Categories: Uncategorized

Coronavirusi mund të jetojë edhe në sipërfaqe të pemëve dhe perimeve. Si duhet të veproni para se t’i konsumoni?

Hulumtimet kanë konstatuar që coronavirusi mund të mbijetojë në sipërfaqe të forta siç janë plastika dhe çeliku me orë të tëra, në disa raste edhe me ditë. Tani ka rezultuar që edhe pemët dhe perimet mund të jenë transmetues të këtij virusi

Coronavirusi, si edhe të gjitha viruset e tjera të cilat janë shkaktarë të ftohjeve dhe gripave barten kur kollitemi dhe teshtijmë, përkatësisht nëpërmjet piklave, transmeton Telegrafi.

“Kur të ndodhë kjo, piklat bien në çdo sipërfaqe në perimetër prej dy metrave”, ka thënë për Body+Soul dr. Sam Hay dhe ka shtuar që pikërisht për këtë shkak transmetimi i virusit është goxha i thjeshtë.

“Kur fshijmë sytë, hundën apo gojën, virusin e bartni në gishta dhe pastaj në objektet të cilat i prekni. Kjo vlen edhe për pemët dhe perime nëpër shitore, të cilat njerëzit lirisht i prekin, thotë ai.

Megjithatë, kjo nuk do të thotë që duhet patjetër të ndërprisni blerjen e artikujve të freskët, por patjetër duhet të jeni të kujdesshëm me rastin e përgatitjes dhe konsumimit të tyre.

“Këshilla ime është që të prisni disa ditë para se të vendosni t’i konsumoni dhe t’i lani mirë”, thekson dr. Hay.

Rekomandimet lidhur me larjen e pemëve dhe perimeve janë këto:

▪ Lani duart 20 sekonda me ujë të nxehtë dhe me sapun;
▪ Verifikoni a ka në pemë dhe perime dëmtime dhe eliminoni me thikë;
▪ Lani shaminë para heqjes së lëvoreve dhe sigurohuni që ndotjet dhe bakteret nuk kanë pasur kontakt me thikën me të cilën do të pritni artikujt;
▪ Fërkoni butësisht pemët dhe perimet në vrushkull të ujit;
▪ Përdorni thikë të pastër dhe me të qëroni kastravecin, mollët apo pataten;
▪ Fshini me shami të thatë dhe me leckë të pastër apo me shami letre;
▪ Kur është fjala për sallatat apo lakrën, eliminoni të gjitha fletët e jashtme dhe lani mirë me ujë.

Pemët dhe perimet mund t’i mbani në frigorifer në temperaturë nën 5 gradë Celsius.

In For Culture

Recent Posts

Buka më e mirë për rënien nga pesha

Buka është një nga produktet që nuk mungon asnjëherë në shtëpitë tona. Aroma e saj…

7 mins ago

Para Vlorës, flamuri i pavarësisë u valëvit… ku?

Pak orë, na ndajnë nga festa e madhe e pavarësisë së Shqipërisë.  Teksa qyteti i…

30 mins ago

A e largon kafeja dhimbjen e kokës?

Dhimbja e kokës ka efekt ngadalësues për të gjithë organizmin. Njeriu kërkon shpëtim të menjëhershëm…

32 mins ago

​Largoni dhimbjen e kokës pa ilaçe: Përbërësit e fshehtë i kemi të gjithë në shtëpi

Dhimbjet e kokës shpesh nuk shkaktohen nga sëmundje, por nga patogjenë që janë pjesë e…

47 mins ago

Mësoni vitaminat që ju mbrojnë nga COVID-19

Marrja e vitaminave është një nga mënyrat më të  mira për të luftuar çfarëdolloj sëmundjeje.…

1 hour ago

Spastrimi etnik ndaj shqiptarëve të Follolinës dhe Prespës me ndihmën e ushtrisë franceze (Foto)

Fotografitë e sjellura më poshtë tregojnë historinë e dhimbshme të spastrimit etnik të shqiptarëve të…

3 hours ago