Categories: KËSHILLA

Si të bësh dezinfektues në kushte shtëpie

Për të përgatitur një dizenfektues “handmade” ju duhet alkool etilik, glicerinë dhe peroksid hidrogjeni, i holluar me ujë të distiluar ose të zier.

Kjo është receta, e cila gjendet në një dokument të botuar në faqen zyrtare të OBSH-së, ku gjithashtu shpjegohen të gjitha hapat e nevojshëm për përftiminin e dizenfektuesit, aq të kërkuar së fundmi me përhapjen e koronavirusit.

OBSH shpjegon se për të përgatitur dhjetë litra dezinfektues, duhet të përdoren rreth 8.3 litra alkool etilik 96%, 420 mililitra peroksid hidrogjeni 3% dhe 145 mililitra glicerinë 98%, duke e çuar më pas masën e përftuar në vëllimin e 10 litrave, me ujë steril.

Uji që do të përdoret duhet të distilohet ose zihet dhe pastaj të ftohet, ndërsa ena mund të jetë plastikë ose qelq, ndërsa masa mund të përzihet me mjete plastike, metali ose druri.

Larja e shpeshtë e duarve, dhe dizenfektimi janë dy nga masat kryesore që këshillohen për tu mbrojtur nga koronavirusi. Ndaj pas përhapjes së virusit vdekjeprurës, ashtu si me maskat kirurgjikale, njerëzit nxituan drejt farmacive për të blerë dizenfektues. Si rrjedhojë, çmimi i tyre u rrit ndjeshëm dhe u bë e vështirë që të gjenden në treg. Kjo gjë ndodhi edhe në vendin tonë, pasi Italia u bë vatra e tretë e Covid-19 dhe rreziku potencial për tu prekur u rrit ndjeshëm./Opinion.al

In For Culture

Recent Posts

4 arsyet më të zakonshme përse lulet dhe bimët vyshken, ja zgjidhja për çdo problem

Të kujdesesh për bimët e lulet në vazo duket mjaft e lehtë deri në momentin…

12 hours ago

“Shtëpia e Bardhë”, kur u vendos guri i parë i themelit dhe si u vendos ky emër

Ndërtimi i Shtëpisë së Bardhë nisi me gurin e parë të themelit, më 13 tetor…

12 hours ago

Nëse jeni djegur, ja masat urgjente për të mos mbetur shenja

Nëse aksidentalisht jeni djegur me hekur apo ju është derdhur kafeja e nxehtë, duhet të…

12 hours ago

Njerëzit që braktisën shkollën, por ndryshuan botën!

Një nga çmimet më prestigjiozë, që një person mund të marrë në rrugëtimin e jetës,…

13 hours ago

Mbajeni gripin dhe virozat sa më larg vetes duke shmangur këto gabime në të përditshmen tuaj

Moti i paqëndrueshëm, luhatjet e temperaturave, qëndrimi për një kohë të gjatë në ambiente të…

13 hours ago

Kosova në Ilirikun e vitit 1689

Historiani Jahja Drançolli, ka publikuar një pjesë të hartës së Ilirikut, marrë nga atlasi i…

13 hours ago