Categories: KULTURË

“NANA E VOTRËS”-kuptimi i saj në mitologjinë shqiptare

Një nga hyjnitë më të lashta në mitologjinë shqiptare është Nana e Votrës.Mendohet se ajo bart disa tipare të zvetnuara të një hyjnie shumë të lashtë të vatrës ,me origjinë nga matriarkati.

Fillimisht ajo ishte një figurë pozitive .Madje ngadonjëherë Nana e Votrës quhej edhe “të tretat e vatrës” ,pra tri motrat që përcaktojnë fatin e fëmijës ,natën e tretë pas lindjes.

Më vonë ,dhe sigurisht ,me fillimin e renit të patriarkatit ,vetitë e saj ndryshuan.

Ashtu sic përfytyrohet tani,Nana e Votrës u rrëfehet plakave që rrijnë shumë vonë natën duke tjerrur li ose lesh.Ajo fanitet në trajtën e një plake të keqe flokthinjur që rri gërmuq bri vatrës .

Ndodh që, kur ngrihet nusja në mëngjes për të ngrohur ujë sheh në vatër një plakë që kreh flokë me krehër apo që tjerr.Nusja kujton që është vjehrra ,I flet,por ajo s`përgjigjet.Kështu ajo e kupton që është Nana e Votrës.

Port ë gjejë ndonjë fëmijë kur kreh flokët ,ajo e kap dhe I nxjerr sytë me krehërin e saj të hekurt.

Në zona të ndryshme njihet edhe si : E ëma e Vatrës ,Shtriga e Vatrës, Plaka e Vatrës(Mat) ,Shtriga ,Shtrigat,Nëna e Vatrës (Tomorricë) ,Nënat e Vatrës ,Mëmat e Vatrës ,(Myzeqe) ,Mëma e Vatrës (në fshatrat e Vlorës) etj./InforCulture.Info

Shkëputur nga libri :Fjalor I mitologjisë dhe demonologjisë shqiptare/Azem Qazimi

In For Culture

Recent Posts

Qyteti nën Liqenin e Ohrit dhe historia e tij

Liqeni i Ohrit llogaritet si një nga liqenet më të vjetra në mbarë botën. Mosha…

13 mins ago

5 ushqimet më të shëndetshme të vjeshtës

Vjeshta është stina ideale për shumë fruta, zarzavate peshk, ushqime të nëntokës të cilat mund…

32 mins ago

Ambiciet e italianëve, gjermanëve, kroatëve dhe serbëve për tokat e Sanxhakut

Shkruan: Ismet Aziz Shqiptarizim të popullsisë autoktone, joserbe, në Sanxhakun e Pazarit të Ri, qarqet…

49 mins ago

12 fjalë shqipe që 90% i shkruajnë gabim

“Gjuha, në të vërtetë, është pasuria jonë më e madhe…” – ka thënë dikur Rexhep…

1 hour ago

Si të Kuptoni nëse keni gurë në veshka – çfarë duhet të bëni

Gurët në veshka janë depozita mineralesh dhe kripërash që formohen në brendësi të veshkave. Prania…

1 hour ago

Gjurmët arkeologjike në fshatin Peshter dhe Brus

Shkruan: Qazim NAMANI Dr.Arkeologji/Trashëgimi KulturoreGjurmët e punimeve minerare në rajonin e Ulpianës Gjurmët e para…

2 hours ago