Categories: KURIOZITETE

Ky është kuptimi i fshehur i etiketave në ushqime

Duke lexuar me saktësi etiketat, mund të gjeni nëse fruti është modifikuar gjenetikisht, rritur ose prodhuar në mënyrë organike me plehra kimike, fungicide apo herbicide.

Këtu janë bazat e asaj që ju duhet të dini për të vërtetën prapa atyre e kodeve.

1.Nëse ekzistojnë vetëm katër numra, kjo do të thotë që prodhimi është rritur “tradicionalisht” me pesticide. Katër shkronjat e fundit të kodit janë thjesht çfarë lloj perime ose fruti jeni duke blerë.

2.Nëse ekzistojnë pesë numra dhe numri fillon me “8”, kjo tregon që artikulli është një pemë ose perime e modifikuar gjenetikisht.

3.Nëse ekzistojnë pesë numra dhe numri fillon me “9”, kjo tregon që prodhimi është rritur në mënyrë organike dhe nuk është modifikuar gjenetikisht.

Grupet Punuese Mjedisore kanë përpiluar dy lista për të ndihmuar konsumatorët të identifikojnë se cilat prodhime janë përgjithësisht më të pastra dhe të cilat janë të manipuluara:

5 prodhime të pastra janë:
1.Avocado; 2. Misër i freskët; 3.Ananas; 4.Lakëre; 5. Bizele të freskëta (të ngrira)

5 prodhimet të manipuluara:

  1. Luleshtrydhe; 2.Mollët; 3.Nektarinat; 4.Pjeshkat; 5.selino
In For Culture

Recent Posts

Sa kohë i duhet njerëzimit të zbulojë një vaksinë / Shembuj historik

Në të gjithë botën, shkencëtarët po punojnë me shpejtësi rekord për të zhvilluar një vaksinë…

12 hours ago

Si të përdorni sodën e bukës për flokë të gjatë e të shëndetshëm

Flokët janë një pjesë shumë e brishtë e trupit të njeriut por shumë i rëndësishëm…

12 hours ago

Gjon Mili, fotografi shqiptar që çuditi Hollywood-in

Gazeta  franceze “Nuit et Jour” ka botuar, me 12 korrik të 1945, në faqen n°8,…

12 hours ago

Arnold von Harff: Si e fliste Skënderbeu gjuhën shqipe

Arnold von Harff, një kalorës, udhëtar dhe shkrimtar gjerman, u lind rreth vitit 1471 në…

14 hours ago

Hapja e shkollës shqipe për vajza në Korçë, historia e luftës kundër injorancës

“Historia e shkollës së parë shqiptare për vajza, është si një romancë plot aventura. Është…

14 hours ago

Zogu me sistem aerodinamik të një “avioni luftarak” thyen rekordin botëror të fluturimit

Një zog që thuhet të ketë ndërtimin aerodinamik të një “avioni luftarak” është gjurmuar duke…

14 hours ago