Categories: KËSHILLA

Astmë apo coronavirus? Mjekët shpjegojnë si t’i dalloni

Astma është një nga kushtet themelore shëndetësore që e vë dikë në rrezik më të lartë për një rast të rëndë të COVID-19

Shumë nga shenjat kryesore të COVID-19, të tilla si kollitja, gulçimi dhe shtrëngimi i gjoksit, janë gjithashtu simptoma tipike të astmës. Shenja të tjera të mundshme të COVID-19, të tilla si teshtima, hundë që rrjedh, sy të kuq dhe lodhje, mund të jenë të ngjashme me alergjinë.

Nëse shenjat janë kaq të ngjashme, si mund t’i dallojmë nga njëra-tjetra?

“Mund të jetë shumë konfuze për pacientët,” – tha Dr. Lakiea Wright, e cila është e specializuar në alergji dhe imunologji në Brigham dhe Spitalin e Grave në Boston. “Unë u them pacientëve të mi të shohin për simptomat dalluese të COVID-19, siç janë ethet dhe dhimbjet e trupit. Vetëm alergjitë ose astma nuk do t’i shkaktojnë ato simptoma.”

Personat me astmë alergjike mund të provojnë trajtime alergjie, tha Dr. Matt Dougherty. Nëse këto trajtime zvogëlojnë simptomat e tyre, kjo tregon se është thjesht alergji.

“Astma shkaktohet nga faktorë të ndryshëm në individë të ndryshëm: tymi i cigares mund të jetë shkaktari juaj ose mbase stërvitja,”- tha Dougherty.

“Astmatikët duhet të përdorin pajisje që matin fuqinë e një fryme, për të monitoruar se sa mirë po qëndrojnë të hapura rrugët e frymëmarrjes,”- tha pulmonologu Dr Albert Rizzo, zyrtari kryesor mjekësor i Shoqatës Amerikane të mushkërive.

Ju gjithashtu duhet të matni temperaturën çdo ditë, sipas Wright. Astmatikët, të cilët janë me ilaçe biologjike, që dukshëm ulin përgjigjen imune dhe e bëjnë përdoruesin më të ndjeshëm ndaj infeksionit, duhet të diskutojnë nga afër me mjekun për regjimin e tyre.

Është gjithashtu kritike që astmatikët të dinë si të përdorin siç duhet pompën e frymëmarrjes dhe ndarësin e tyre (një pajisje që ndihmon në dhënien e ilaçeve më saktë). Ai shtoi se përdorimi i saktë i pompës varet nga lloji i saj.

“Askush nuk duhet të trembet,” tha Rizzo. “Unë mendoj se është e rëndësishme për astmatikët të kuptojnë se nuk janë në rrezik të madh nga infeksioni për sa kohë që ndjekin distancimin social dhe larjen e duarve. Ata duhet të marrin ilaçet dhe të jenë në kontakt me mjekët e tyre. Por nuk mendoj se duhet të tremben”.

In For Culture

Recent Posts

Keni pyetur pse disa vezë janë kafe dhe disa të bardha? Ja përgjigjia

Keni pyetur ndonjëherë se pse disa vezë janë të bardha dhe disa kafe? Ngjyra e…

2 mins ago

Me plis në Paris edhe në vitet e 60’ta(Foto)

Shqiptarët edhe në vitit e 60’ta kishin shkuar me Plis në Paris. Këtë e dëshmon…

1 hour ago

Pse është keq të derdhësh kripën?

KISHA APO DA VINÇI?.. Në Mesjetë, kripa cilësohej si burim i çmuar. Kushtonte shumë dhe…

12 hours ago

Duhet ta dini që falë këtij gjeniu, e gjithë bota na quan Albania

Më 23 korrik të vitit 90 në Aleksandri, provincë romake, Egjipt – lindi Klaudius Ptolemy…

16 hours ago

E dini pse aeroplanët janë të lyer me ngjyrë të bardhë? Nuk jua pret mendja

Çdo kompani avionësh ka logon edhe emrin e saj në bishtin e aeroplanit, por shumica…

17 hours ago

E dinit cili është shteti më i vjetër në Evropë?

Bullgaria është shteti më i vjetër në Evropë, vend ky që nuk ka ndryshuar emrin…

17 hours ago