Categories: SHKENCË/TECH

Teknika e re që mundëson pamjen e qelizave të kancerit në 3D

Fizikantë mjekësorë në Universitetin Martin Luther Halle-Wittenberg (MLU) kanë zhvilluar një metodë të re që mund të gjenerojë imazhe të hollësishme tre-dimensionale të pjesës së brendshme të trupit. Kjo metodë mund të përdoret për të hetuar më afër zhvillimin e qelizave të kancerit në trup. Grupi i hulumtimit paraqet gjetjet e tij në Fizikën e Komunikimit, një revistë botuar nga Grupi Botues i Natyrës.

Klinikët dhe shkencëtarët kanë nevojë që kuptojnë më mirë të qelizat kancerit dhe vetitë e tyre në mënyrë që të sigurojnë trajtim të shënjestruar të kancerit. Qelizat individuale të kancerit shpesh shqyrtohen në tubat e provave përpara se rezultatet të testohen në organizmat e gjallë.

“Qëllimi ynë është të kuptojmë qelizat e kancerit brenda trupit të gjallë për të gjetur se si funksionojnë, se si përhapen dhe se si reagojnë ndaj terapive të reja”, thotë fizikanti mjekësor, profesor Jan Laufer nga MLU.

“Problemi është se qelizat tumorale janë transparente, gjë që e bën të vështirë të përdoren metoda optike për të ekzaminuar tumoret në trup”, shpjegon Laufer grupi i të cilit ka zhvilluar një metodë të re për të zgjidhur këtë problem: Së pari shkencëtarët prezantojnë një gjen të veçantë në gjenomit të qelizave të kancerit.

“Sapo të veprojë brenda qelizave, gjeni prodhon një proteinë të quajtur “fitokrom”, e cila buron nga bimët dhe bakteret, aty shërben si një sensor i dritës”, vazhdon Laufer.

Në hapin e ardhshëm, hulumtuesit ndriçojnë indin me impulse të shkurtra të dritës në dy gjatësi vale të ndryshme duke përdorur një lazer. Brenda trupit, impulset e dritës absorbohet dhe shndërrohen në valë tejzanor. Këto valë pastaj mund të maten jashtë organizmit dhe dy imazhe të brendshme të trupit mund të rindërtohen bazuar në këto të dhëna.

Zhvillimi i fizikantëve mjekësorë të Halle mund të zbatohet në një gamë të gjerë të aplikacioneve në hulumtimet preklinike dhe shkencat jetësore. Përveç hulumtimit të kancerit, metoda mund të përdoret për të vëzhguar proceset qelizore dhe gjenetike në organizmat e gjallë.

In For Culture

Recent Posts

Çfarë është sindroma Tourette?

Sindroma Tourette është një problem me sistemin nervor që i bën njerëzit të bëjnë lëvizje…

3 hours ago

Si u shndërrua Athina nga Pellazge në Greke

Straboni na tregon se si e morën grekët, Athinën pellazge! Asnjë provë e vetme nuk…

3 hours ago

Nuk i dini? Ja cilat janë produktet që nuk skadojnë pothuajse kurrë

Ekzistojnë disa produkte që nuk skadojnë kurrë. Ato mund të konsumohen në çdo kohë nëse…

3 hours ago

Shoferi i parë që u dënua me gjobë për tejkalim të shpejtësisë, ja sa km/h po voziste

Walter Arnold ka qenë duke drejtuar makinën “Arnold Benz Motor” Cariage, me 12 kilometra në…

4 hours ago

Çfarë janë Venomet?

Venomet janë e drejta kanunore e përpunuar gjatë shekujve në krahinat e Shqipërisë. Para pushtimit…

4 hours ago

12 foto të frikshme të qyteteve kineze ku nuk jeton asnjë njeri – arsyeja do t’ju befasojë

Në Kinë ekzistojnë qindra qytete që kanë çdo gjë që i nevojitet një jetese moderne…

4 hours ago