Categories: RETROSPEKTIVË

Plaku nga Peja që jetoi 115 vjet, dëshmi nga e kaluara

Haxhi Tahir (Sylë) Morina nga fshati Loxhë i Pejës në vitin 1985 njihej si plaku më i vjetër i Kosovës.
Morina sipas të dhënave kishte lindur në vitin 1870 dhe kishte vdekur në moshën 115 vjecare. Gjatë tërë jetës së tij ai nuk kishte vuajtur nga asnjë sëmundje dhe deri vonë kishte memorie të kthjellët. Ashtu sic ceket edhe në copëzën e gazetës ai ishte Haxhi. Poashtu pjesën më të madhe të jetës e kishte kaluar në fshatin Loxhë të Pejës ku ishte marrë me bujqësi.
Në kohën kur kishte lindur ky plak nuk kishte dokumente që do të vërtetonin vjetërsinë e tij, dhe sipas pleqve të asaj kohe Tahir Morina ishte edhe më i vjetër sesa pretendonte se ishte.
Kjo fotografi ku vdekja e tij u bë lajm në gazeta është ruajtur që nga viti 1985 dhe është një dëshmi për jetëgjatësinë e popullit Kosovar.

InFor. Culture

Recent Posts

Fjalimi origjinal i Ismail Qemalit më 28 Nëntor 1912

Me rastin e ditës së Pavarësisë, “Diaspora Shqptare” risjell sot të plotë fjalimin e Ismail…

6 mins ago

480 TË SHËRUAR DHE 639 RASTE ME COVID-19!

1.565 TESTIME, 480 TË SHËRUAR DHE 639 RASTE ME COVID-19! Gjatë 24 orëve të fundit,…

13 mins ago

Pse duhet të hani kos në mëngjes? Vlerat fantastike për shëndetin

Kosi është një nga ushqimet e bulmetit më të konsumuara nga shqiptarët. Ai nuk bëhet…

17 mins ago

Jeta e panjohur e Sofokliut

MJESHTRI I TRAGJEDIVE TË LASHTA GREKE... Sofokliu, ishte një dramaturg që jetoi në Greqinë e…

18 mins ago

Njësitë çetnike të Ushtrisë së Mbretërisë Jugosllave kryen gjenocid ndaj 9200 sanxhaklinjve të pafajshëm në shkurt të vitit 1943

Nga Ismet Azizi: Krimi serbo-çetnik në Bihor gjatë kërshëndellave ortodokse! Programin e “Naçertanija” të Ilia…

17 hours ago

Buka më e mirë për rënien nga pesha

Buka është një nga produktet që nuk mungon asnjëherë në shtëpitë tona. Aroma e saj…

22 hours ago