Categories: KËSHILLA

Vitamina D: Cila sasi është e tepërt për konsum?

Vitamina D është thelbësore për një mori funksionesh trupore, përfshirë forcimin e eshtrave dhe muskujve dhe lehtësimin e funksionit të duhur nervor.

Shumica e njerëzve nuk marrin mjaftueshëm vitaminë D nga rrezet e diellit dhe duhet të marrin suplemente, por në të vërtetë mund të merrni shumë gjëra të mira kur bëhet fjalë për D.

Në një studim të fundit kanadez, studiuesit matën densitetin e kockave te pjesëmarrësit që merrnin 0.1mg ose 0.24 mg të vitaminës D çdo ditë.

Gjatë tre viteve, dendësia minerale e eshtrave në të vërtetë ra më së shumti në grupin që merrte dozën më të lartë, duke ardhur me humbje prej 3.6 përqind në përgjithësi, krahasuar me grupin 0.1 gram, i cili pati një rënie prej 1.4 përqind.

“Rezultatet tona rrisin mundësinë e dëmtimit me doza më të larta të vitaminës D,” thotë David Hanley, M.D., endokrinolog në Universitetin e Calgary dhe një studiues kryesor në studim. “Në të rriturit e shëndetshëm që nuk janë të mangët, doza në ose mbi 0.25mg në ditë nuk japin ndonjë përfitim tjetër për shëndetin e kockave.”

Qëndroni kursin duke marrë 0.15mg të rekomanduara çdo ditë, dhe zgjidhni shtesa që përmbajnë vitaminë D3 (kolecalciferol) sesa D2 (ergocalciferol).

D3 është ajo që trupi e bën natyrshëm në përgjigje të ekspozimit të rrezeve të diellit, thotë Hanley.

In For Culture

Recent Posts

1989/ Si erdhi interneti në Tiranë dhe cili ishte portali i parë

Ishte viti 1989. Në Universitetin Politeknik i Tiranës (UPT) ndodhi një ngjarje historike: lidhja e…

16 mins ago

Bëni kujdes nëse shihni një monedhë si kjo në derën e makinës

Nëse shihni një monedhë të ngjeshur si kjo në derën e makinës suaj, veproni menjëherë!…

33 mins ago

10 vendet më misterioze në botë, ndër to edhe një qytet shqiptar

Janë disa vende në botë që na lejojnë të lidhemi me hyjnoren. Këta janë vende…

2 hours ago

Harta e OKB-së, zbuloni si do të jenë shqiptarët në vitin 2060

Plakja e popullsisë dhe emigracioni do të bëjnë që në vitin 2060, mosha mesatare e…

2 hours ago

10 misteret e fshehura në pikturat e famshme

Arti nuk është vetëm një burim frymëzimi, por gjithashtu një mister i madh. Artistët shpesh…

3 hours ago

“Somenat dita m’u di” (Që me natë dita m’u gdhi)-Kënga e parë dasme arbëreshe e dokumentuar

Të parën këngë dasme arbëreshe e ka dokumentuar Jeronim De Rada, dhe titullohet “Somenat dita…

3 hours ago