Sa kohë mund të jetojë coronavirusi në një sipërfaqem, si doreza e derës, pasi dikush i infektuar e ka prekur më herët atë?

Një studim i realizuar këtë javë zbulon se virusi mund të mbijetojë në sipërfaqe të forta si plastike dhe çelik deri në 72 orë dhe në karton deri në 24 orë.

Autorët tregojnë se ky virus ka aftësi të qëndrojnë mbi sipërfaqe për më shumë se një ditë.

Edhe pse Organizata Botërore e Shëndetit e kishte vlerësuar më parë kohën e mbijetesës në sipërfaqe, ky është hulumtimi i parë që tregon se sa mund të jetojë ky virus në sipërfaqe.

Është interesante se disa sipërfaqe janë më pak mikpritëse ndaj COVID-19. Për shembull, virusi mbetet i gjallë në bakër vetëm për rreth katër orë.

Studiuesit pastaj thonë se kur virusi kontraktohet me dritë ose me nxehtësi mund të zgjasë edhe më pak.

Ata thonë se drita ultravjollcë mund të jetë një dezinfektues me të vërtetë i fuqishëm.

Si të pastroni?

Përdorni produkte të bazuara në amoniak ose alkool

Gjëja më e mirë në lidhje me COVID-19 është se nuk kërkon kimikate unike pastrimi për të dezinfektuar duart dhe sipërfaqen. Gjithçka që përdorni sigurohuni që përfshin përmbajtje alkooli.

Lani duart

Po, e keni dëgjuar njëqind herë. Kështu që bëjeni. Sidomos pasi të keni dalë në publik, duke prekur shumë sipërfaqe. Kaloni ca kohë duke fërkuar duart me sapun.

Pastroni telefonin

Telefoni juaj është dora e tretë që strehon një mori mikrovesh dhe bakteret me të cilat kontaktojmë çdo ditë. Kështu që sapo të keni larë duart atëherë pastrojeni edhe telefonin.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here