Categories: KURIOZITETE

Pse i kemi 60 sekonda në minut ,60 minuta në orë dhe 24 orë në ditë?

Njerëzit e parë që kanë ndarë ditën në disa pjesë kanë qenë egjiptasit antik. Para më tepër se 3000 viteve, ata kanë filluar ti përdorin orat e para. Ata kanë përpiluar orat e para sipas hijes që shihet në tokë.

Askush nuk di sigurt se pse është zgjedhur pikërisht numri 12 për ndarje të orës, por disa mendojnë që kështu është më lehtë të ndahet në dy, tre, katër dhe gjashtë.

Megjithatë, këto ora nuk kanë pasur dobi pas perëndimit të diellit. Për orët e natës, egjiptasit kanë shikuar yjet. Ata kanë zgjedhur disa yje për të ndjekur dhe sipas tyre kanë llogaritur kohën. Gjegjësisht, ata kanë zgjedhur 12 yje për ta matur kohën gjatë natës. Kështu janë fituar 12 orë erësirrë dhe 12 orë dritë – 24 orë në ditë.

Babilonasit e vjetër kanë dashur ta përdorin numrin 60. Shumë civilizime kanë huazuar këtë sistem, ndër të cilët edhe egjiptasit. Prandaj, rrethin e ndajmë në 360 shkallë. Kështu edhe njerëzit kanë vendosur ta ndajnë kohën në orë, e cila është në formë rrethore , në 60 minuta, dhe pastaj çdo minut në 60 sekonda.

In For Culture

Recent Posts

Propozimi amerikan në ’45: Shqipëria të japë Shkodrën e të marrë Kosovën…

“Shqipëria të marrë pjesë nga Jugosllavia e Jugut me popullsi shqiptare dhe ta kompensojë atë…

1 day ago

Ide për shkrepje fotografish kreative (FOTO)

Fotografitë, si në letër e po ashtu edhe digjitale mund të shkatërrohen. Por emocionet dhe…

1 day ago

Stela e ushtarit ilir Bato nga Kaliqani i Istogut

Shkruan: Haxhi Mehmetaj Nga ky mbishkrim kuptojmë që kemi të bëjmë më një monument varri…

2 days ago

Hebrenjtë në Shqipërinë e besës

Kastriot Kotoni Popujt e Mesdheut kanë pikëtakimet e tyre të hershme qysh në ngjizjen e…

2 days ago

Konsumoni 2 mollë në ditë, ja çfarë do ndodh me organizmin

Nëse ekziston një frut që të bën shumë mirë ajo është molla. Nuk është ekzagjerim.…

2 days ago

Keni probleme me tretjen? Ja formula ideale

Konstipacioni, plogështia dhe problemet me stomakun janë shenja paralajmëruese që sistemi tretës nuk po funksionon…

2 days ago