Categories: ARTHISTORI/ARKEOLOGJI

‘’Albulena o mor’ gropa gropa, mbet ushtri’a o more mish për korba’’ këngë për betejën e Albulenës

InforCulture sjellë, këngën kushtuar betejës së Skenderbeut në fushën e Ujbardhës ose Albulenës, të kënduar në festivalin folklorik kombëtar të Gjirokastrës nga Ansambli Folklorik Shqiptar. /InforCulture.info

Beteja e Ujëbardhës, e njohur edhe si Beteja e Albulenës, u zhvillua me 2 shtator, 1457 midis forcave shqiptare të drejtuara nga Skënderbeu dhe një forcë ekspeditë të forcave të perandorisë osmane. Ajo ishte një ndër fitoret më të rëndësishme të Skënderbeut kundër osmanëve në fushë të hapur.

Ushtria osmane kishte përafërsisht 80.000 ushtarë, edhe pse është vënë në dyshim që të kenë qenë më shumë se 40.000 në fushëbetejë, pasi që mijëra ushtarë kanë qenë të shpërndarë në vise të ndryshme të vendit. Forcat shqiptare që numëronin rreth 20 mijë vetë u përballën me ato osmane në fushën e Ujëbardhës në mes të Krujës dhe Lezhës. /InforCulture.info

InFor. Culture

Recent Posts

Kuajt i dallojnë emocionet e njeriut -Ja çfarë thonë shkenctarët

Nëse jeni të zemëruar, kali juaj sipas të gjitha gjasave do ju jap një shikim…

2 mins ago

Cermonia e varrimit të Ismail Qemalit më 12 shkurt 1919 (Foto)

Më 24 janar të vitit 1919 në Peruxhia të Italisë, pak momente para se të…

7 mins ago

5 kafshët që ndihmuan në ndryshimin e historisë

Anëtarët e mbretërisë shtazore kanë luajtur prej kohësh një rol në historinë njerëzore. Zbuloni më…

34 mins ago

10 artistët që ndryshuan botën

10 artistët që ndryshuan botën Sir Charlie Chaplin (Lindur: 16 prill 1889 – Vdiq: 25…

46 mins ago

7 këshilla nga mjekët që diabetikët duhet të ndjekin gjatë pandemisë

Nuk kanë qenë të pakta lajmet mbi pandeminë dhe kujdesin ndaj vetes në këtë periudhë.…

58 mins ago

Enver Hoxha (1966): Kosova është shqiptare, mbetet shqiptare dhe i përket Shqipërisë

Me rastin e shkarkimit, që Josip Broz Tito dhe udhëheqja më e lartë e Jugosllavisë,…

2 hours ago