Macja egjiptiane Mau

Lirisht mund të themi që macja egjiptiane Mau është një racë mbretërore e maceve – ajo është macja që u respektua edhe nga Faraonët e lashtë

Macja egjiptiane Mau është vertetar se është një racë e lashtë e maceve. Studimet gjenetike janë bërë nga Dr Leslie A. Lyons në 2010 për të përcaktuar se cili grup i maceve në botë kishte diversitetin më të madh gjenetik. Studimi tregoi se grupi më i vjetër i maceve në botë ishin macet e egra të Egjiptit.

Gjithashtu një studim tjetër në vitin 2007 zbuloi se të gjitha macet tona shtëpiake kishin prejardhjen e tyre nga Egjipti. Gjithashtu studimet gjenetike kanë konfirmuar kohët e fundit faktin se raca e maceve Egjiptiane Mau me të vërtetë e ka origjinën në Egjipt. Me këtë provë shkencore, sipas të gjitha gjasave, macja egjiptiane Mau mund të jetë raca më e vjetër e maceve shtëpiake në botë.

Macja egjiptiane Mau në Egjiptin e Lashtë

Lumi Nil bëri të mundur që egjiptianët e lashtë të fillonin kultivimin e drithrave qysh herët në histori – përmbytja e Nilit solli llum pjellor në fusha çdo vit, dhe kultivimi i drithrave ishte shumë i favorshëm për egjiptianët. Mirëpo drithërat apo të lashtat natyrisht i kan tërhequr shumë edhe brejtësit në për zonat e fushave të mbjellura. Ata mund të shkatërronin pjesë të madhe të të korrurave dhe të shkaktonin uri në popull, por për fat të mirë për popullin egjiptia atë kohë macja e egër afrikane ishte e parnishme përreth atyre zonave. Sipas të gjitha gjasave ka qenë macja e familjes Lybica Ocreata, që vuri re bollëkun e gjahut në vendbanimet njerëzore dhe përreth.

Dhe në këto situata egjiptianët e lashtë, natyrisht, e pëlqenin macen sepse maca ndihmonte për të mbajtur furnizimin e tyre me ushqim më të sigurt. Kështu që njerëzit filluan një trajtim më të mirë për to.

Princi Egjiptian që e donte macen me emrin Ta-Miu

Dëshmia e parë e zbutjes së maceve është nga epoka e Mbretërisë së Re, Dinastia e 18-të rreth 1700-1500 para Krishtit. Ku gjithashtu nga kjo epokë vjen edhe sarkofagu i parë i maceve. Princ Thumosis ishte vëllai më i madh i Akhenaten, i emruar si mbreti tjetër pas babait të tij Amenhotep III, por vdiq para kohe.

Bazuar nga sarkofagu i përmendur ai ishte një adhurues shumë i madh i maceve. Ai e quajti macen e tij Ta-Miu (“ajo-mace”). Macja e përshkruar në sarkofag duket shumë si mace egjiptiane Mau. Princi Thumosis gjithashut besonte se edhe macet kishin edhe një jetë tjetër të përjetshme pas vdekjes. Pas asaj kohe, mumifikimi i maceve u bë një praktikë standarde në Egjiptin e lashtë. Herodoti në shek. 5 para Krishtit udhëtoi për në Egjipt dhe shkroi se ishte zakon i njerëzve të lashtë të Egjiptit që të rruanin vetullat në shenjë zije kur macet e familjes ‘vdisnin’.

InFor. Culture

Recent Posts

Flamuri i Isës në Kosovë, SIMBOLI 108-VJEÇAR

Kulla e vjetër është ende sot në Boletin, fshatin në veri të Kosovës. Ndërsa heroi,…

10 hours ago

7 këshilla nga mjekët që diabetikët duhet të ndjekin gjatë pandemisë

Nuk kanë qenë të pakta lajmet mbi pandeminë dhe kujdesin ndaj vetes në këtë periudhë.…

10 hours ago

Spastrimi etnik ndaj shqiptarëve të Follolinës dhe Prespës me ndihmën e ushtrisë franceze (Foto)

Fotografitë e sjellura më poshtë tregojnë historinë e dhimbshme të spastrimit etnik të shqiptarëve të…

10 hours ago

Kujtimet e panjohura të Edit Durhamit: Kush e tradhtoi Shkodrën?

Rënia e Shkodrës në duart e malazezëve dhe qëndrimi i Fuqive të mëdha “Lufta për…

11 hours ago

Malësori që luftoi për mbrojtjen e Plavës e Gucisë por u helmua me kafe(Foto)

Shoqëroi Edith Durham nëpër Veri/ Fotoja e Nik Lek Pepajt nga Kelmendi, malësori që luftoi…

12 hours ago

Rozmarina/ Si ta përdorni për mushkëritë?

Vlerat dhe përfitimet që marrim nga rozmarina janë të shumta duke filluar që nga pamja…

12 hours ago