteret e fshehura në pikturat e famshme

Arti nuk është vetëm një burim frymëzimi, por gjithashtu një mister i madh. Artistët shpesh…

3 hours ago

“Somenat dita m’u di” (Që me natë dita m’u gdhi)-Kënga e parë dasme arbëreshe e dokumentuar

Të parën këngë dasme arbëreshe e ka dokumentuar Jeronim De Rada, dhe titullohet “Somenat dita…

3 hours ago