Categories: SHKENCË/TECH

​Shenjat që tregojnë se kompjuteri juaj është hakuar

Ekspertët tregojnë se këto shtatë shenja tregojnë se hakerët mund të kenë qasje në kompjuterin tuaj.

Bateria e laptopit shpenzohet shumë shpejt

Nëse një program i padëshiruar po funksionon në sfond, ai përdor energji shtesë. Një softuer i tillë mund të përfshijë spyware, si dhe viruse.

Programet shpesh krijojnë ‘crash’

Hakerët gjithmonë kërkojnë mënyra të reja për të mbledhur të dhëna. Për të mbrojtur veten, mos lini informacione të tilla si informacione për kartën dhe llogarinë bankare në aplikacione të ndryshme, por vendosni fjalëkalime të ndërlikuara për të mbrojtur informacionin tuaj.

Kamera fillon të regjistrojë vetë

Padyshim që nuk është një shenjë e mirë nëse kamera ose mikrofoni fillojnë të ndizen vetë. Jo vetëm që hakerët mund të arrijnë në të dhënat tuaja, ata gjithashtu mund të bëjnë fotografi dhe t’ju regjistrojnë. Është më mirë të mbuloni kamerën dhe të ndizni mikrofonin vetëm kur ju nevojitet, dhe të ndryshoni rregullisht fjalëkalimet.

Faqja kryesore nuk është e njëjtë

Nëse vëreni se faqja juaj e rregullt është ndryshuar në kompjuterin tuaj, kushtojini vëmendje, pasi kjo mund të nënkuptojë që kompjuteri juaj është i infektuar me spyware.

Aktiviteti i dyshimtë i kompjuterit

Gjithmonë është një ide e mirë të shikoni herë pas here historinë tuaj të kërkimit dhe vizitës në faqe. Çdo aktivitet i pazakontë mund të tregojë që kompjuteri juaj është i infektuar.

Programet e panjohura

Një mënyrë që dikush të mund të monitorojë kompjuterin tuaj nga distanca është përmes malware. Kontrolloni rregullisht programet që keni instaluar dhe nëse vëreni diçka të pazakontë, fshini menjëherë programe të tilla.

Dritë e panjohur

Nëse vini re se një dritë në kompjuterin tuaj është ndezur edhe pse nuk jeni duke bërë asgjë – kjo mund të jetë një shenjë paralajmëruese, pasi mund të tregojë që dikush po dërgon ose merr informacione në kompjuterin tuaj.

In For Culture

Recent Posts

Porosia e letrarit malazez për popullin serb: “Shala nuk i dorëzon armët pa lënë kokat, dhe as kokat pa armët.”

SI TË DALËSH FITIMTAR ME SHQIPTARËT… Mark Milani ose Mark Miljanovi (1833-1901) ishte një ushtarak…

15 hours ago

Kisha e vjetër që u ruajt nga myslimanët

Në fshatin “Hysaj” në Gruemirë të Malësisë së Madhe ndodhen rrënojat e një kishe 600-vjeçare.…

15 hours ago

Familja patriotike e Mark Dedës në Berishë të Pukës

Mark Deda ishte kryefamiljari i kësaj familje i lindur më 1840. Ai ishte i martuar…

16 hours ago

Propozimi amerikan në ’45: Shqipëria të japë Shkodrën e të marrë Kosovën…

“Shqipëria të marrë pjesë nga Jugosllavia e Jugut me popullsi shqiptare dhe ta kompensojë atë…

3 days ago

Ide për shkrepje fotografish kreative (FOTO)

Fotografitë, si në letër e po ashtu edhe digjitale mund të shkatërrohen. Por emocionet dhe…

3 days ago

Stela e ushtarit ilir Bato nga Kaliqani i Istogut

Shkruan: Haxhi Mehmetaj Nga ky mbishkrim kuptojmë që kemi të bëjmë më një monument varri…

3 days ago